Engeland – IJsland EK 2016 Voorbeschouwing

In de achtste finale van het EK 2016 staat het Engeland van Wayne Rooney tegenover die andere eilandbewoners, IJsland. Dat de ploeg van bondscoach Lars Lagerbäck in de achtste finale staat mag een verrassing genoemd worden. Engeland heeft op zijn beurt nog niet weten te overtuigen.

Engeland: Zullen de Engelsen dit EK wel kunnen schitteren?Eric Dier
De Engelse ploeg staat er de laatste jaren om bekend dat ze niet thuisgeven op grote toernooien. Met de kwaliteiten die de Britten binnen de ploeg hebben zijn de prestaties toch echt ondermaats geweest. De laatste tien jaar wisten The Three Lions maar één wedstrijd in de knock-outfase van een EK of WK te winnen. De hoop van het Engelse volk is dat het dit toernooi anders kan. Engeland begon haar groepsfase met een wedstrijd tegen Rusland. Door een rake vrije trap van Tottenham’s Eric Dier kwam Engeland op 1-0. Toch wisten de Engelsen deze voorsprong niet vast te houden. Na een Russische corner kopte Vasili Berezoetski de 1-1 binnen. Wat volgde waren hevige supportersrellen in de Franse steden. Tientallen Russische en Engelse hooligans werden Frankrijk uit gezet. In de tweede groepswedstrijd stond de ploeg van bondscoach Roy Hodgson tegenover buurman Wales. Om zeker te zijn van de groepsfase moest er gewonnen worden. Ondanks een rake vrije trap van Gareth Bale wist Engeland door twee doelpunten na rust de wedstrijd te winnen. In de laatste groepswedstrijd staat Engeland tegenover Slowakije. Hierin speelt Engeland doelpuntloos gelijk. Doordat Wales wel weet te winnen van Rusland plaatst Engeland zich als tweede in de groep voor de knock-outfase.

Combinatie van talent en ervaring
Roy Hodgson heeft ook dit jaar weer een topselectie om zijn basiself uit te kiezen. De spelersgroep bestaat uit ervaren en gelouterde profs maar ook uit veelbelovende talenten. In de basisopstelling van de Engelsen staan mannen als Wayne Rooney, Joe Hart en Gary Cahill, omringt door talenten als Eric Dier, Dele Alli en Harry Kane. Met de jongste speler van het EK in de ploeg, Marcus Rashford, beschikt Engeland ook de komende jaren over een sterke selectie.
Gylfi Sigurdsson

IJsland: Vechtend naar de knock-outfase
IJsland is debutant op dit EK. Tegen alle verwachtingen in wisten de IJslanders de groepsfase te overleven. In de eerste groepswedstrijd trof IJsland meteen het Portugal van Cristiano Ronaldo. Portugal zou de groep relatief gemakkelijk moeten winnen, dacht men. Niets bleek minder waar. IJsland wist met verdedigend voetbal de Portugezen op 1-1 te houden. Door dit punt ontstond er een waar volksfeest in IJsland. Cristiano Ronaldo kon hier maar weinig van begrijpen. ‘Ze vierden het punt alsof ze het EK hebben gewonnen. Dan heb je een bekrompen mentaliteit en bereik je niet veel’, aldus de Portugees. In de tweede groepswedstrijd staat IJsland tegenover het verrassende Hongarije. IJsland staat lang op voorsprong totdat de 1-1 wordt binnengetikt door een eigen verdediger. Een voorzet werd van richting veranderd. In de laatste groepswedstrijd staan de eilandbewoners tegenover Oostenrijk. Nadat Jon Dadi Bödvarsson de 1-0 had binnengeschoten voor IJsland móest Oostenrijk wel aanvallen. Ze wisten nog wel langszij te komen, maar vlak voor tijd wist IJsland toch de winnende treffer te maken. Tot vreugde van de IJslandse commentator en de supporters thuis.

Betonvoetbal
Voetballend gezien voegen de IJslanders weinig toe aan het EK. Wat zij wel laten zien is vechtvoetbal, 90 minuten lang. In de groepsfase werkte het voor IJsland om met z’n elven vlak voor de eigen keeper Hannes Halldórsson te staan. Ook tegen de Engelsen zal IJsland zich voornamelijk terugtrekken en loeren op de counter.

Plaats een reactie