Voorbeschouwing Ijsland Nederland

Kan Nederland ook in IJsland winnen?

Deze week is er opnieuw volop interlandvoetbal te zien. Elke dag worden er wedstrijden gespeeld in het kwalificatietoernooi voor het Europees Kampioenschap dat in 2016 in Frankrijk georganiseerd zal worden. Het Nederlands Elftal speelt de belangrijke uitwedstrijd tegen IJsland. Kunnen de mannen van Guus Hiddink opnieuw winnen en daarmee een grote stap zetten richting kwalificatie voor het eindtoernooi? Een voorbeschouwing.

IJsland

Het nationale voetbalelftal van IJsland heeft zich nog nooit voor een eindronde van een groot toernooi weten te plaatsen. De ploeg kwam vele malen in actie in kwalificatietoernooien voor zowel het Wereldkampioenschap als het Europees Kampioenschap, maar wist zich tot grote frustratie van menig voetballiefhebber nog nooit te plaatsen voor een eindronde.

Misschien waren ze in het kwalificatietoernooi voor het afgelopen WK nog wel het dichtste bij. In een poule met onder andere Zwitserland en Noorwegen wisten de IJslanders knap tweede te eindigen, waardoor het deel mocht nemen aan de allesbeslissende play-off wedstrijden. Daarin werd het elftal aan Kroatië gekoppeld. Eerst werd er thuis met 0-0 gelijk gespeeld en vol goede moed en zeer gemotiveerd reisden de IJslanders af naar Kroatië. Daar werd echter met 2-0 verloren, waardoor IJsland alsnog het Wereldkampioenschap misliep.

Nu krijgt men echter een nieuwe kans om zich voor het eerst in de historie te plaatsen voor een eindronde en men is de kwalificatie voor het Europees Kampioenschap sterk begonnen. Na twee wedstrijden staat de ploeg gedeeld aan kop in poule A. IJsland wist twee keer te winnen en is daardoor nog ongeslagen. Daarbij kreeg men bovendien nog geen enkel tegendoelpunt in de kwalificatiereeks tot nog toe. De eerste wedstrijd werd er voor eigen publiek van Turkije met 3-0 gewonnen en daarna wist men de uitwedstrijd tegen Letland met dezelfde cijfers te winnen.
Ijsland Nederland

IJsland staat onder leiding van coach Lars Lagerbäck. De Zweed had eerder het voetbalelftal van zijn geboorteland onder zijn hoede, maar daar stapte hij op nadat hij het WK van 2010 misliep. Het Nederlands Elftal zal enkele bekende spelers tegenkomen bij IJsland aangezien deze in de eredivisie speelden of nog steeds speelden. Zo is Ajax-spits Kolbein Sigtorsson de vaste spits van IJsland en komen we ook Finnbogason tegen, die als spits van Heerenveen vorig jaar topscoorder wist te worden van de Eredivisie. IJsland heeft een juiste mix van ervaring en jong talent en zal daarmee Nederland proberen te verrassen.

Nederland

Nederland wil dolgraag op het Europees Kampioenschap zichzelf laten zien. Het vorige EK ging namelijk hopeloos mis voor de Nederlanders. Na opnieuw een geslaagd Wereldkampioenschap, waarin het Nederlands Elftal op de derde plaats wist te eindigen, wil men zich nu ook laten zien op het Europees Kampioenschap. Na het WK vertrok bondscoach Louis van Gaal naar topclub Manchester United. In zijn plaats kwam de ervaren coach Guus Hiddink terug. Hiddink was al eerder coach van het Nederlands elftal. Hij leidde zijn land in 1998 naar de halve finale van het Wereldkampioenschap. Opvallend genoeg werd dat wereldkampioenschap net als het komende EK in Frankrijk gespeeld.

Guus Hiddink kreeg bij zijn rentree direct te maken met kritiek. In de eerste wedstrijden leek de coach nog zoekende naar de juiste formatie en mede daardoor werd de eerste wedstrijd in de kwalificatiereeks verloren. In en tegen Tsjechië moest het Nederlands Elftal in de slotfase het hoofd buigen en verloor het door een knullig tegendoelpunt met 2-1. Vorige week speelde het Nederlands Elftal voor eigen publiek tegen laagvlieger Kazachstan en moest er gewonnen worden. Dat ging niet vanzelf. Hoewel Nederland het merendeel van de wedstrijd domineerde en veel beter was, kwam het door een corner toch op achterstand.

Opvallend genoeg nam Ibrahim Afellay, die voor het eerst weer mee deed na jaren afwezigheid, zijn land aan de hand. Eerst leverde hij een perfecte voorzet af die door invaller Klaasjan Huntelaar kon worden ingekopt. Daarna zorgde hij met een van richting veranderd schot voor de 2-1. Toen speelde Kazachstan al met een man minder na een rode kaart die volgde na een aanslag op wederom Ibrahim Afellay. In de slotfase zorgde Robin van Persie met een penalty nog voor het derde doelpunt.

Het Nederlands Elftal lijkt op tijd de vorm te hebben gevonden voor de belangrijke wedstrijd tegen IJsland. Overigens hebben middenvelder Wijnaldum en keeper Tim Krul inmiddels de selectie verlaten met lichte blessures. Hiddink zal koste wat het kost deze wedstrijd willen winnen en zal dan ook aanvallend willen spelen.

Voorspelling Ijsland Nederland

IJsland en Nederland zullen het maandagavond 13 oktober tegen elkaar opnemen. De wedstrijd zal om 20:45 gespeeld worden in de Reykjavik, de hoofdstad van IJsland. We voorspellen een spannende wedstrijd waarin IJsland zich zeker niet zal verstoppen. Toch denken we dat Nederland meer kwaliteit heeft en voorspellen we dan ook dat Oranje deze wedstrijd zal weten te winnen.

Plaats een reactie