Olympische Spelen 2016

Geen EK 2016 voor Oranje, wel OS 2016

Het Nederlands Elftal mag dan wel uitgeschakeld zijn voor het EK 2016 in Frankrijk, maar er zijn gelukkig naast het EK voetbal nog een aantal andere sportieve hoogtepunten te beleven in de zomer van 2016. Een daarvan zijn de Olympische Spelen van 2016. Dit belooft, in tegenstelling tot Oranje, een mooi evenement voor de Nederlandse sporters te worden. Daarom hieronder meer informatie en achtergronden over de OS 2016 in Rio.

olympische spelen 2016

Olympische Spelen 2016 zijn in Rio

De Olympische Zomerspelen van 2016 worden in Rio de Janeiro gehouden. De Braziliaanse stad versloeg met 66 om 32 stemmen de Spaanse hoofdstad Madrid en kwam daarmee als winnaar uit de bus. Het is voor het eerst dat het evenement plaats vindt in Zuid-Amerika. De spelen vinden plaats van 5 tot en met 21 augustus 2016.

Rio de Janeiro

De spelen worden gehouden in Rio de Janeiro OS 2016, dat vooral bekend staat om zijn drukbezochte stranden zoals de Copacabana. De stad Rio is gebouwd op vlakke stukken land tussen de rotsige heuvels. De gebieden aan de kust zijn het dichts bevolkt. Met de voorsteden meegerekend komt het totale inwonersaantal van Rio op ongeveer 13 miljoen. De meesten van hen wonen in de favela’s, wat staat voor de sloppenwijken. Toeristische trekpleisters in Rio zijn de Suikerbroodberg waarvan je een prachtig uitzicht hebt op de stad en natuurlijk het enorme standbeeld van Christus de Verlosser.

rio de janeiro 2016

Diversiteit aan sporten op OS 2016

Het totaal aantal sporten dat op het programma staat voor de komende zomerspelen is 28. Opvallende nieuwkomers zijn golf en rugby, die de plaats in zullen nemen van de sporten honkbal en softbal die voor het laatst in 2008 op het programma stonden. Natuurlijk zal er weer met veel belangstelling worden uitgekeken naar bepaalde sporten. Wat te denken van het atletiek en dan met name de loopafstanden zoals de 100 meter sprint. Speciale aandacht zal hierbij uitgaan naar de Jamaicaan Usain Bolt, die graag zijn wereldrecord nog eens zal willen verbeteren. Of wat te denken van de Amerikaanse zwemmer Michael Phelps die de succesvolste Olympiër aller tijden is. Na de spelen van 2012 wilde hij er mee stoppen, maar op dat besluit is hij terug gekomen. Het is dan ook de grote vraag of hij zijn collectie van achttien gouden, twee zilveren en twee bronzen plakken verder kan uitbreiden.

Medaillespiegel

Op de vorige spelen bleek de Amerikaanse ploeg het meest succesvol. Mede dankzij Phelps, die vier keer goud en twee keer zilver pakte, behaalden de Amerikanen de meeste medailles. China volgde op een tweede plaats voor gastland Groot-Brittannië. De Nederlandse sportploeg behaalde in totaal 20 medailles, waarvan zes gouden, zes zilveren en acht bronzen medailles. Drie daarvan werden binnen gezwommen door zwemster Ranomi Kromowidjojo. De meest in het oog springende medaille was die van turner Epke Zonderland, die op fenomenale wijze goud won op het onderdeel rekstok.

Nederlands succes

Alleen in Sydney (2000) en Athene (2004) veroverde Nederland meer medailles. Het zal dan ook een knappe prestatie zijn van de Nederlanders als ze de prestatie van Londen opnieuw weten te evenaren of zelfs nog te verbeteren. Kansen op Nederlands succes liggen er zeker met bijvoorbeeld Daphne Schippers, Dorian van Rijsselberge en Ranomo Kromowidjojo. De sporters zullen echter pas volgende zomer moeten pieken als de Spelen plaats vinden van 5 t/m 21 augustus 2016 in Rio de Janeiro.

Plaats een reactie