Kazachstan Nederland 10 oktober 2015

Voorbeschouwing op Kazachstan Nederland op 10 oktober 2015

Wanneer: 10 oktober 2015 om 1800 uur Nederlandse tijd
Waar: Astana Arena in Astana, Kazachstan
Waarom: Kwalificatiewedstrijd EK 2016.
Welke groep: Groep A
Vorige duel: Nederland Kazachstan werd op 10 oktober vorig jaar 3-1

Kazachstan – Nederland, er op of er onder

Hoewel een voetbalwedstrijd tussen Nederland en Kazachstan in theorie een uitgemaakte zaak zou moeten zijn, wordt het zaterdag 10 oktober 2015 toch een nagelbijter. De kwalificatie wedstrijden voor het EK van 2016 zijn tot nu toe voor Oranje namelijk alles behalve voorspoedig verlopen.

kazachstan nederland

Winnen of verliezen

Oranje moet winnen van Kazachstan. Verliezen of zelfs een gelijkspel betekend namelijk direct het einde van Oranje’s ambities voor het EK Van 2016. Zelfs als Nederland wint van Kazachstan zal het drie dagen later ook van Tsjechië moeten winnen. Een wedstrijd die, op papier, nog best lastig kan worden aangezien ze de laatste keer met 2-1 van de Tsjechen verloren. Mocht Nederland nu zowel van Kazachstan als van Tsjechië winnen, is de eventuele deelname aan het EK volledig afhankelijk van Turkije. Turkije zal in haar volgende twee matches bij elkaar 3 punten moeten mislopen, dus moet twee keer gelijkspelen of eenmaal verliezen. Het feit dat Turkije het in die wedstrijden opneemt tegen de twee landen die al verzekerd zijn van plaatsing en dus weinig te bewijzen hebben, is geen goed teken.

De druk is hoog

De druk op het elftal en bondscoach Danny Blind is in dit één na laatste duel van de EK kwalificatiereeks ongekend groot. Vooral Blind ligt onder een vergrootglas. Met nul punten en nul doelpunten uit zijn eerste twee interlands kent hij de slechtste start als bondscoach in de geschiedenis van het Nederlandse elftal. Ook de Nederlandse voetballers hebben tot nu toe tijdens deze kwalificatieronde nog weinig hoogvliegend spel getoond.

Nederland – Kazachstan

De vorige keer dat de twee ploegen elkaar ontmoetten, ongeveer een jaar geleden in de Arena, wist Nederland een van haar weinige overwinningen van de kwalificaties te pakken door de Kazachstanen met een 3-1 Nederland naar huis te sturen. Toen was het een verrassende achterstand die Oranje vroeg in het duel dwong om alle zijlen bij te zetten. Het waren Huntelaar, Afellay en Van Persie die met 3 treffers alsnog voor de overwinning zouden zorgen.

De selectie

Het grootste gemis aan de zijde van Oranje zal deze match de afwezigheid van Arjen Robben zijn. De vedette is nog steeds niet helemaal hersteld van de blessure die hij vorige maand in het duel tegen IJsland opliep, waardoor hij zowel deze als de volgende wedstrijd tegen Tsjechië zal missen. Ook verdediger van Newcastle United, Daryl Janmaat, zal afwezig zijn dankzij een knieblessure.

Blind heeft ervoor gekozen geen vervanger voor de verdediger op te roepen en reist dus met enkel Jaïro Riedewald, Virgil van Dijk, Jeffrey Bruma, Karim Rekik, Terence Kongolo en Kenny Tete voor de verdediging naar Kazachstan. In het middenveld gaan Vurnon Anita, Georginio Wijnaldum, Riechedly Bazoer, Wesley Sneijder en Ibrahim Afellay mee. Zij worden vergezeld door aanvallers Memphis Depay, Anwar El Ghazi, Bas Dost, Eljero Elia, Klaas-Jan Huntelaar, Jermain Lens en Robin van Persie. De 22-koppige selectie wordt afgerond met keepers Jasper Cillessen, Tim Krul en Jeroen Zoet.

De tegenstanders

Kazachstan heeft nog nooit deelgenomen aan een internationale eindronde. Hoewel ze in het verleden in sommige matches tegen grote tegenstanders verrassend uit de hoek wist te komen, heeft zich dat nooit vertaald in deelname aan het EK, WK of de Azië Cup. Hoewel het Kazachstan van deze kwalificatiereeks een van de betere elftallen is die de voetbaldwerg heeft voorgebracht, staan ze nog steeds onderaan in groep A met 2 punten uit 8 wedstrijden. Op papier een tegenstander waar Oranje geen druppel zweet om zou moeten laten. Of dat ook onder deze extreme druk het geval is, weten we na zaterdag 10 oktober.

Plaats een reactie