Oefeninterland Italië Nederland 4 september 2014

Italië Nederland op 4 september 2014

Oefeninterland Italië Nederland 4 september
De meeste competities zijn nog maar enkele weken bezig en in Italië is men zelfs afgelopen weekeinde pas begonnen aan de nationale voetbalcompetitie. Toch staat de eerste interlandpauze alweer op het programma. Na een prachtig Wereldkampioenschap waar we van alles gezien hebben, gaat het vizier van de nationale voetbalbonden in Europa richting het EK 2016 in Frankrijk. De kwalificatiereeks begint volgende week al, maar voordat deze van start zal gaan, is er eerst nog de oefeninterland Italië Nederland. Donderdag vier september staan beide grootmachten tegenover elkaar in het Stadion San Nicola in Bari. Kan Italië laten zien dat het nog steeds tot de Europese top behoort of weet Nederland de goede vorm van het WK door te trekken? Hieronder een korte voorbeschouwing.

Italië

Italië kende een zeer teleurstellend WK. De ploeg was ingedeeld in een poule met Uruguay, Costa Rica en Engeland en leek vooraf een goede kans te hebben om de volgende ronde te behalen. Italië begon ook goed aan het Wereldkampioenschap doordat men in de eerste wedstrijd Engeland wist te verslaan. Daarna ging het echter fout voor de Italianen. Zowel van Costa Rica als van Uruguay werd er met een minimale 0-1 verloren en de uitschakeling was een feit. Richting het Europees Kampioenschap van 2016 zal er het broodnodige moeten gaan veranderen bij de Italiaanse selectie. Het is namelijk tijd om door te gaan selecteren en om de jonge talenten eindelijk eens een kans te geven.

Na het teleurstellende WK stapte bondscoach Prandelli op. Hij werd opgevolgd door Antonio Conte, de coach die de afgelopen jaren successen kende met Juventus. Conte was drie seizoenen trainer van de Oude Dame en won evenzoveel titels. In de wedstrijd tegen Nederland zal de succescoach zijn debuut maken als bondscoach van het Italiaans voetbalelftal.

Italië is voor de kwalificatie van het EK 2016 ingedeeld in een poule waarin ze eigenlijk gewoon groepswinnaar moeten worden en zich zo moeten plaatsen voor het toernooi. Italië zal het in de kwalificatie moeten opnemen tegen Azerbeidzjan, Bulgarije, Kroatië, Malta en Noorwegen. Dit zijn stuk voor stuk ploegen die lager ingeschat mogen worden dan de Italianen. Toch zal men met tegenstanders als Noorwegen en Kroatië uit moeten kijken dat men niet verrast wordt. Italië begint de kwalificatie direct met de lastige uitwedstrijd tegen Noorwegen en zal de wedstrijd tegen Nederland als een generale repetitie zien.

Oranje

Het Nederlands elftal kende een zeer succesvol Wereldkampioenschap. Met een uniek systeem, waarin de nadruk kwam te liggen op de verdediging wist men indruk te maken en wist men in een groep met onder andere Chili en Spanje groepswinnaar te worden. Ook in de knock-out fase leek alles prima te gaan, totdat men in de halve finale Argentinië tegenkwam. Nederland en de Zuid-Amerikanen waren aan elkaar gewaagd en geen van beide landen wist in de reguliere speeltijd te scoren. Ook in de verlenging werd er niet gescoord waarna de penalty’s de uitkomst moesten brengen. Nederland nam de strafschoppen niet goed en vloog er dus in de halve finale uit. Toch zal men met een heel ander gevoel het WK uitkomen dan opponent Italië.

Na het WK stapte Louis van Gaal op als bondscoach van Nederland. Niet vanwege tegenvallende resultaten: de bondscoach had vooraf al gezegd dat hij na het WK weg zou gaan en is inmiddels coach van Manchester United. Van Gaal werd opgevolgd door Guus Hiddink, die al eerder bondscoach was van het Nederlands Elftal.

Ook het Nederlands Elftal is het aan haar stand verplicht om zich te plaatsen voor het toernooi dat in 2016 in Frankrijk gespeeld zal worden. In de kwalificatie is men ingedeeld in groep A met tegenstanders IJsland, Kazachstan, Letland, Tsjechië en Turkije. Deze tegenstanders moeten stuk voor stuk geen probleem vormen voor Nederland dat de kwalificatiereeks volgende week begint met een uitwedstrijd tegen Tsjechië.

Voorspelling

Vriendschappelijke wedstrijden zijn lastig te voorspellen. Bij Nederland ontbreekt Arjen Robben, die op het WK de belangrijkste speler bleek te zijn. Omdat Italië ook nog eens voor eigen publiek speelt, lijkt het een lastige oefenwedstrijd te worden.

Plaats een reactie