12 november 2014 Nederland – Mexico

Oefeninterland Nederland tegen Mexico

Op woensdag 12 november speelt het Nederlands voetbalelftal een oefenwedstrijd tegen Mexico. De aftrap zal plaatsvinden om 20.30 uur en de wedstrijd zal worden gespeeld in de Amsterdam ArenA.

WK 2014

Tijdens het WK voetbal 2014, waar Nederland uiteindelijk heel knap als derde zou eindigen, kruisten Nederland en Mexico ook al de degens. Deze onderlinge ontmoeting vond plaats in de achtste finales. Nederland speelde als winnaar van Groep B tegen Mexico, dat achter Brazilië als tweede was geëindigd in Groep A. In het tamelijk hete Fortaleza was de eerste helft niet heel spectaculair, maar kort na rust werd de wedstrijd opengebroken door Giovani dos Santos, die namens Mexico de 0-1 maakte.

nederland mexico 12 november 2014

Naarmate de tweede helft vorderde, moest bondscoach Louis van Gaal risico gaan nemen met zijn wissels. Nigel de Jong was al vroeg in de wedstrijd uitgevallen, dus Van Gaal moest zijn twee overgebleven wissels goed zien te gebruiken. Al vrij snel in de tweede helft paste Van Gaal een aanvallende wissel toe en werd Paul Verhaegh vervangen door Memphis Depay.

Een kwartier voor het verstrijken van de negentig minuten werd Klaas-Jan Huntelaar ingebracht ten koste van Robin van Persie. Huntelaar kende een zeer goede invalbeurt, omdat hij aangever was bij de 1-1 van Wesley Sneijder kort voor het einde van de reguliere speeltijd en in de extra tijd benutte hij een door Arjen Robben verdiende strafschop. Nederland trok dus met 2-1 aan het langste eind, maar het was een zeer zwaarbevochten overwinning. Voor Mexico betekende dit voor de zesde maal op rij uitschakeling in de achtste finales van een WK voetbal.

Oranje op zoek naar vorm en het EK 2016

Door de uitschakeling op het WK door Nederland zal Mexico gebrand zijn op revanche, ook al betreft het slechts een vriendschappelijke wedstrijd. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Mexico een goede kans heeft om Nederland te verslaan, want het Nederlands elftal maakt momenteel bepaald geen sterke periode door. Sinds Guus Hiddink het stokje van Louis van Gaal overgenomen heeft, is de klad er flink in gekomen. Het is wel erg gemakkelijk om de trainerswissel als oorzaak hiervan aan te wijzen, maar het is wel duidelijk dat er snel dingen moeten veranderen, om te voorkomen dat Nederland straks het EK 2016 misloopt.

Vier dagen na de oefenwedstrijd tegen Mexico, op zondag 16 november, staat voor Nederland de EK-kwalificatiewedstrijd thuis tegen Letland op het programma. Deze wedstrijd moet absoluut gewonnen worden, want Nederland verloor tot dusverre twee van de drie gespeelde EK-kwalificatiewedstrijden.

Uit in Tsjechië werd met 2-1 verloren, met Darryl Janmaat als schlemiel van de avond, nadat enkele dagen eerder ook al met 2-0 van Italië was verloren in een oefenwedstrijd. Er werd thuis wel gewonnen van Kazachstan met 3-1, maar na een vroege achterstand had Nederland lang moeite om de wedstrijd te kantelen. De 1-1 na een uur en de rode kaart voor Kazachstan kort daarop leidden uiteindelijk de zege in, die pas in de laatste tien minuten van de wedstrijd gestalte kreeg.

Enkele dagen later ging Nederland op bezoek in IJsland, alwaar kansloos werd verloren met 2-0. Naar aanleiding daarvan werd bondscoach Guus Hiddink op het matje geroepen voor een evaluatiegesprek. De conclusie daarvan was dat Hiddink mocht aanblijven als bondscoach, maar het roer zou wel om moeten. Hiddink heeft inmiddels zelf aangegeven op te stappen, als er zondag 16 november thuis tegen Letland wordt verloren. Het moge duidelijk zijn dat het Nederlands elftal een goed resultaat kan gebruiken tegen Mexico om vertrouwen te tanken in de aanloop naar de (zeker ook voor de positie van Hiddink) belangrijke thuiswedstrijd tegen Letland.

Er zijn nog kaarten verkrijgbaar voor Nederland Mexico.

Plaats een reactie