Speelstad Frankfurt

Speelstad Frankfurt EK 2024

Frankfurt is een stad die er altijd weer in slaagt om onderdeel te zijn van grote evenementen die in Duitsland gehouden worden. Dat komt vooral doordat het stadion keer op keer wordt aangepast aan de wensen die op dat moment voor dat specifieke toernooi leven.

Dat geldt niet alleen voor voetbal, maar ook voor veel andere sporten die hier met hun eindtoernooien zijn neergestreken. Denk bijvoorbeeld aan de belangrijke plek die het in de Europese geschiedenis van American Football inneemt. Inmiddels heeft ook het voetbal hier een flinke geschiedenis liggen.

Waldstadion

Het stadion van Frankfurt staat onder twee namen bekend. Officieel heet het de Commerzbank-Arena, maar overal wordt het nog altijd aangeduid met de naam die het in 1925 kreeg: Waldstadion. Het is het kleinste stadion van het EK 2024, maar dat neemt niet weg dat er nog altijd 48.387 toeschouwers in kunnen tijdens het EK 2024.

Het stadion werd gebruikt tijdens de WK’s van 1974 en 2006. Opvallend was het gebruik tijdens de Confederations Cup van 2005. Toen werd de finale van dit toernooi hier gespeeld.

In 2011 werden een halve finale en de finale van het WK voetbal voor vrouwen hier gespeeld. Het stadion speelt dus een rol van betekenis in het internationale voetbal.

De wedstrijden in Frankfurt

Het valt sterk te betwijfelen of Frankfurt tijdens EK 2024 ook een finale of een halve finale krijg toebedeeld. Dat komt vooral doordat dit het kleinste stadion van het toernooi is. Dat er rond de vijf wedstrijden in de eerste ronde gespeeld gaan worden, lijkt echter wel al vast te staan.

Vervoer Frankfurt

Met 9 U-Bahnlijnen en 9 S-Bahnlijnen is het metrovervoer in de stad en de omliggende voorsteden goed verzorgd. Tien tramlijnen en een reeks aan dag- en nachtbussen maken de structuur van het openbaar vervoer in de stad compleet.

Het mooie daarbij is dat het stadion in het bezit is van een eigen station dat een knooppunt in het OV in de directe omgeving is. Daardoor is het dus met zekerheid te zeggen dat dit stadion qua omvang misschien de laatste is, maar bereikbaarheid waarschijnlijk de nummer een mag worden genoemd. Dit is dan ook een belangrijke reden waarom Frankfurt gekozen is.

En verder

Frankfurt kan ook wel worden omschreven als de groene stad. Meer dan 50 procent van het stadsgebied kan als groen bestempeld worden, inclusief een eigen bos. Dit is ook deels mogelijk door de keerzijde van dit feit.

Aan de andere kant is het ook de stad met de skyline vol hoge gebouwen in het zakendistrict van de stad. Frankfurt is immers zakelijk gezien het centrum van het land. De architectuur die dit met zich meebrengt is daarentegen dan wel weer van een bijzonder niveau en daardoor de moeite waard.