Speelstad Hamburg

Speelstad Hamburg EK 2024

De meest noordelijk gelegen speelstad van het EK 2024 voetbal is Hamburg. Daar wordt tijdens het EK voetbal in Duitsland gespeeld in het Volkspark Stadion. De stad Hamburg is de op-één-na grootste van Duitsland, na speelstad Berlijn. Wanneer de voorsteden in de regio worden meegerekend gaat het zelfs om een gebied waar vijf miljoen mensen wonen.

Ooit was Hamburg een stadsstaat en werd er vooral veel geld verdiend met de handel. Tegenwoordig is diezelfde handel nog altijd belangrijk voor het land Duitsland als geheel. Op sportgebied spelen er echter hele andere belangen. Zo is de plaatselijke club HSV één van het beperkte aantal voormalige Europa Cup I/Champions Leaguewinnaars in de geschiedenis.

Eerste groepswedstrijd Nederland in Hamburg

Het Nederlands elftal speelt op zondag 16 juni 2024 om 15.00 uur zijn eerste groepswedstrijd in het Volkspark Stadion in Hamburg. De tegenstander weten we pas na de EK-playoffs. Het zal gaan tussen Polen, Estland, Wales of Finland.

Volkspark Stadion van HSV

Hamburg EK 2024 voetbal Volksparkstadion
Hamburg EK 2024 voetbal Volksparkstadion – Afb. via https://depositphotos.com/nl/photos/hamburg-stadion.html

Het Volkspark Stadion heeft al vele namen gehad, maar sinds 2015 draagt het zijn originele naam weer. Het originele stadion werd in 1953 opgeleverd en kon tot wel 75.000 mensen huisvesten. Dit stadion is in Nederland vooral bekend vanwege de beroemde halve finale tegen Duitsland op het EK van 1988.

Die wedstrijd werd gewonnen met 1-2 waardoor Nederland de finale bereikte. In 2008 werd er op dezelfde plek een nieuw stadion neergezet. Tegenwoordig is daarom het aantal bezoekers wel enigszins teruggebracht, bijvoorbeeld vanwege veiligheid en comfort. Daarom kunnen er tijdens het EK 2024 ongeveer 52.245 mensen in plaatsnemen. Bekijk hier alle speelsteden van het EK 2024.

De wedstrijden tijdens het EK 2024

Het Volkspark Stadion leek vooraf al voorbestemd om enkel groepswedstrijden te huisvesten. Dit was in eerdere gevallen eigenlijk ook altijd zo geweest. Denk aan de WK’s van 1974 en 2006. De enige uitzondering was zoals gezegd in 1988 te noteren toen ook een halve finale werd gespeeld. Tijdens het EK 2024 worden er in Hamburg vier groepswedstrijden en een kwartfinale gespeeld.

Het Nederlands elftal speelt in Hamburg een van zijn drie groepswedstrijden. Hieronder zie je de EK 2024 wedstrijden in Hamburg.

SpeelstadDagDatumTijdThuisUitGroepUitslag
HamburgZo.16 juni 202415.00Play-Off Winner Path A
Nederland
DTickets kopen
HamburgWo.19 juni 202415.00
Kroatië
Albanië
B
HamburgZa.22 juni 202415.00Play-Off Winner Path C
Tsjechië
F
HamburgWo.26 juni 202421.00
Tsjechië
Turkije
F
HamburgVr.5 juli 202421.001/4 finale

Bekijk hier het volledige en actuele speelschema van het EK 2024.

Vervoer in Hamburg

Hamburg bereiken kan vanuit Nederland per trein, per auto en ook per vliegtuig. In dat opzicht is het één van de gemakkelijkst te bereiken steden tijdens dit toernooi. Wat vooral interessant is om te bekijken is de manier waarop met vervoer in de stad wordt omgegaan. Het openbaar vervoer is zeer uitgebreid en zelfs watertaxi’s vallen hieronder.

Zo zijn er maar liefst 33 tram- en metrolijnen in de stad waardoor werkelijk elke uithoek van Hamburg te bereiken is. Daarnaast zijn er nog bijna 700 buslijnen door heel de stad en het omringende gebied te vinden. Zo kan je dus alles bereiken.

Meer over Hamburg

Hamburg is één van de steden die vooral bekendstaat vanwege de vele moderne architectuur. Dit heeft onder andere te maken met de grote mate van wederopbouw die nodig was na de Tweede Wereldoorlog.

Daarbij valt op dat in deze stad gekozen is om geen hoge torens neer te zetten. Wolkenkrabbers zijn niet in de skyline terug te vinden.

Wat wel veel te vinden is in deze stad, is aangelegde natuur. De groene zone wordt steeds verder uitgebreid door het gemeentebestuur. Daardoor is het heel goed mogelijk in de zomermaanden, wanneer het toernooi gespeeld gaat worden, om je goed te vermaken.