Speelstad Gelsenkirchen

Speelstad Gelsenkirchen

Een leuke Duitse stad vanuit Nederlands oogpunt om het EK 2024 te beleven is Gelsenkirchen. Het is één van de steden die het dichtst bij de Nederlandse grens is en ook nog eens waarschijnlijk het meest Nederlands georiënteerd is. Zeker als het gaat om voetbalzaken is dit het geval.

Internationaal voetbal is niet nieuw in deze stad. Zo was het bijvoorbeeld ook al gastheer van een aantal wedstrijden tijdens het toernooi van 2006, toen hier het wereldkampioenschap werd gespeeld. De wedstrijden die gespeeld worden zullen worden gespeeld in de Arena AufSchalke. Daarover is dan ook wel meer te vertellen.

Arena AufSchalke

De Arena AufSchalke is het stadion waarin normaal gesproken Schalke 04 zijn wedstrijden speelt in de Bundesliga en Europa. Dit stadion biedt plaats aan 54.740 mensen en is qua omvang daarmee het vierde stadion van dit toernooi na Berlijn, München en Dortmund. Dit stadion is al vaak gebruikt voor sportwedstrijden. Zo was het decor van de honderdste speedway grand prix in de geschiedenis.

Verder was het een onderkomen voor het WK ijshockey in 2010. Ook werden er al internationale voetbalwedstrijden gespeeld in het verleden. Bijvoorbeeld was het gastheer tijdens het WK 2006. Toen werden er vooral eerste ronde wedstrijden gespeeld.

De wedstrijden in Gelsenkirchen

Zoals voor het hele toernooi geldt is ook voor de Aren AufSchalke in Gelsenkirchen niet duidelijk welke wedstrijden er precies gespeeld gaan worden. Het lijkt duidelijk dat er in ieder geval veel poulewedstrijden gespeeld gaan worden.

Of de rol daarna nog groot zal zijn valt te bezien. Dit heeft deels ook te maken met het net iets grotere Westfalen Stadion in Dortmund dat vlakbij ligt. De wedstrijden later in het toernooi lijken net als tijdens het WK 2006 net iets meer over het land verdeeld te gaan worden. Dit zou dus nadelig kunnen zijn voor Gelsenkirchen als speelstad tijdens dit toernooi.

Vervoer tijdens het EK 2024

Gelsenkirchen is ondanks het grote stadion zelf helemaal niet zo’n grote stad. Er zijn maar liefst 24 steden groter in Duitsland. Dat neemt niet weg dat er wel goed openbaar vervoer wordt aangeboden. Er is een interlokaal tramnetwerk tussen een aantal kleinere steden in de regio.

Verder zijn er ook verschillende bussen in de stad die goed te gebruiken zijn. Wat voor Nederlandse fans een belangrijk pluspunt kan zijn is dat de stad goed bereikbaar is met de auto. Er lopen verschillende belangrijke snelwegen langs deze stad en daarmee is het goed mogelijk om snel met de eigen auto in en uit te rijden.

En verder

Hoewel Gelsenkirchen niet groot is qua omvang, is er wel van alles te doen en te zien dat de moeite waard is. Zo is er veel erfgoed bewaard gebleven in en om deze stad. Daar kan je je prima mee vermaken door er bezichtigingen te doen.

Verder is het ook nog eens zo dat er veel mooie natuur is die leuk is om te bezoeken en lekker van te genieten. Dat het EK 2024 in de zomer gespeeld gaat worden is dan ook een bijkomend voordeel in dit opzicht te noemen.