Nederland – Frankrijk oefeninterland 25 maart 2016

Voorbeschouwing oefenwedstrijd Nederland – Frankrijk 25 maart 2016

Op vrijdag 25 maart 2016 spelen Nederland en Frankrijk voor de 24e keer tegen elkaar. Het is een vriendschappelijke wedstrijd in de aanloop van het EK 2016 deze zomer in Frankrijk. Hoe is Nederland er de vorige 23 wedstrijden afgekomen en wat kunnen we verwachten van deze oefeninterland?

nederland frankrijk 25 maart 2016

Voorgeschiedenis

Als je de gehele voorgeschiedenis beschouwt, liggen de kaarten voor het Nederland Elftal prima. Van de 23 onderlinge duels wist Oranje er 10 te winnen, en Les Bleus 9, met 4 keer gelijkspel resterend. Van de 23 waren er 18 oefenwedstrijden, waarvan Nederland er 7 won, Frankrijk 8, en 3 eindigden onbeslist. Het doelsaldo staat flink in het voordeel van Nederland: 51 doelpunten in totaal, tegen 37 van Frankrijk.

De meer recente geschiedenis vertelt echter een wat ander verhaal. De laatste drie wedstrijden (in 1997, 2004 en 2014) eindigden bij het laatste fluitsignaal tweemaal met een winst voor Frankrijk, en eenmaal met gelijkspel.

Selectie Nederlands Elftal

-Doel: Jasper Cillessen (Ajax), Kenneth Vermeer (Feyenoord) en Jeroen Zoet (PSV).
– Verdediging: Jeffrey Bruma (PSV), Virgil van Dijk (Southampton), Rick Karsdorp (Feyenoord), Timo Letschert (FC Utrecht), Joël Veltman (Ajax), Patrick van Aanholt (Sunderland) en Jetro Willems (PSV).
-Middenveld: Riechedly Bazoer (Ajax), Daley Blind (Manchester United), Jordy Clasie (Southampton), Davy Klaassen (Ajax), Ibrahim Afellay (Stoke City), Wesley Sneijder (Galatasaray) en Georginio Wijnaldum (Newcastle United).
-Aanval: Memphis Depay (Manchester United), Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04), Vincent Janssen (AZ), Luuk de Jong (PSV), Luciano Narsingh (PSV) en Quincy Promes (Spartak Moskou).

Er zitten twee debutanten in deze selectie: de verdediger Timo Letschert (FC Utrecht) en aanvaller Vincent Janssen (AZ).

Locatie en tijdstip

De oefenwedstrijd van Nederland tegen Frankrijk vindt plaats om 20:45 uur in de Amsterdam ArenA. Het duel wordt live uitgezonden op SBS6.

Voorbeschouwing Nederland – Frankrijk

Mogelijk staat het Franse team er momenteel wat beter voor dan het Nederlandse. Op de FIFA-wereldranglijst staat Frankrijk momenteel weliswaar 24e en Nederland 15e, maar het feit dat Nederland zich niet wist te plaatsen voor het komende EK zal voor veel voetbalfans waarschijnlijk belangrijker zijn.

Voor Frankrijk is dit dan ook een oefenwedstrijd in aanloop naar het EK 2016 toe, terwijl het voor Nederland een oefenwedstrijd in aanloop naar de kwalificatiereeks voor het WK 2018 is. Daarnaast verwachten de bookmakers dat de meest waarschijnlijke uitkomst een winst voor Frankrijk is.

Hoe dan ook, dit wordt een pittige klus voor Nederland. Enerzijds heeft bondscoach Danny Blind een fraaie selectie neergezet, anderzijds hebben zich inmiddels behoorlijk veel afvallers gemeld, waaronder Erik Pieters, Ron Vlaar en Daryl Janmaat. Bovendien heeft Frankrijk de meest recente wedstrijd, de interland in voorbereiding op het WK in 2014, met 2-0 gewonnen – en gezien het spelverloop was die uitslag nog vrij mild. Bovendien is Frankrijk volop in voorbereiding op het EK, en is dat de Franse selectie aan te zien.

Dus, hoewel de voor die 2-0 verantwoordelijke Franse spitsen ditmaal niet meespelen, is een winst voor Frankrijk toch de prognose. Het zal echter waarschijnlijk een bescheiden winst zijn. En evengoed valt te hopen dat Nederland het fiasco na de kwalificaties voor het EK 2016 achter zich kan laten via een klinkende overwinning. Het is immers nooit erg als de verwachtingen worden overtroffen.

Laatste nieuws: aanslagen Brussel en overlijden Johan Cruijff

Het is, daags na de aanslagen in Brussel, nog even spannend of de oefenwedstrijd Nederland – Frankrijk überhaupt doorgaat. In de nasleep van de aanslagen in Parijs werd de oefenwedstrijd tegen Duitsland (november 2015 in Hannover) immers afgelast.

Volgens de KNVB zal dat ditmaal echter niet gebeuren. Wel is inmiddels bekend dat beide teams in deze vriendschappelijke wedstrijd met rouwbanden zullen spelen, en dat er voorafgaand aan de wedstrijd één minuut stilte zal worden gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Brusselse aanslagen.

Tevens zal de wedstrijd in de 14e minuut een minuut stilgelegd worden, ter nagedachtenis van Johan Cruijff.

Plaats een reactie