Voorbeschouwing Tsjechië Nederland

Voorbeschouwing Tsjechië Nederland

Op dinsdag 9 september wordt de eerste EK kwalificatie wedstrijd gespeeld en meteen is het een kraker in de poule: Tsjechië Nederland. Om 20.45 uur zullen de teams tegenover elkaar staan in het Letná Stadion (Generali ArenA) in Praag om zich te kwalificeren voor het EK 2016 in Frankrijk.
tsjechie nederland

Oranje heeft onder leiding van Louis van Gaal afgelopen zomer een verrassend goed WK gespeeld in Brazilië. Maar zullen zij het onder leiding van Guus Hiddink het ook zover schoppen? Nederland speelt weer in de 4-3-3 opstelling, wat van Gaal niet deed tijdens het WK. De oefenwedstrijd vorige week tegen Italië was bij lange na niet overtuigend. Zowel de verdediging als de aanval was zwak, met 2-0 werd de wedstrijd door Nederland verloren. Maar goed, dat is een oefenwedstrijd en het EK is er nog lang niet. En eerst moet Nederland zich natuurlijk wel weten te kwalificeren voor het EK.

Tsjechië wil zich revancheren

Maar niet alleen Nederland kende een slechte start, ook het elftal van Tsjechië was vorige week niet op zijn best. Ze verloren een oefenduel in Praag tegen de VS met 1-0. Nederland en Tsjechië hebben negen keer eerder tegen over elkaar gestaan: 3 overwinningen, 3 nederlagen en 3 keer gelijk gespeeld. Enkel naar deze statistieken gekeken kan het elke kant op gaan.

Tsjechië speelt de laatste jaren niet zo best, ze waren dan ook niet aanwezig op het WK in Brazilië. Het elftal bestaat uit een aantal bekende spelers, maar die hebben inmiddels ook al een behoorlijke leeftijd bereikt, zoals Tomáš Rosický en Petr Cech. Het team bestaat voornamelijk uit jonge spelers. De spelers van Pavel Vrba zullen tot op het bot gemotiveerd zijn om het team dat derde werd op het WK te verslaan. Maar zal het Nederlands elftal het zo ver laten komen?

Arjen Robben

Tijdens het EK van 2004 in Portugal verloor Nederland met 3-2 van Tsjechië, nadat Arjen Robben gewisseld werd. Deze wedstrijd staat bij vele nog in het geheugen gegrift. Toenmalig bondscoach Dick Advocaat heeft veel Nederlanders over zich heen gekregen. Op 9 september zal deze fout niet nogmaals gemaakt kunnen worden, want Arjen Robben zal niet mee spelen vanwege een enkelblessure. Daarnaast zullen Ron Vlaar, Rafaël van der Vaart en Jordy Clasie ook niet mee spelen vanwege blessures.

Het zal een spannende wedstrijd worden en de ploegen zullen aan elkaar gewaagd zijn. Nederland moet bewijzen dat ze het onder leiding van Hiddink kunnen presteren en de Tsjechen zullen Nederland onderuit willen halen. Volgens Hiddink verliest een echte topploeg nooit twee keer achter elkaar. Hopelijk zijn deze woorden waar en zal Nederland dinsdagavond met een overwinning naar huis gaan!

Plaats een reactie