Polen – Portugal EK 2016 Voorbeschouwing

In de eerste kwartfinale van het EK 2016 vinden we Polen en Portugal terug. De Portugezen, onder aanvoering van Cristiano Ronaldo, wisten in de achtste finales te winnen van het sterke Kroatië. Polen rekende op haar beurt af met Zwitserland.

Polen: Zonder topvorm Lewandowski toch in kwartfinale

Groepsfase
Robert LewandowskiPolen eindigde als nummer twee in poule C. Op 12 juni speelde de Polen hun eerste wedstrijd. Tegen Noord-Ierland wisten ze door een goal van Arkadiusz Milik meteen drie punten te pakken. In de tweede wedstrijd speelde Polen doelpuntloos gelijk tegen Duitsland. Een wedstrijd waarin Polen meerdere grote kansen heeft gehad om op voorsprong te komen, deze werden echter niet benut. In de laatste groepswedstrijd tegen Oekraïne liet Polen wel zien op de juiste momenten toe te kunnen slaan. De Oost-Europeanen werden met 1-0 verslagen.

portugal polen voorbeschouwing

Achtste finale
In de achtste finale stond voor Polen een ontmoeting met Zwitserland te wachten. De Polen begonnen de wedstrijd zeer overtuigend en dit resulteerde meteen in een aantal grote kansen. In de 39e minuut zorgde Jakub Błaszczykowski voor de openingstreffer. Naarmate de wedstrijd volgde werd Zwitserland sterker en sterker. In de 82e minuut zorgt Zwitser Xherdan Shaqiri er voor dat beiden teams de verlenging in gaan. Shaqiri verschalkt keeper Fabiański met een prachtige omhaal die via de binnenkant van de paal binnen valt. In de verlenging weten beiden ploegen niet te scoren en dus volgen er strafschoppen. Waar Polen alle vijf haar strafschoppen weet te maken, mist de Zwitser Granit Xhaka zijn penalty. De middenvelder van Arsenal schiet naast, waardoor Polen zich kwartfinalist mag noemen.

De kracht van Polen

Arkadiusz MilikDoor de betrouwbare verdediging en de bevliegingen van de aanvallers wist Polen de kwartfinale te bereiken. De viermans-verdediging staat als een huis. Ook doelman Łukasz Fabiański is een betrouwbare pion in het elftal van bondscoach Adam Nawałka. Op het middenveld fungeert Grzegorz Krychowiak als verbinding tussen verdediging en aanval. Op de flanken beschikt Polen over de razendsnelle Kamil Grosicki en Jakub Błaszczykowski. Laatstgenoemde was met twee doelpunten al erg belangrijk voor zijn land. In de punt van de aanval staan zowel Robert Lewandowski als Arkadiusz Milik. Beide spitsen kunnen op elk moment voor het nodige gevaar zorgen en scoren.

Portugal: Dark Horse op het EK

Groepsfase
Cristiano Ronaldo en zijn ploeg ook te vinden in de kwartfinales. Portugal werd vooraf door veel kenners getipt als mogelijke outsider op het EK 2016. Na een teleurstellende start tegen toernooidebutant IJsland en een doelpuntloos gelijkspel tegen Oostenrijk werden de geluiden steeds negatiever. Ook in de laatste groepswedstrijd wist Portugal geen drie punten te pakken. Er werd met 3-3 gelijkgespeeld tegen het verrassende Hongarije. Waar Ronaldo tegen IJsland en Oostenrijk nog niet tot scoren kwam, deed hij dit wel tweemaal in de wedstrijd tegen Hongarije. Het meest in het oog springend was zijn eerste goal, met een hakbal achter het standbeen verschalkte hij doelman Gábor Király. Door het punt tegen Hongarije plaatste Portugal zich als een van de beste nummers drie voor de achtste finales.

Achtste finale
Ricardo QuaresmaIn de achtste finalewedstrijd tegen Kroatië is Portugal zeker niet de bovenliggende ploeg. Kroatië is een aantal keer zeer gevaarlijk en domineert de wedstrijd grotendeels. In de reguliere speeltijd weten beide ploegen niet tot scoren te komen. Een verlenging volgt. Ivan Perišić weet bijna te scoren maar hij raakt de paal. Wat volgt is een counter van Portugal. Renato Sanches trekt een sprint van ruim vijftig meter voordat hij de bal inlevert bij Cristiano Ronaldo. Keeper Danijel Subašić weet de inzet van de vedette nog te keren, maar Ricardo Quaresma zorgt er met een kopbal in de rebound voor dat Portugal definitief de kwartfinale bereikt.

Kan Ronaldo het waarmaken?

In de kwartfinale stuit Portugal dus op Polen. Beide ploegen beschikken over een sterke verdediging. Voorin zijn de supersterren te vinden. Portugal beschikt over Ronaldo en Polen over Lewandowski. Deze wedstrijd zal duidelijk worden wie er het best met de druk om kan gaan.

Tussenstanden, opstellingen en live-updates

Hieronder komt, zodra dit bekend is, de opstelling te staan. Daarnaast wordt hier tijdens de wedstrijd tussen Polen en Portugal de score getoond.

Zet nu gratis 200 euro in op jouw favoriet!

1 gedachte over “Polen – Portugal EK 2016 Voorbeschouwing”

Plaats een reactie