Speelstad Hamburg

Speelstad Hamburg EK 2024

De meest noordelijk gelegen speelstad van Euro 2024 is Hamburg. Daar zal gespeeld worden in het Volkspark Stadion. De stad is de op-één-na grootste van Duitsland, na Berlijn. Wanneer de voorsteden in de regio worden meegerekend gaat het zelfs om een gebied waar vijf miljoen mensen wonen.

Ooit was Hamburg een stadsstaat en werd er vooral veel geld verdiend met de handel. Tegenwoordig is diezelfde handel nog altijd belangrijk voor het land Duitsland als geheel. Op sportgebied spelen er echter hele andere belangen. Zo is de plaatselijke club HSV één van het beperkte aantal voormalige Europa Cup I/Champions Leaguewinnaars in de geschiedenis.

Volkspark Stadion van HSV

Het Volkspark Stadion heeft al vele namen gehad, maar sinds 2015 draagt het zijn originele naam weer. Het originele stadion werd in 1953 opgeleverd en kon tot wel 75.000 mensen huisvesten. Dit stadion is in Nederland vooral bekend vanwege de beroemde halve finale tegen Duitsland op het EK van 1988.

Die wedstrijd werd gewonnen met 1-2 waardoor Nederland de finale bereikte. In 2008 werd er op dezelfde plek een nieuw stadion neergezet. Tegenwoordig is daarom het aantal bezoekers wel enigszins teruggebracht, bijvoorbeeld vanwege veiligheid en comfort. Daarom kunnen er tijdens het Ek van 2024 ongeveer 52.245 mensen in plaatsnemen.

De wedstrijden tijdens het EK 2024

Het Volkspark Stadion lijkt vooral voorbestemd om groepswedstrijden te huisvesten. Dit is in eerdere gevallen eigenlijk altijd zo geweest. Denk aan de WK’s van 1974 en 2006. De enige uitzondering was zoals gezegd in 1988 te noteren toen ook een halve finale werd gespeeld.

Met 5 grotere stadions tijdens dit toernooi lijkt die kans echter niet zo groot ditmaal. Wel bestaat er een kans dat er een tweede ronde of een kwartfinale gespeeld zal worden in dit stadion, maar dat zal het speelschema nog moeten uitwijzen. Dit schema wordt pas later bekendgemaakt door de organisatie.

Vervoer in Hamburg

Hamburg bereiken kan vanuit Nederland per trein, per auto en ook per vliegtuig. In dat opzicht is het één van de gemakkelijkst te bereiken steden tijdens dit toernooi. Wat vooral interessant is om te bekijken is de manier waarop met vervoer in de stad wordt omgegaan. Het openbaar vervoer is zeer uitgebreid en zelfs watertaxi’s vallen hieronder.

Zo zijn er maar liefst 33 tram- en metrolijnen in de stad waardoor werkelijk elke uithoek van Hamburg te bereiken is. Daarnaast zijn er nog bijna 700 buslijnen door heel de stad en het omringende gebied te vinden. Zo kan je dus alles bereiken.

Meer over Hamburg

Hamburg is één van de steden die vooral bekendstaat vanwege de vele moderne architectuur. Dit heeft onder andere te maken met de grote mate van wederopbouw die nodig was na de Tweede Wereldoorlog.

Daarbij valt op dat in deze stad gekozen is om geen hoge torens neer te zetten. Wolkenkrabbers zijn niet in de skyline terug te vinden.

Wat wel veel te vinden is in deze stad, is aangelegde natuur. De groene zone wordt steeds verder uitgebreid door het gemeentebestuur. Daardoor is het heel goed mogelijk in de zomermaanden, wanneer het toernooi gespeeld gaat worden, om je goed te vermaken.