Nederland Spanje 31 maart 2015

Oefeninterland Nederland – Spanje

Op 31 maart 2015 om 20.45 uur speelt het Nederlands elftal een oefeninterland tegen Spanje. Deze oefeninterland wordt gespeeld in de Amsterdam ArenA. Ondanks dat het hier slechts een oefeninterland betreft is het een beladen wedstrijd voor beide partijen. De spelers zullen namelijk regelmatig terugdenken aan 2 memorabele wedstrijden die de afgelopen jaren tussen beiden gespeeld zijn. Daarnaast zijn beide landen de afgelopen periode van een voetstuk gevallen. Zowel Spanje als Nederland zal er op gebrand zijn om de wereld te laten zien dat ze nog immer tot de wereldtop behoren.

Het Nederlands Elftal heeft veel moeite in poule A van de EK 2016 kwalificatie, Nederland staat derde na het gelijke spel tegen Turkije. Spanje doet het met 12 punten in poule C beduidend beter.

WK Finale 2010

Wie aan Nederland – Spanje denkt, denkt waarschijnlijk als eerst aan de WK-finale van 2010 in Zuid-Afrika. Na een zenuwslopende wedstrijd wist Spanje ver in de blessuretijd de wereldbeker naar zich toe te trekken en hiermee een blijvend trauma bij de Nederlandse voetbalfans te veroorzaken. De hierop volgende wedstrijd tussen beide grootmachten was misschien wel even memorabel. In de poulefase van het WK 2014 in Brazilië vernederde het Nederlands elftal Spanje met 5-1. Dit was het begin van het verval van het Spaanse voetbal, dat na een teleurstellend toernooi weer langzaam aan het opkrabbelen is.

Wat doet Guus Hiddink?

Louis van Gaal luidde met zijn team een nieuwe fase in het voetbal in. Door gebruik te maken van resultaatvoetbal en aanpassingsvermogen aan de tegenstander, behaalde hij onverwacht goede resultaten. Zelf het onverwinnelijke geachte combinatiespel kon hier bijzonder weinig tegenin brengen. Uiteindelijk heeft dit geleid tot een 3e plaats op dit WK. Hiermee werd bewezen dat niet de kwaliteiten van het individu, maar de sterkte van het team bepalend is voor de daadwerkelijke resultaten die je boekt. Een constatering waar Guus Hiddink na het WK maar moeilijk een vervolg aan kan geven.

Dat is meteen ook een aspect dat deze wedstrijd vanuit Nederlands oogpunt beladen maakt. Na teleurstellende wedstrijden tegen Tsjechië en IJsland in de kwalificatie en een afgetekende nederlaag tegen Italië in een oefeninterland is de druk op het team enorm toegenomen. Niet alleen de resultaten, maar ook het vertoonde spel zorgen voor veel ontevredenheid onder het anders zo trouwe publiek.

Guus Hiddink wilde weer het wervelende spel introduceren waar Oranje altijd om bekend stond. Het is echter vast komen te staan dat het spelersmateriaal hier kwalitatief niet toe in staat kan worden geacht. Alleen Arjen Robben is in zijn eentje in staat om het niveau naar een acceptabel niveau te tillen. Maar laat die nou geblesseerd zijn…

Spanje op zoek naar eerherstel

Spanje daarentegen heeft het dieptepunt mogelijk al achter de rug. Het WK is dramatisch verlopen en de ene vernedering werd gevolgd door de andere. De steunpilaren van de jaren daarvoor vielen opzichtig door de mand en leken opeens over hun top te zijn. Roemloos vloog het team er in de eerste rond uit. Dit heeft de Spanjaarden vervolgens wel wakker geschud. Direct na het toernooi is de bondscoach begonnen met het doorselecteren van zijn selectie. Veel oudgedienden hebben plaats gemaakt voor jongere, frissere en ambitieuze spelers die niet betrokken zijn geweest bij de successen van Spanje in de afgelopen jaren.

nederland spanje 2015 oefeninterland

Het is zichtbaar dat dit team nog op elkaar ingespeeld moet raken, maar er zijn gaandeweg weer wat momenten die het team doen laten denken aan het succesteam van een aantal jaar geleden. Aan individueel en technisch talent geen gebrek, maar het smeden van een samenhangend team is nog in volle gang. De wedstrijd tegen Nederland zal dan ook voornamelijk gebruikt worden om een beeld te vormen van hoever deze ontwikkeling is gevorderd. Dit is de eerste krachtmeting sinds het WK tegen een land van wereldklasse. Het is dan ook spannend om te zien of het team zich staande zal kunnen houden tegen het Nederlands elftal.

Verdediging van het Nederlands Elftal

Zoals vanouds zit de creativiteit van het Spaanse elftal voornamelijk in de aanvallende linies van het elftal. Tegelijkertijd schuilt daar direct de zwakte van het huidige Nederlands elftal. De verdediging wordt vaak overhoop gehoopt door Hiddink, waardoor er geen ingespeelde linie aanwezig is. De relatief statische verdedigers hebben veel moeite meer beweeglijke tegenstanders,zoals van Spanje kan worden verwacht. Hierdoor zal het uiterste worden gevraagd van het Nederlands elftal en is het belangrijk om de slag op het middenveld te gaan winnen.

Oefenduel waar wel wat op het spel staat

De verwachting is dat beide teams elkaar geen grasspriet ruimte zullen geven, want beiden hebben veel te winnen en bij een nederlaag zal de kritiek alleen maar verder toenemen. Een wedstrijd die je absoluut niet mag missen en veel meer is dan alleen een oefenwedstrijd.

UPDATE: NEDERLAND WINT MET 2-0 VAN SPANJE!

Plaats een reactie