Wales – Noord-Ierland EK 2016 Voorbeschouwing

In de tweede wedstrijd in de achtste finales van het EK 2016 vinden we twee Britse ploegen terug. Zowel Wales als Noord-Ierland wisten de groepsfase te overleven. De twee stuntploegen zullen zaterdag in het Parc des Princes uit moeten maken wie er doorstoot naar de kwartfinale. Daar staat een ontmoeting met België of Hongarije te wachten.

Wales: Grootste verrassing tot nu toe
Bondscoach Chris Coleman en zijn team hebben menig voetbalfan verrast op dit EK. In een lastige poule met Engeland, Rusland en Slowakije wist Wales zich als groepswinnaar te plaatsen voor de knock-outfase. Een zeer knappe prestatie voor de EK-debutant. De Welshmen begonnen hun eerste wedstrijd tegen Slowakije met een 2-1 overwinning. Sterspeler Gareth Bale wist meteen een hoofdrol op te eisen met een rake vrije trap. Tien minuten voor tijd besliste Hal Robson-Kanu de wedstrijd. Eerder op dit EK, in de tweede groepswedstrijd, stond er al een Brits onderonsje op het programma. Wales wist buurman Engeland lang op een gelijkspel te houden. In de blessuretijd wist invaller Daniel Sturridge toch de winnende treffer voor de Engelsen te maken. In de derde en laatste groepswedstrijd liet Wales zien tot wat het in staat is. Rusland werd overtuigend met 3-0 opzij gezet.

Naast de topvorm van Gareth Bale, Aaron Ramsey en Joe Allen is de kracht van Wales het collectief. Spelers gaan voor elkaar door het vuur, hierdoor maakt Wales een goede kans om nog verder te komen in het toernooi.

Joe Allen, de Andrea Pirlo van dit EKJoe Allen
Waar de Italiaan Andrea Pirlo ontbreekt, is er toch een ware Maestro aanwezig op dit EK. Op het middenveld bij Wales vormt Joe Allen de verbinding tussen verdediging en aanval. Met prachtige passes en zijn rust aan de bal heeft hij al meerdere kansen kunnen creëren voor spelers als Bale en Ramsey. Allen is een cruciale speler in het elftal van Chris Coleman. De Welshmen spelen met een verdediging van vijf man, een speler als Allen zorgt ervoor dat de veroverde ballen snel bij de aanvallers terecht komen.

 
Noord-Ierland: Worden de Noord-Ieren de stunt van het EK?
Noord-Ierland, de nummer 25 op de FIFA-wereldranglijst. Niemand had vooraf gedacht dat de Noord-Ieren de groepsfase zouden overleven. In een poule met Duitsland, Polen en Oekraïne plaatste Noord-Ierland zich als een van de beste nummers drie voor de achtste finales. De eerste groepswedstrijd tegen Polen werd met 1-0 verloren. Tegen het stugge Oekraïne wist Noord-Ierland haar eerste wedstrijd ooit op een EK te winnen. Door goals van Gareth McAuley en Niall McGinn werden de Oost-Europeanen met 2-0 verslagen. In de laatste groepswedstrijd verloor Noord-Ierland met 1-0 van Duitsland, een uitslag die vele malen groter had kunnen zijn. Dankzij het lage aantal tegendoelpunten plaatste de Noord-Ieren zich voor de knock-outfase. Het team van bondscoach Michael O’Neill zal het vooral van de instelling en fysieke kracht moeten hebben om kans te maken tegen het kwalitatief betere Wales.

Noord-IerlandWill Grigg, populairste speler op het EK, maar geen minuut gespeeld
Will Grigg, een naam waar menig voetballiefhebber tot voor kort nog nooit van gehoord had. Het supportersliedje ‘Will Grigg’s on fire‘ zorgde ervoor dat dit in één klap veranderde. De spits heeft nog niet één minuut op het EK gespeeld, maar is toch de meest toegezongen voetballer. Op pleinen, in stadions en in kroegen wordt hij toegezongen door supporters van allerlei nationaliteiten. Of Will Grigg dit EK nog in actie komt valt te betwijfelen.

Plaats een reactie