Nederland Turkije 28 maart 2015

EK2016 Kwalificitatie: Nederland – Turkije

Op 28 maart 2015 speelt het Nederlands elftal in Amsterdam Arena tegen Turkije. Deze kwalificatiewedstrijd van de EK in 2016 is voor beide landen van cruciaal belang. Beide landen hebben namelijk een valse start gemaakt in het kwalificatietoernooi. Zowel Nederland als Turkije heeft op teleurstellende wijze verloren van zowel Tsjechië als IJsland en heeft noodgedwongen de achtervolging in moeten zetten. Beide landen zullen er alles aan doen om de broodnodige punten uit deze wedstrijd mee te nemen. Het kan erg goed zijn dat de verliezer van deze wedstrijd definitief afhaakt richting de EK2016 in Frankrijk.

Eerdere ontmoetingen

Het is niet de eerste keer dat beide teams elkaar treffen in een kwalificatietoernooi. Zo hebben Nederland en Turkije in het kwalificatietoernooi voor het WK in Brazilië ook bij elkaar in de poule gezeten. In zowel Turkije als in Nederland was het Nederlands elftal met 2-0 te sterk voor de tegenstander. Uiteindelijk heeft dit er mede toe geleid dat Turkije zich niet heeft gekwalificeerd voor het WK. Dit tot grote teleurstelling van het voetbalgekke land. De motivatie onder de spelers van Turkije zal dan ook enorm zijn om in deze wedstrijd revanche te nemen op deze voorgaande deceptie.

Dit zal niet eenvoudig worden, want het Turkse nationale elftal is de laatste jaren in verval geraakt. Waar het team nog spelers in de gelederen had welke speelden in de grootste competities ter wereld, zijn het nu voornamelijk spelers die in de nationale competitie actief zijn. Deze competitie heeft de afgelopen jaren ook aan kwaliteit ingeboet. Dit wordt misschien nog wel het best geïllustreerd door Galatasaray. De roemruchte club uit Istanbul ging dit jaar roemloos ten onder in de eerste ronde van de Champions League. Hierbij was vooral het kwaliteitsverschil met de tegenstanders vaak schrijnend.

Arda Turan

In het hedendaagse Turkse elftal is één lichtpuntje te signaleren: Arda Turan. Deze spelmaker van Atletico Madrid is wekelijks smaakmaker bij zijn club en is binnen het nationale elftal ook de dragende speler. In de Turkse media wordt hij inmiddels al gezien als de beste Turkse voetballer aller tijden. Dit is misschien nog enigszins prematuur, maar dat het Nederlands elftal deze speler nadrukkelijk in de gaten zal moeten houden is duidelijk.

Oranje tot nu toe teleurstellend

Dat het een gemakkelijke wedstrijd wordt voor het Nederlands elftal, kan wel worden uitgesloten. Het spel in de eerste wedstrijden van de kwalificatiereeks is ronduit teleurstellend. Na het succesvolle WK, waar met resultaatvoetbal de finale is bereikt, werd er op kinderlijk eenvoudige wijze verloren van Tsjechië en IJsland. Dit heeft geleid tot een stroom van kritiek op het team, maar voornamelijk op Guus Hiddink en de door hem gehanteerde speelwijze. Het Nederlands elftal was onherkenbaar en kan in deze fase geen punten laten liggen.

De ruime overwinning tegen Letland in de laatste poulewedstrijd heeft daar nog geen significante wijziging in aan kunnen brengen. Het zwakke Letse spel is niet representatief en beeld bepalen voor de plek die Nederland nu in het internationale voetbal inneemt. Wanneer we kijken naar de individuele spelers van Nederland dan valt op dat nagenoeg niemand op dit moment in blakende vorm verkeerd. Daarnaast is er nog geen uniforme speelwijze en invulling door Guus Hiddink gevonden. Dit wordt nog in te grote mate afgestemd op de kwaliteiten van de tegenstander en mogelijk een gebrek aan kwaliteit in het eigen team.

Arjen Robben

Net als bij Turkije is er bij Nederland één speler die zich onttrekt aan de malaise. Arjen Robben heeft zijn hoge niveau van het WK meegenomen naar Bayern München. Tijdens de Gouden Bal verkiezing is hij terecht als vierde geëindigd. Op dit moment is het Nederlands elftal echter in te sterke mate afhankelijk van de grillen van de man uit Bedum. Wanneer hij vanwege een blessure zou afhaken of zijn dag niet heeft, is het Nederlands elftal reddeloos en ontbreekt het het team aan daadkracht, effectiviteit en creativiteit.

UPDATE: Arjen Robben en Robin van Persie zijn er niet bij wegens blessures

Als we kijken naar de historie, het spelersmateriaal, recente wedstrijden en het thuisvoordeel dan is Nederland wel de grote favoriet in deze wedstrijd. Dit legt echter ook extra druk op spelers en staf. Het is de vraag hoe ze hier mee om zullen gaan. Het lijkt vast te staan dat er geen uitwegen meer zijn voor Nederland, wanneer deze wedstrijd verloren gaat. De verwachting is dan ook dat het Nederland een zuinige overwinning zal behalen. De vraag blijft of dit met sprankelend voetbal zal gebeuren. Wel zal de wedstrijd vol strijd en overgave zitten. Een wedstrijd tussen 2 teams die moeten winnen en de druk van een volledige natie op hun schouders voelen.

Er zijn nog kaarten voor Nederland – Turkije

Bestel nu kaarten voor deze wedstrijd en ben getuige van dit voetbalspektakel. Ook is het mogelijk om de uitslag te voorspellen. Op 28 maart is het zover, dan ontvangt het Nederlandse elftal de onberekenbare Turken in een ongetwijfeld bruisende Amsterdam Arena.

Klik hier om kaarten te kopen bij ViaGoGo

Plaats een reactie