Kroatië – Portugal EK 2016 Voorbeschouwing

Nu de groepsfase voorbij is zullen de ploegen vanaf de eerste minuut gefocust moeten zijn. Het Kroatië van Luka Modrić staat tegenover het Portugal van Cristiano Ronaldo. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een aantrekkelijke wedstrijd.

Kroatië: Een van de kanshebbers voor de eindzege?

Kroatië, een van de meest aantrekkelijke ploegen op het EK 2016 tot nu toe. Na een 0-1 overwinning op Turkije en een 2-2 gelijkspel tegen Tsjechië wonnen de Kroaten hun laatste groepswedstrijd tegen Spanje met 2-1. Hierdoor plaatsten de Oost-Europeanen zich als groepswinnaar van poule D voor de achtste finales.


Door de eerste plaats in de groep zit Kroatië aan ‘de goede’ kant van het schema op het EK. De grote favorieten voor de eindzege, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Italië en Spanje zitten allemaal aan de andere kant van het toernooischema. Deze landen zou Kroatië dus pas in de finale kunnen treffen.

Individuele klasse

Ivan Perisic
Kroatië heeft in de groepsfase al laten zien zeer goed voetbal te kunnen spelen. Met spelers als Rakitić, Modrić en Perišić is er genoeg individuele klasse om elke wedstrijd te beslissen. Achterin maakt Vedran Ćorluka indruk met zijn verdedigende acties. Toch is de veelzijdigheid de grootste kracht van Kroatië. Bondscoach Caci bracht voor de wedstrijd tegen Spanje liefst vijf wijzigingen aan en de Kroaten leken er niet zwakker op te worden.

Portugal: Portugese vechtmachine lijkt op stoom te komen

Portugal werd vooraf door veel kenners getipt als mogelijke outsider op het EK 2016. Na een teleurstellende start tegen toernooidebutant IJsland en een doelpuntloos gelijkspel tegen Oostenrijk werden de geluiden steeds negatiever. Ook in de laatste groepswedstrijd wist Portugal geen drie punten te pakken. Er werd met 3-3 gelijkgespeeld tegen het verrassende Hongarije. Toch lijken Cristiano Ronaldo en consorten langzaam op gang te komen.

Waar Ronaldo tegen IJsland en Oostenrijk nog niet tot scoren kwam, deed hij dit wel tweemaal in de wedstrijd tegen Hongarije. Het meest in het oog springend was zijn eerste goal, met een hakbal achter het standbeen verschalkte hij doelman Gábor Király. Door het punt tegen Hongarije plaatste Portugal zich als een van de beste nummers drie voor de achtste finales.

Cristiano RonaldoMeer dan Ronaldo
Portugal beschikt met Ronaldo natuurlijk over een van de beste spelers ter wereld. Toch heeft bondscoach Fernando Santos meer geweldige spelers tot zijn beschikking. Nani was met twee goals in de groepsfase al van grote waarde voor zijn land. In de verdediging staan betrouwbare krachten Pepe en de ervaren Ricardo Carvalho. Op het middenveld beschikt Portugal over een aantal veelbelovende talenten. Renato Sanchez, André Gomez, Danilo Pereira en William Carvalho zijn allen 24 jaar of jonger. Met Ricardo Quaresma op de bank heeft Santos altijd een man achter de hand die hij in kan brengen als een individuele actie nodig is.

Plaats een reactie