Zwitserland – Polen EK 2016 Voorbeschouwing

Zwitserland en Polen plaatsten zich allebei als nummer twee in de poule voor de achtste finales van het EK 2016. Beide ploegen wisten al een punt te pakken tegen de groepswinnaar van hun poule. De eerste wedstrijd in de achtste finales is een interessante. De winnaar van deze wedstrijd zal in de kwartfinale uitkomen tegen Kroatië of Portugal.

Zwitserland: Zwitsers moeten draai nog vindenGranit Xhaka
Zwitserland is als tweede geëindigd in poule A met daarin gastland Frankrijk, Roemenië en Albanië. Zwitserland opende haar toernooi met een 1-0 overwinning op het stugge Albanië. De Zwitsers speelde in deze wedstrijd niet overtuigend en daar kwam bij dat de aanvoerder van Albanië, Lorik Cana, in de 36e minuut zijn tweede gele kaart pakte. Vier dagen later speelde Zwitserland met 1-1 gelijk tegen Roemenië. In de laatste groepswedstrijd, tegen Frankrijk, leken zowel de Fransen als de Zwitsers genoegen te nemen met een punt.

Granit Xhaka, balansbewaker op het middenveld
Granit Xhaka is een van de spelers die in de groepsfase wist te excelleren. De Zwitser van Kosovaarse afkomst werd in twee van de drie wedstrijden al uitgeroepen tot man van de wedstrijd. De middenvelder maakte deze zomer de overstap van Borussia Mönchengladbach naar Arsenal. De Engelse club betaalde circa 45 miljoen voor Xhaka. Ondanks zijn leeftijd van 23 jaar speelde hij al 46 interlands voor Zwitserland.

Polen: Degelijke ploeg die haar momenten uitkiest
Ook Polen plaatste zich als nummer twee voor de achtste finales. Op 12 juni speelde de Polen hun eerste wedstrijd. Tegen Noord-Ierland wisten ze door een goal van Arkadiusz Milik meteen drie punten te pakken. In de tweede wedstrijd speelde Polen doelpuntloos gelijk tegen Duitsland. Een wedstrijd waarin Polen meerdere grote kansen heeft gehad om op voorsprong te komen, deze werden echter niet benut. In de laatste groepswedstrijd tegen Oekraïne liet Polen wel zien op de juiste momenten toe te kunnen slaan.

 
PolenVerdedigend blok
Samen met Duitsland is Polen de enige ploeg die dit EK nog geen tegendoelpunt kreeg. Door betrouwbare verdedigers als Kamil Glik en Lukasz Piszczek is het voor veel teams moeilijk om tegen de Polen te scoren. Op het middenveld staat Sevilla’s Grzegorz Krychowiak als extra slot op de deur. Tegen Noord-Ierland werd Krychowiak al uitgeroepen tot man van de wedstrijd en ook tegen de Duitsers was hij een van de uitblinkers. Mede door zijn sterke spel op dit EK hebben meerdere Europese topclubs al aangegeven interesse te hebben in de fysiek sterke speler. Naast de betrouwbare verdediging heeft Polen natuurlijk ook genoeg aanvallende kwaliteit in de ploeg. Spelers als Lewandowski, Milik en Błaszczykowski kunnen wedstrijden met een individuele actie beslissen.

Plaats een reactie