Wales – België EK 2016 Voorbeschouwing

Wales: Het hele land droomt van een stunt

In de kwartfinale van vrijdagavond vinden we Wales en België terug. Wales steeg al meerdere malen boven zichzelf uit dit toernooi. België geldt als titelkandidaat. ‘De Rode Duivels’ nemen het op 1 juli 2016 om 21:00 in Lille op tegen ‘De Draken’.

Wales in de groepsfase

Ashley WilliamsBondscoach Chris Coleman en zijn team hebben menig voetbalfan al verrast op het EK 2016. In een lastige poule met Engeland, Rusland en Slowakije wist Wales zich als groepswinnaar te plaatsen voor de knock-outfase. Een zeer knappe prestatie voor de EK-debutant. De Welshmen begonnen hun eerste wedstrijd tegen Slowakije met een 2-1 overwinning.

Sterspeler Gareth Bale wist meteen een hoofdrol op te eisen met een rake vrije trap. Tien minuten voor tijd besliste Hal Robson-Kanu de wedstrijd. In de tweede groepswedstrijd wist Wales buurman Engeland lang op een gelijkspel te houden. Wales kwam zelfs even voor, wederom door een vrije trap van Bale. In de blessuretijd wist invaller Daniel Sturridge toch de winnende treffer voor de Engelsen te maken. In de derde en laatste groepswedstrijd liet Wales zien tot wat het in staat is. Rusland werd overtuigend met 3-0 opzij gezet.

Wales in de achtste finales

In de achtste finale stuit de ploeg van bondscoach Chris Coleman op Noord-Ierland. De ploeg, met Will Grigg in de gelederen, heeft door de groepsfase te overleven al meer bereikt dan dat men had verwacht. Wales is duidelijk de betere ploeg in de eerste helft. De wedstrijd is een typisch Engels potje ‘Kick and Rush’, beide ploegen hanteren vaak de lange bal en dit komt het spel niet ten goede.

Wales krijgt de meeste kansen, maar doelman Michael McGovern, die dit EK al vaker uitblonk, houdt zijn ploeg op de been. Het meest gevaarlijke moment komt opnieuw van sterspeler Gareth Bale. Met een vrije trap weet hij bijna de openingstreffer te maken. Ook hier staat McGovern een treffer in de weg. Door de aanhoudende druk van Wales volgt er uiteindelijk toch een doelpunt. Doordat Gareth McAuley een voorzet van richting verandert, belandt de bal in het doel van Noord-Ierland. Door deze 1-0 overwinning bereikt Wales de kwartfinale.

Geen druk

BaleDe Welshmen zelf zeggen geen druk te voelen. Omdat het land al veel verder is gekomen dan dat men gedacht had, kunnen zij niks meer verliezen. Sterspeler Gareth Bale zei al: ‘Zij willen Europees kampioen worden, maar wij hebben vertrouwen. We hebben ze al verslagen in de kwalificatie en hopelijk doen we dat vrijdag opnieuw.’ Wales treedt aan met een fitte selectie. Aanvoerder Ashley Williams is ondanks zijn schouderblessure ook tijdig fit.

België: De Rode Duivels gaan vol voor EK-winst

De groepsfase van de Rode Duivels

BelgiëOok België wist zich ondanks een zware poule met Italië, Zweden en Ierland te plaatsen voor de knock-outfase. Doordat België als tweede eindigde achter Italië speelde de ploeg in de achtste finale tegen Hongarije. De ploeg van Marc Wilmots beschikt over uitzonderlijk talent. België is een combinatie van fysieke kracht, technisch vernuft en een brede spelersgroep. De eerste wedstrijd van De Rode Duivels werd met 2-0 verloren van Italië.

Na deze wedstrijd leek er direct wat paniek te ontstaan binnen het kamp van de Belgen. Enkele dagen later liet de ploeg van Wilmots echter gewoon zien dat zij zeker niet afgeschreven moeten worden voor een eventuele titel. Ierland werd met 3-0 opzij gezet. België eindigde haar groepsfase met een 1-0 overwinning op het Zweden van Zlatan Ibrahimović.

Achtste finale

Toby AlderweireldIn de achtste finale treft België het verrassende Hongarije. De Hongaren wisten in de groepsfase al te winnen van Oostenrijk en punten te pakken tegen IJsland en Portugal. Vooral in de wedstrijd tegen Portugal lieten de Hongaren zien dat zij een niet te onderschatten ploeg zijn. De ploeg van Marc Wilmots kon het wel eens heel lastig gaan krijgen tegen Hongarije.

Naarmate de wedstrijd begint, wordt het steeds duidelijker dat België het tegen de Hongaren makkelijker heeft dan men had verwacht. Al na tien minuten kopt Toby Alderweireld de Belgen op voorsprong. Na deze openingstreffer weten De Rode Duivels de wedstrijd lange tijd niet in het slot te gooien, maar dan staat Eden Hazard op. De buitenspeler van Chelsea laat in deze wedstrijd zien dat hij bij de beste hoort. Na een knappe actie brengt hij invaller Michy Batshuayi in positie om te scoren.

Nog geen minuut later dribbelt Hazard dwars door de Hongaarse verdediging en rondt koelbloedig af. Vlak voor tijd krijgt Hazard zijn verdiende publiekswissel van Marc Wilmots. In de blessuretijd zet Yannick Ferreira-Carrasco de eindstand op het scorebord. De speler van Atlético Madrid zorgt voor de 4-0. Deze wedstrijd toont België aan dat zij absoluut de kwaliteiten in huis hebben om dit EK te winnen.

Eden Hazard

Het geloof is er bij België

Wil België ooit het EK winnen, dan is dit het perfecte moment. Bondscoach Marc Wilmots beschikt over een talentvolle spelersgroep en daarnaast zit België aan de gunstige kant van het schema. Wanneer De Rode Duivels weten te winnen van Wales, is Portugal de tegenstander in de halve finale van het EK 2016. Wanneer België haar normale niveau haalt, moet ook Portugal verslagen kunnen worden.

Een plek in de finale lonkt dus voor de equipe van Marc Wilmots. Bij de spelersgroep en de supporters is er het vertrouwen dat België ver kan komen. Op het laatste moment kreeg België echter een tegenslag te verwerken. Jan Vertonghen mist namelijk de rest van dit EK. Door een enkelblessure kan hij niet meer in actie komen.

Voor de Belgen is dit extra zuur, tegen Wales kan mede-verdediger Thomas Vermaelen er ook al niet bij zijn vanwege een schorsing. Op links zal Jordan Lukaku de plek van Vertonghen overnemen. Ciman of Denayer lijken logische vervangers voor in het centrum.

De wedstrijd tegen Wales zal voor een iemand nóg specialer zijn. Eden Hazard keert voor even terug in de stad waar het voor hem allemaal begon als profvoetballer. Hazard werd groot in Lille, hij speelde vijf seizoenen lang in het Grand Stade Lille Métropole. Hazard zal er alles aan willen doen om ook in deze wedstrijd, in zijn stadion, uit te blinken.

Plaats een reactie