Speelstad Gelsenkirchen

Speelstad Gelsenkirchen

Een leuke Duitse stad vanuit Nederlands oogpunt om het EK 2024 te beleven is Gelsenkirchen. Het is één van de EK speelsteden die het dichtst bij de Nederlandse grens is en ook nog eens waarschijnlijk het meest Nederlands georiënteerd is. Zeker als het gaat om voetbalzaken is dit het geval.

Internationaal voetbal is niet nieuw in deze stad. Zo was het bijvoorbeeld ook al gastheer van een aantal wedstrijden tijdens het toernooi van 2006, toen hier het Wereldkampioenschap werd gespeeld. Op deze pagina lees je meer over de speelstad Gelsenkirchen tijdens het EK 2024 voetbal en over de vier wedstrijden die gespeeld worden in de Arena AufSchalke, tegenwoordig ook wel bekend als de Veltins-Arena.

Arena AufSchalke / Veltins-Arena

Gelsenkirchen EK 2024 voetbal Veltins Arena
Gelsenkirchen EK 2024 voetbal Veltins Arena – Afb via https://depositphotos.com/nl/photos/veltins-arena.html

De Arena AufSchalke is het stadion waarin normaal gesproken Schalke 04 zijn wedstrijden speelt in de Bundesliga en Europa. Dit stadion biedt plaats aan 54.740 mensen en is qua omvang daarmee het vierde stadion van het EK voetbal. Berlijn, München en Dortmund zijn qua capaciteit nog groter. De Arena AufSchalke wordt tegenwoordig Veltins-Arena genoemd en is als stadion al vaak gebruikt voor belangrijke sportwedstrijden. Zo was het decor van de honderdste speedway grand prix in de geschiedenis.

Verder was het een onderkomen voor het WK ijshockey in 2010. Ook werden er al internationale voetbalwedstrijden gespeeld in het verleden. Bijvoorbeeld was het gastheer tijdens het WK 2006. Toen werden er vooral eerste ronde wedstrijden gespeeld.

De EK wedstrijden in Gelsenkirchen tijdens het EK 2024

Er worden in de Arena AufSchalke in Gelsenkirchen vier EK-wedstrijden gespeeld. Dit zijn allemaal wedstrijden uit de groepsfase van het EK 2024. Op donderdag 20 juni 2024 staat er een van de mooiere affiches van de groepsfase op het programma. Dan nemen Spanje en Italië het namelijk tegen elkaar op in Groep B van het EK 2024.

Dat er geen wedstrijden uit de knock-out-fase gespeeld worden, heeft deels te maken met het net iets grotere Westfalen Stadion in Dortmund dat vlakbij ligt. De wedstrijden later in het toernooi zijn net als tijdens het WK 2006 net iets meer over het land verdeeld. Hieronder de wedstrijden uit het speelschema van het EK 2024 die in Gelsenkirchen gespeeld worden.

SpeelstadDagDatumTijdThuisUitGroepUitslag
GelsenkirchenZo.16 juni 202421.00
Servië
Engeland
C0-1
GelsenkirchenDo.20 juni 202421.00
Spanje
Italië
B1-0
GelsenkirchenWo.26 juni 202421.00
Georgië
Portugal
F2-0
GelsenkirchenZo.30 juni 202418.00
Engeland*
Slowakije
1/8 finale2-1 (wnv*)

Bekijk hier het volledige speelschema van het EK 2024.

Vervoer in Gelsenkirchen tijdens het EK 2024

Gelsenkirchen is ondanks het grote stadion zelf helemaal niet zo’n grote stad. Er zijn maar liefst 24 steden groter in Duitsland. Dat neemt niet weg dat er wel goed openbaar vervoer wordt aangeboden. Er is een interlokaal tramnetwerk tussen een aantal kleinere steden in de regio.

Verder zijn er ook verschillende bussen in de stad die goed te gebruiken zijn. Wat voor Nederlandse fans een belangrijk pluspunt kan zijn is dat de stad goed bereikbaar is met de auto. Er lopen verschillende belangrijke snelwegen langs deze stad en daarmee is het goed mogelijk om snel met de eigen auto in en uit te rijden.

Overige informatie over Gelsenkirchen

Hoewel Gelsenkirchen niet groot is qua omvang, is er wel van alles te doen en te zien dat de moeite waard is. Zo is er veel erfgoed bewaard gebleven in en om deze stad. Daar kan je je prima mee vermaken door er bezichtigingen te doen.

Verder is het ook nog eens zo dat er veel mooie natuur is die leuk is om te bezoeken en lekker van te genieten. Dat het EK 2024 in de zomer gespeeld gaat worden is dan ook een bijkomend voordeel in dit opzicht te noemen.