Frankrijk – Ierland EK 2016 Voorbeschouwing

Ook gastland Frankrijk heeft de achtste finales van het EK 2016 weten te bereiken. Hierin staan Les Bleus tegenover Ierland. De Ieren zullen iets recht willen zetten. In 2009 plaatste Frankrijk zich ten koste van Ierland dankzij een handsbal van Thierry Henry voor het WK 2010. De wedstrijd in het Stade des Lumières begint zondag om 15:00.

Frankrijk: Topvorm nog niet bereikt

Gastland Frankrijk opende het toernooi op 10 juni tegen Roemenië. De Fransen hadden het niet gemakkelijk en bleven lang op een gelijkspel staan. Dimitri Payet, die dit toernooi in topvorm verkeert, zorgde er met een prachtig afstandsschot voor dat het gastland toch haar eerste wedstrijd wist te winnen. In de tweede wedstrijd tegen Albanië ging het opnieuw niet van een leien dakje voor de Fransen. Met sterren als Pogba en Griezmann op de bank wist de ploeg van Didier Deschamps lang niet tot scoren te komen. In de 90e minuut zorgde invaller Griezmann echter toch voor de openingsgoal. Iets later kon Payet zijn tweede doelpunt van het toernooi maken. In de weinig spectaculaire wedstrijd tegen Zwitserland (0-0) wist Frankrijk de groepswinst in poule A te verzekeren. Dimitri Payet

Ondanks de sterke selectie heeft Frankrijk nog niet kunnen sprankelen. Nu in de knock-outfase iedere wedstrijd gewonnen moet worden zal daar verandering in moeten komen. Internationale toppers als Pogba en Griezmann móeten presteren om een plek in de kwartfinale veilig te stellen.

Dimitri Payet, ster van het EK?

Waar alle ogen gericht waren op Pogba en Griezmann, is er één man die alle aandacht opeist. Dimitri Payet lijkt zijn definitieve doorbraak te beleven op dit EK. De creatieve speler van West Ham United scoorde dit EK al twee keer en was daarnaast al zeer gevaarlijk met zijn dribbels en schoten. Payet is bij de bookmakers inmiddels de favoriet om speler van het toernooi te worden. Als hij deze vorm weet vast te houden is hij uiteraard een van de topkandidaten voor de trofee.

Ierland: Kunnen de Ieren wraak nemen voor 2009?
Hoewel de meeste spelers van de huidige selectie van de Ieren er niet bij waren in 2009, leeft er toch een wraakgevoel bij de supporters. Dat de Ieren de achtste finales bereikt hebben, mag een verrassing worden genoemd. Bondscoach Martin O’Neill en zijn ploeg bevonden zich namelijk in ‘de poule des doods’ met Italië, België en Zweden. De Ieren begonnen hun EK tegen het Zweden van Zlatan Ibrahimović met een 1-1 gelijkspel. The Boys in Green stonden op voorsprong totdat verdediger Ciaran Clark een voorzet ongelukkig van richting veranderde en zijn eigen keeper passeerde. In de tweede groepswedstrijd stond de wedstrijd tegen België op het programma. De Belgen hadden een overwinning nodig dankzij het eerdere verlies tegen Italië. Ierland verloor deze wedstrijd met 3-0. In de laatste groepswedstrijd, tegen het al geplaatste Italië, wist Ierland tegen alle verwachtingen in drie punten te pakken. Hierdoor plaatsten de Ieren zich als een van de beste nummers drie voor de achtste finales.

IerlandDe Ierse fans, een verademing
Waar de Russen, Engelsen en Kroaten zorgen voor een slecht imago van supporters, weten de Ieren wél hoe ze de sfeer op het EK verbeteren. Op internet circuleren tientallen filmpjes over de vrolijke Ieren en hun ludieke acties. Zo zongen de Ieren een slaapliedje voor een Franse baby in de metro, probeerden ze een Franse politevrouw te versieren en hielpen ze zelfs al een Frans koppel dat was gestrand met een lekke band. Na de feestjes in de stad ruimen de Ieren hun rommel op. Dit doen ze terwijl ze luidkeels ‘Clean up, for the boys in green!’ zingen. Mochten de Ieren nog verder komen in dit toernooi, dan zullen meerdere ludieke acties zeker volgen.

Plaats een reactie