Nederland IJsland 3 september 2015

Voorbeschouwing Nederland IJsland

Donderdag 3 september aanstaande speelt Nederland in de Amsterdam Arena een belangrijke EK 2016 kwalificatie wedstrijd tegen groepsleider IJsland. Na twee gewonnen wedstrijden, twee maal verlies en een gelijkspel tegen Turkije zal Nederland op 3 september aanstaande flink aan de bak moeten. Op dit moment zijn we namelijk allerminst zeker van deelname aan het eerstvolgende Europese Kampioenschap.

Vermoedelijke opstelling Nederlands Elftal

Op de goal: Cillessen;
Verdedigers: Van der Wiel, De Vrij, Martins Indi, Blind
Middenvelders: Wijnaldum (of Anita?), Klaassen, Sneijder;
Aanvallers: Robben, Huntelaar en Memphis.

Groep A

Ons Nederlands elftal staat op dit moment op de derde plek van EK kwalificatie groep A. Met 52 landen die strijden om 24 EK plaatsen, moet Nederland in de top 2 van haar kwalificatie groep eindigen om verzekerd te zijn van deelname. Hierna worden ook de 5 best scorende nummers 3 doorgestuurd, maar daar zouden we met ons huidige punten aantal niet bij horen. Het is dus zaak aanstaande donderdag bij de thuiswedstrijd tegen IJsland de winst te pakken.

De huidige top positie in groep A wordt bekleed door IJsland met 15 punten uit 6 wedstrijden met een tweede plek voor Tsjechië met 13 punten uit 6 wedstrijden. Oranje heeft met 10 punten uit 6 wedstrijden nog een hevige strijd voor de boeg willen we ook volgend jaar weer aan het EK deelnemen.

13 Oktober 2014

Wat volgens velen een bekeken zaak had moeten zijn, leverde ons Oranje in Reykjavik toch een flinke kater op. De wedstrijd tegen IJsland, die op papier gewonnen had moeten worden, bleek voor het Nederlands elftal onder leiding van Guus Hiddink toch te sterk. Met twee goals van Gylfi Þór Sigurðsson en weinig tot geen weerstand van Oranje, speelde IJsland een sterk potje voetbal dat zich, verdient, vertaalde in de winst en de punten. Een verrassing omdat Nederland, tot deze wedstrijd, nog geen enkele keer van het IJslandse voetbal elftal had verloren. Met 9 maal winst en een gelijkspel, was het verlies een vervelende verrassing.

Na een eerder verlies tegen Tsjechië was het de wedstrijd tegen IJsland die de positie van Hiddink als bondscoach echt aan het wankelen werd gebracht. Het duurde nog tot na de winst op Letland, maar voor velen was na Reykjavik duidelijk dat Guus Hiddink het EK 2016 niet af zou gaan maken.

De selectie

Hoewel Danny Blind tijdens de match tegen IJsland zijn debuut als bondscoach beleeft, is hij in zijn rol als assistent bondscoach nauw betrokken geweest bij de eerdere kwalificatie wedstrijden. Nu afgelopen vrijdag de selectie voor de komende kwalificatie wedstrijden bekend werd gemaakt is duidelijk dat bondscoach Blind een eigen stempel op dit Oranje wil drukken.

Volledige selectie:

Op het Doel: Cillessen (Ajax), Krul (Newcastle United), Zoet (PSV)

De Verdediging: Blind (Manchester United), Bruma (PSV), De Vrij (Lazio Roma), Kongolo (Feyenoord), Martins Indi (FC Porto), Riedewald (Ajax), Tete (Ajax), Van der Wiel (Paris Saint-Germain)

Het Middenveld: Afellay (Stoke City), Anita (Newcastle United), Klaassen (Ajax), Sneijder (Galatasaray), Wijnaldum (Newcastle United).

De Aanval: Depay (Manchester United), De Jong (PSV), Huntelaar (Schalke 04), Narsingh (PSV), Van Persie (Fenerbahçe), Promes (Spartak Moskou), Robben (Bayern München)

Arjen Robben

Danny Blind zet in de komende matches zwaar in op vedette Arjen Robben, die in de wedstrijd tegen IJsland de aanvoerders rol overneemt van Robin van Persie. Een keuze die aan lijkt te geven dat we aankomende donderdag een Nederland kunnen verwachten dat agressiever en aanvallender zal spelen. Wil Oranje volgend jaar aan het EK deelnemen moet er ook gescoord worden in de Arena.

Sigurðsson

De schaduwspits van het Engelse Swansea City, Gylfi Þór Sigurðsson, is aanstaande donderdag in de Arena zeker van de partij. Inclusief zijn twee goals tegen Oranje in Reykjavik heeft Sigurðsson tijdens deze kwalificatie al vier keer gescoord. Een aantal dat hij ongetwijfeld wil doen toenemen tijdens de re-match in Amsterdam.

Er op of er onder

Hoewel Nederland niet per se is uitgeschakeld mocht er donderdag van IJsland verloren worden in de Arena, is deelname aan het EK daarna wel bijzonder onzeker geworden. Er klinken dan ook strijdlustige klanken uit het Nederlandse kamp, dat zich klaarmaakt voor een spannende match. Een match die nieuwe bondscoach Danny Blind direct een vliegende start zou moeten bezorgen.

Het vertrouwen van de spelers is er in ieder geval, bleek uit uitspraken van Wesley Sneijder in de Telegraaf. “We willen naar Frankrijk en daar moet alles voor wijken. Iedereen moet beseffen dat dit de week van de waarheid is. En dus moeten we voor elkaar door het vuur en vooral de nieuwe jongens helpen. Er staat druk op. Maar dan zijn we vaak op ons best”, aldus de veteraan.

Kaarten Nederland IJsland

Er zijn nog kaarten beschikbaar, klik hier om kaarten te bestellen.

Plaats een reactie