Frankrijk EK 2024

Frankrijk op het EK 2024 – Selectie, opstellingen en speelschema

Frankrijk is ook op het EK van 2024 en reist af naar Duitsland. Het Franse voetbalteam is over het algemeen een beruchte tegenstander op een EK. Toch wisten de Fransen afgelopen de Europese kampioenschappen niet zo ver te komen. Frankrijk strandde in de achtste finales, terwijl ze de editie daarvoor in de finale van het EK stonden. Dat EK, in 2016, vond plaats in Frankrijk zelf. Nu moesten de Fransen onder andere tegen de selectie van het Nederlands elftal spelen om zich voor het EK 2024 te kwalificeren.

Frankrijk speelde voor dit EK dus tegen Nederland. Samen met Oranje zaten de Fransen ook bij de landen Griekenland, Ierland en Gibraltar. Frankrijk wist overtuigend te winnen en versloeg onder andere het Nederlandse voetbalteam met 4-0. Ook voor de andere landen was Frankrijk tijdens de kwalificaties van het EK te sterk. Frankrijk werd eerste van de poule. Nederland wist de andere partijen te winnen en eindigde daarmee op nummer 2. Frankrijk en Nederland gaan dus sowieso naar het EK in Duitsland en spelen in groep D van het EK 2024 zelfs wederom tegen elkaar.

frankrijk EK 2024 voetbal selectie programma schema
Foto via depositphotos.com

Tegen wie speelt Frankrijk op het EK 2024?

Frankrijk speelt op het EK weer tegen Nederland. Zij stonden ook al tegenover elkaar in de kwalificatieronde voor het EK 2024. Naast Nederland, zitten ook Oostenrijk en Polen in Poule D. Frankrijk mag als eerste voetballen tegen Oostenrijk. Die wedstrijd vindt plaats op 17 juni 2024 in Düsseldorf, Duitsland. Nederland speelt de eerste wedstrijd van deze poule op 16 juni tegen Polen.

Frankrijk weer tegen Nederland geloot op EK 2024

Frankrijk en Nederland staan dus weer tegenover elkaar. Eerder dit EK speelden zij in de kwalificatie twee wedstrijden omdat ze bij elkaar in de groep zaten. Frankrijk wist de eerste wedstrijd van Nederland te winnen met 4-0 en ook de tweede partij gaven de Fransen de Nederlandse voetballers weinig kansen. Naast de ontmoeting voor dit EK heeft Frankrijk nog 28 keer tegenover Nederland gestaan. Hiervan zijn er vriendschappelijk wedstrijden, EK wedstrijden, het WK en ook tijdens de UEFA Nations League moest Frankrijk tegen Nederland spelen.

Frankrijk en Nederland zitten met Oostenrijk en Polen dus in een poule. Het Franse nationale voetbalteam heeft in totaal 25 keer tegen Oostenrijk gespeeld. Hiervan hebben er maar een paar op een EK plaatsgevonden. De meeste wedstrijden die Frankrijk en Oostenrijk tegen elkaar voetbalden waren vriendschappelijk. De meest recente voetbalwedstrijd Frankrijk – Oostenrijk was in 2022. Deze interland werd gespeeld voor de UEFA Nations League. Frankrijk won deze partij met 2-0 van Oostenrijk. Een aantal maanden daarvoor eindigde de ontmoeting in een gelijkspel.

Hieronder de wedstrijden en de stand van de wedstrijden in poule D van het EK 2024.

Poule D EK 2024SpeelstadDatumTijdThuisUitTicketsUitslag
DHamburg16 juni 202415.00
Polen
Nederland
Tickets kopen
DDüsseldorf17 juni 202421.00
Oostenrijk
Frankrijk
DBerlijn21 juni 202418.00
Polen
Oostenrijk
DLeipzig21 juni 202421.00
Nederland
Frankrijk
DBerlijn25 juni 202418.00
Nederland
Oostenrijk
DDortmund25 juni 202418.00
Frankrijk
Polen

Selectie Frankrijk EK 2024

De selectie van Frankrijk is nog niet bekend. De Franse voetbalselectie wordt uiterlijk 7 juni 2024 bekend gemaakt. Het EK 2024 Duitsland begint op 14 juni. Dit houdt in dat we de selectie van Frankrijk een week voor aanvang van het toernooi rond moet zijn. Zodra deze bekend is lees je het hier.

