Speelstad Dortmund

Speelstad Dortmund EK 2024

Dortmund is één van de vier speelsteden die net over de Nederlandse grens liggen en dus logische bestemmingen zijn voor Nederlandse fans die wedstrijden van het EK 2024 willen gaan bezoeken. Dat hoeft niet eens af te hangen van het wel of niet deelnemen van Nederland aan het toernooi. Het is ook één van de steden die hoog op de lijst staat van meest bezochte voetbalsteden in Europa door Nederlandse fans.

Westfalen Stadion / Signal Iduna Park

Het Signal Iduna Park, voorheen ook wel bekend als het Westfalen Stadion is één van de meest iconische stadions van Europa. Dit komt vooral door de gigantische tribune achter het doel waar de zogenaamde Gelbe Wand tijdens thuiswedstrijden van bespeler Borussia Dortmund zijn plek inneemt. Dit wordt als zeer intimiderend ervaren.

Hoewel deze fans er niet zullen zijn tijdens het EK, is het voor de landen die er gaan spelen wel een mogelijkheid om van dit beproefde recept gebruik te maken wanneer het de supporters daar mag plaatsen. Het stadion biedt in het totaal plaats aan 65.849 bezoekers tijdens de wedstrijden van het toernooi die hier gespeeld gaan worden.

EK stadion 2024 Dortmund EK stadion signal iduna park
EK stadion 2024 Dortmund EK stadion Signal Iduna Park (voorheen Westfalenstadion) – afb via https://depositphotos.com/nl/photos/westfalen-stadion.html

De wedstrijden in Dortmund

Het stadion in Dortmund was op de WK’s in 1974 en 2006 toneel van veel en belangrijke wedstrijden. In 2006 was bijvoorbeeld de halve finale tussen Duitsland en Italië de wedstrijd die in dit stadion werd gespeeld.

Tijdens het EK 2024 worden er zes wedstrijden in het stadion in Dortmund afgewerkt. Hier worden vier groepswedstrijden, een achtste finale en een halve finale gespeeld. Hieronder zie je het speelschema van de wedstrijden in het Signal Iduna Park in Dortmund tijdens het EK 2024.

SpeelstadDagDatumTijdThuisUitGroepUitslag
DortmundZa.15 juni 202421.00
Italië
Albanië
B2-1
DortmundDi.18 juni 202418.00
Turkije
Georgië
F3-1
DortmundZa.22 juni 202418.00
Turkije
Portugal
F0-3
DortmundDi.25 juni 202418.00
Frankrijk
Polen
D1-1
DortmundZa.29 juni 202421.00
Duitsland
Denemarken
1/8 finale2-0
DortmundWo.10 juli 202421.00
Nederland
Engeland
1/2 finale1-2

Vervoer in Dortmund tijdens het EK 2024

Dortmund wordt als een belangrijk verkeersknooppunt in Europa gezien. Daarom is het dus vanuit Nederland ook gemakkelijk om er met de auto naartoe te rijden en er een wedstrijd te bezoeken wanneer je een kaartje weet te bemachtigen. Al is ook het spoorvervoer vanwege de grote industrie die de stad heeft gekend van heel hoog niveau.

Ook met de trein is hier dus goed te komen. In de stad zelf is het goed mogelijk om gebruik te maken van openbaar vervoer. Daarnaast worden zaken met betrekking tot autodeeldiensten en huurmogelijkheden steeds beter benut in deze stad. Dit is ook een goede optie.

Overige informatie over speelstad Dortmund

Architectuur door de eeuwen heen is hier in één stad te bezichtigen. Dit is relatief bijzonder te noemen voor een Duitse stad gezien de vele oorlogen die hier vanaf de middeleeuwen tot en met de twintigste eeuw hebben gewoed. Festivals, musea en mooie natuur hebben hier ook allemaal een plek. Daardoor is het dus ook goed mogelijk om Dortmund als vakantiebestemming te zien tijdens dit toernooi en dan direct een wedstrijd mee te pakken. Hier is op zichzelf veel voor te zeggen.