Frankrijk – IJsland EK 2016 Voorbeschouwing

In de laatste kwartfinale staan gastland Frankrijk en het verrassende IJsland tegenover elkaar. De winnaar van deze wedstrijd speelt tegen Duitsland in de halve finale van het EK 2016. De aftrap is om 21:00 in het Stade de France.

Frankrijk: De vorm begint te komen
Paul PogbaGroepsfase van Les Bleus
Gastland Frankrijk opende het toernooi op 10 juni tegen Roemenië. De Fransen hadden het niet gemakkelijk en bleven lang op een gelijkspel staan. Dimitri Payet, die dit toernooi in topvorm verkeert, zorgde er met een prachtig afstandsschot voor dat het gastland toch haar eerste wedstrijd wist te winnen. In de tweede wedstrijd tegen Albanië ging het opnieuw niet van een leien dakje voor de Fransen. Met sterren als Pogba en Griezmann op de bank wist de ploeg van Didier Deschamps lang niet tot scoren te komen. In de 90e minuut zorgde invaller Griezmann echter toch voor de openingsgoal. Iets later kon Payet zijn tweede doelpunt van het toernooi maken. In de weinig spectaculaire wedstrijd tegen Zwitserland (0-0) wist Frankrijk de groepswinst in poule A te verzekeren.

Achtste finale

griezmann ek 2016 frankrijkIn de achtste finale stuit het gastland op Ierland. De Ieren, die in een groep met Italië, België en Zweden een van de beste nummers drie werden, startte flitsend aan de wedstrijd. Door een overtreding van Paul Pogba binnen het strafschopgebied wisten de Ieren meteen een penalty te versieren. Robbie Brady benutte de strafschop en dus stond het gastland na twee minuten al op achterstand. Opnieuw was er een moment aangebroken waarop de echte topspelers op moesten staan. Antoine Griezmann en Paul Pogba stonden weer in de basisopstelling van bondscoach Didier Deschamps. Griezmann wist in de 57e minuut de gelijkmaker binnen te koppen. Door dit doelpunt kreeg Frankrijk het vertrouwen om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Amper vijf minuten later was Griezmann ook verantwoordelijk voor de 2-1. Nadat Giroud de bal panklaar legde voor Griezmann, wist de speler van Atlético met een geplaatst schot doelman Randolph te passeren.

Moeite met scoren
Frankrijk doet wat het moet doen, maar overtuigend gaat het allemaal niet. De Fransen hebben moeite om de wedstrijden naar hun hand te zetten. Doordat de aanvallers van Les Bleus pas laat in de wedstrijd op gang komen zal niet iedereen ervan overtuigd zijn dat IJsland zomaar opzij wordt gezet. Opnieuw zullen spelers met individuele klasse de wedstrijd moeten beslissen. Uiteraard heeft Frankrijk met spelers als Payet, Pogba en Griezmann genoeg creatievelingen in huis.

IJsland: De Vikingen kunnen iedereen aan
Groepsfase van IJsland
Kolbeinn SigthorssonIJsland is debutant op dit EK. Tegen alle verwachtingen in wisten de IJslanders de groepsfase te overleven. In de eerste groepswedstrijd trof IJsland meteen het Portugal van Cristiano Ronaldo. Portugal zou de groep relatief gemakkelijk moeten winnen, dacht men. Niets bleek minder waar. IJsland wist met verdedigend voetbal de Portugezen op 1-1 te houden. Door dit punt ontstond er een waar volksfeest in IJsland. Cristiano Ronaldo kon hier maar weinig van begrijpen. ‘Ze vierden het punt alsof ze het EK hebben gewonnen. Dan heb je een bekrompen mentaliteit en bereik je niet veel’, aldus de Portugees. Hier zou hij later nog wel eens aan terug gedacht hebben.

In de tweede groepswedstrijd staat IJsland tegenover het verrassende Hongarije. IJsland staat lang op voorsprong totdat de 1-1 wordt binnengetikt door een eigen verdediger. Een voorzet werd van richting veranderd. In de laatste groepswedstrijd staan de eilandbewoners tegenover Oostenrijk. Nadat Jon Dadi Bödvarsson de 1-0 had binnengeschoten voor IJsland móest Oostenrijk wel aanvallen. Ze wisten nog wel langszij te komen, maar vlak voor tijd wist IJsland toch de winnende treffer te maken. Tot vreugde van de IJslandse commentator en de supporters thuis.

Brexit 2.0Aron Gunnarsson
De grootste verrassing van het EK was de winst van IJsland op Engeland. De verschillende media vielen over elkaar heen om de IJslandse winst te verklaren. De Engelse ploeg en bondscoach Roy Hodgson werden in de kranten volledig met de grond gelijk gemaakt en er werd gesproken van een ‘Brexit 2.0’. De wedstrijd leek dramatisch te beginnen voor IJsland. Al na vier minuten kreeg de ploeg van bondscoaches Lars Lagerbäck en Heimir Hallgrímsson een penalty tegen. Wayne Rooney zorgde ervoor dat de Engelsen al vroeg op een 1-0 voorsprong kwamen. De Engelse spelers leken op wolken te zitten. Dit duurde echter niet lang, twee minuten na de openingsgoal was daar al de gelijkmaker. Ragnar Sigurðsson werkte na een IJslandse inworp de 1-1 binnen. Hierdoor kregen De Vikingen het geloof dat er misschien wel meer mogelijk was. In de achttiende minuut weet Kolbeinn Sigþórsson zelfs de 1-2 te maken. De IJslandse ploeg weet dat hen nog slechts één ding te doen staat, namelijk de voorsprong verdedigen. Tot het laatste moment is het spannend maar de IJslanders weten de overwinning binnen te halen. Na de wedstrijd vieren de spelers samen met de fans de knappe overwinning.

Waar stopt dit?

Hoe lang zal de IJslandse droom nog voortduren? De spelers en de supporters van IJsland zijn ervan overtuigd dat zij ook Frankrijk over de knie kunnen leggen. Echter beschikt Frankrijk over nóg meer kwaliteit dan Engeland. De vraag is of IJsland 90 minuten lang spelers als Pogba, Griezmann en Payet in toom kan houden. Mocht een Franse treffer lang uitblijven, dan heeft IJsland het gogme om de wedstrijd volwassen uit te spelen en is er in de verlenging misschien wat mogelijk.

Plaats een reactie