De definitieve Franse selectie moet bestaan uit minstens 23 spelers en maximaal 26 spelers. Van dit aantal moeten er 3 als keeper worden aangewezen. Dit geldt uiteraard niet alleen voor de Frankrijk, maar voor alle landen die deelnemen aan het EK van 2024.

Alle ogen zijn gericht op de Franse aanvaller Olivier Giroud. De topscorer speelt voor AC Milan en maakte zijn debuut in het nationale Franse voetbalelftal in 2011. In die jaren wist Giroud maar liefst 54 keer voor Frankrijk te scoren en is hij topscorer aller tijden. Samen met de andere Franse leftie Antoine Griezmann en Mbappé is Frankrijk ongekend sterk in de aanval. Griezmann speelt doorgaans als schaduwspits of vleugelspeler bij de club Atletico Madrid. Sinds 2014 maakt hij deel uit van het Franse voetbalteam.

In 2017 maakte Kylian Mbappé zijn debuut voor Frankrijk. De doorgaans centrale spits speelt bij Paris Saint-Gemain waar zijn contract in ieder geval tot 2025 loopt. Mbappé is erg geliefd bij de next-gen en wordt gezien als voorbeeld.

Rugnummers Frankrijk

Wanneer de selectie van Frankrijk bekend is gemaakt, zullen we de rugnummers van het Franse voetbalteam hier publiceren. We hopen de opstelling van Frankrijk snel te kunnen vertellen.

Kwalificatiegroep EK 2024

Frankrijk zat in de kwalificatiegroep B van het EK 2024. In deze groep zaten ook Nederland, Griekenland, Ierland en Gibraltar. Frankrijk en Nederland speelden de eerste wedstrijd van deze kwalificatiegroep. Het Franse voetbalteam was in vorm en versloeg Nederland met 4 tegen 0. Frankrijk gaf Oranje weinig kans en stoomde door naar de volgende wedstrijd. Tegen Ierland speelde Frankrijk iets minder overtuigend, maar de overwinning kwam toch voor de Fransen. Tegen Gibraltar wist Frankrijk maar liefst 14 doelpunten te maken en de teller zelf op 0 te houden. Met Griekenland had Frankrijk meer moeite, die wedstrijd eindigde in een gelijk spel.

Hoe deed Frankrijk het tijdens vorige EK’s?

Frankrijk speelde tijdens vorige EK wisselend. In 1960 vond het eerste EK plaats en Frankrijk deed mee. Gelijk hadden de Franse voetballers goed resultaat en was Frankrijk 4e van het eerste EK. De EK edities daaropvolgend werden zonder Frankrijk gespeeld. Het lukten de Fransen namelijk niet om zich te kwalificeren voor deze EK’s. Pas in 1984 kwamen de Fransen in actie.

Het EK van 1984 werd in Frankrijk gehouden en als gastland hoede zij zich niet te kwalificeren. Dankzij ontvangend land te zijn kon Frankrijk voor de tweede keer meedoen sinds het eerste EK in 1960 werd georganiseerd. Frankrijk wist direct te stunten door Europees kampioen van dat EK te worden. Met een spectaculaire finale tegen Spanje schreven de Fransen voor het eerst de EK titel op hun naam.

In 2000 wist Frankrijk wederom te stunten op het EK in Nederland. EK 2000 was Nederland samen met België gastland. Frankrijk speelde in een afgeladen Amsterdam Arena de EK finale tegen Italië en won met 2-1. In 2016 werd het EK weer in Frankrijk georganiseerd. De Fransen wisten ook hier de finale te bereiken maar verloren deze in eigen land van Portugal. De marathonpartij werd pas beslist door een doelpunt van de Portugese Éder in de 109e minuut.

Tenue en shirts Frankrijk EK 2024

Het officiële WK shirt en tenue van Frankrijk is nog niet bekend. Zodra het officiële thuis- en uittenue van Frankrijk bekend is, wordt dat hier getoond.