Eredivisie en het EK 2016

Eredivisionisten die wél naar het EK gaan

Daar waar Oranje niet naar het EK 2016 gaat, zijn er wel spelers uit de Eredivisie die zich wel op het hoogste Europese podium gaan begeven. Hieronder een overzicht van Eredivisionisten die naar het EK gaan met hun land.

Over de Eredivisie

Geen spannendere competitie in Europa dan de eredivisie. Waar in veel landen de titelstrijd vaak al in een heel vroeg stadium beslist is – zie bijvoorbeeld de recente overheersing van ploegen als Bayern München of Paris Saint Germain – blijft de spanning er in ons land vaak tot in de laatste week in. Wie herinnert zich niet nog de zinderende apotheose van enkele jaren geleden, toen drie ploegen (PSV, AZ en Ajax) de kansen zelfs nog op de slotdag zagen keren. Of het seizoen waarin Ajax en FC Twente het op de laatste speeldag mochten uitmaken. En ook het seizoen 2015-2016 belooft weer een boeiende ontknoping: een verbeten strijd tussen de klassieke top drie: Ajax, Feyenoord en PSV.eredivisie

Productieve teams

Niet alleen qua spanning heeft de eredivisie veel te bieden. Er wordt namelijk ongelooflijk veel in gescoord in vergelijking met de hoogste divisies in het buitenland. Dat heeft misschien deels te maken met het wat naïeve verdedigen, maar toch vooral met de doorgaans offensieve strijdwijze van de eredivisieploegen. Leuk voor het publiek, ook al getuige de publieke belangstelling.

Eredivisie op het EK 2016 in Frankrijk

Meteen na afloop van het eredivisieseizoen kan het vizier gericht worden op het Europese Kampioenschap in Frankrijk. Helaas zonder Nederland, al is scheidsrechter Björn Kuipers wel van de partij, maar met veel voetballers die in Nederland voetbalden of dat nog altijd doen.

Natuurlijk zijn er de grote namen die hun reputatie deels in de eredivisie opbouwden, zoals Zlatan Ibrahimovic bij Zweden of Graziano Pellè bij Italië. Bij Zweden zien we trouwens ook oud-eredivisionisten als Andreas Isaksson, Andreas Granqvist, Oscar Hiljemark, John Guidetti, Marcus Berg en Ola Toivonen regelmatig in de basis staan.

Onze sympathie gaat uit naar…

Veel sympathie zal er vanuit Nederland ook uitgaan naar België, ‘onze’ Rode Duivels. Van alle deelnemende landen blijkt onze zuiderbuur bij ons namelijk het meest populair. Niet vreemd met een hele polonaise aan spelers die ooit in de eredivisie furore maakten. Toby Alderweireld, Jan Vertonghen, Thomas Vermaelen, Sven Kums, Moussa Dembéle, Nacer Chadli, Dries Mertens en Zakaria Bakkali zijn namen die straks zomaar hun opwachting kunnen maken bij de Rode Duivels.

IJskoude outsider

Hoewel Nederland werd uitgeschakeld door IJsland, gunt menigeen ook deze verre outsider succes tijdens het EK. Doelman Hannes Halldorsson van NEC is – mits fit – een vaste waarde en misschien gaat ook PSV-jeugdspeler Hjörtur Hermansson wel mee naar Frankrijk. Dat geldt evenzeer voor de schotvaardige aanvallers Kolbeinn Sigthorsson en Alfred Finnbogason, die hun lucratieve transfers dankten aan hun optredens in Nederland. Andere bekende namen zijn Victor Palsson (ex-NEC) en oudgediende Eidur Gudjohnsen, de voormalige PSV-speler die topscorer aller tijden is van zijn land.

Slowakije heeft met Adam Nemec (Willem II) en de voormalige FC Twente-aanvaller Miroslav Stoch een link met de eredivisie en dat geldt ook voor Polen met onder meer Arkadiusz Milik (Ajax) die in de kwalificatieduels zo’n belangrijke rol speelde.

Herinnert u zich deze nog?

En dan is er nog het mogelijk weerzien met oude bekenden, zoals de Roemeen Lucian Sanmartean (ex-FC Utrecht), de Rus Fjodor Smolov (oud-Feyenoorder), de voormalige PEC Zwolle-speler Tomas Necid bij Tsjechië – waar ook Ajacied Václac Cerny nog volop in de race is – of Daniel Pranjic, de Kroaat die wij nog kennen van zijn periode bij Heerenveen. Oostenrijk brengt de grillige Marko Arnautovic en de trefzekere Marc Janko in stelling. Beiden blonken ooit uit bij FC Twente. Bij Hongarije is Balász Dzudzsák inmiddels aanvoerder en kent men in Waalwijk en Kerkrade nog Krisztián Németh.

Oud-eredivisie-spelers op het EK 2016

[table “eredivisieEK” not found /]

Kortom: Nederland mag er zelf dan niet bij zijn, de eredivisie brengt wel degelijk zwaar geschut in stelling tijdens de komende Europese titelstrijd!

Plaats een reactie