Speelstad Dortmund

Speelstad Dortmund EK 2024

Dortmund is één van de vier speelsteden die net over de Nederlandse grens liggen en dus logische bestemmingen zijn voor Nederlandse fans die wedstrijden van het EK 2024 willen gaan bezoeken. Dat hoeft niet eens af te hangen van het wel of niet deelnemen van Nederland aan het toernooi. Het is ook één van de steden die hoog op de lijst staat van meest bezochte voetbalsteden in Europa door Nederlandse fans.

Wat de rol van de stad tijdens het toernooi gaat worden is nog niet helemaal duidelijk, maar dat deze prominent zal zijn lijkt nu al duidelijk te zijn.

Westfalen Stadion

Het Westfalen Stadion is één van de meest iconische stadions van Europa. Dit komt vooral door de gigantische tribune achter het doel waar de zogenaamde Gelbe Wand tijdens thuiswedstrijden van bespeler Borussia Dortmund zijn plek inneemt. Dit wordt als zeer intimiderend ervaren.

Hoewel deze fans er niet zullen zijn tijdens het EK, is het voor de landen die er gaan spelen wel een mogelijkheid om van dit beproefde recept gebruik te maken wanneer het de supporters daar mag plaatsen. Het stadion biedt in het totaal plaats aan 65.849 bezoekers tijdens de wedstrijden van het toernooi die hier gespeeld gaan worden.

De wedstrijden in Dortmund

Afgaande op eerdere toernooien die hier gespeeld werden, de WK’s van 1974 en 2006, speelt het stadion tot diep in het toernooi een rol. In 2006 was bijvoorbeeld de halve finale tussen Duitsland en Italië de wedstrijd die in dit stadion werd gespeeld.

Hoe dit tijdens het EK van 2024 zal zijn is nu nog niet bekend, maar poulewedstrijden en een tweede ronde lijken duidelijk. Of daar een kwartfinale of een halve finale bij zal komen moet nog even worden afgewacht als er een duidelijk speelschema naar buiten gebracht wordt door de organisatie van het toernooi. Dit zal veelzeggend zijn over de status.

Vervoer

Dortmund wordt als een belangrijk verkeersknooppunt in Europa gezien. Daarom is het dus vanuit Nederland ook gemakkelijk om er met de auto naartoe te rijden en er een wedstrijd te bezoeken wanneer je een kaartje weet te bemachtigen. Al is ook het spoorvervoer vanwege de grote industrie die de stad heeft gekend van heel hoog niveau.

Ook met de trein is hier dus goed te komen. In de stad zelf is het goed mogelijk om gebruik te maken van openbaar vervoer. Daarnaast worden zaken met betrekking tot autodeeldiensten en huurmogelijkheden steeds beter benut in deze stad. Dit is ook een goede optie.

En verder

Architectuur door de eeuwen heen is hier in één stad te bezichtigen. Dit is relatief bijzonder te noemen voor een Duitse stad gezien de vele oorlogen die hier vanaf de middeleeuwen tot en met de twintigste eeuw hebben gewoed. Festivals, musea en mooie natuur hebben hier ook allemaal een plek. Daardoor is het dus ook goed mogelijk om Dortmund als vakantiebestemming te zien tijdens dit toernooi en dan direct een wedstrijd mee te pakken. Hier is op zichzelf veel voor te zeggen.