Speelstad Düsseldorf

Speelstad Düsseldorf

Düsseldorf is misschien wel de meest gelukkige speelstad van het EK 2024. Deze stad werd in 2006 overgeslagen tijdens het WK, maar won nu de strijd van onder andere de stadions in Hannover, Nürnberg en Kaiserslautern. Daardoor zal er in deze stad aan de Rijn gespeeld gaan worden in de Merkur Spiel-Arena.

Düsseldorf is qua bevolkingsaantal de zevende stad na Duitsland. Opvallend is dat buurstad Keulen net iets groter is. Het totale gebied is daardoor één van de drukst bevolkte gebieden van het hele land te noemen. De stad wordt al jaren gezien als één van de tien best bewoonbare steden van de wereld.

Merkur Spiel-Arena

De Merkur Spiel-Arena draagt deze naam sinds augustus 2018. Sinds de bouw tussen 2002 en 2004 heeft het stadion echter al verschillende namen gehad. Normaal gesproken kunnen er zo’n 54.000 mensen dit stadion bezoeken tijdens wedstrijden van Fortuna Düsseldorf.

Dat zal echter anders zijn tijdens het Ek van 2024. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat Düsseldorf staanplaatsen toestaat, maar dit tijdens het Europees kampioenschap niet zal mogen. Daarom zullen er dan 51.000 bezoekers kunnen plaatsnemen in de Arena om de wedstrijden van het EK te aanschouwen.

Op internationaal gebied heeft dit stadion bijzonder ervaring. Het was host van wedstrijden van Duitsland, maar ook van Portugal.

De wedstrijden

Waar het gaat om de wedstrijden die gespeeld gaan worden in dit stadion is nog niet veel zinnigs te zeggen. Dat het zal gaan om poulewedstrijden in de eerste ronde is wel duidelijk. Daarnaast lijkt het erop dat het stadion één of twee wedstrijden in de tweede ronde of kwartfinales zal krijgen.

Op meer dan dat hoeft het stadion niet te gaan hopen. Dit heeft vooral te maken met het feit dat er maar liefst 6 grotere stadions worden ingezet tijdens het EK 2024.

Vervoer

De tram en de metro zijn in Düsseldorf goed en overzichtelijk georganiseerd en bieden de mogelijkheid om de gehele stad, aan beide kanten van de Rijn, te bereiken. Daarnaast zijn er nog een flink aantal buslijnen die andere delen van de stad aandoen.

Verder zijn er ook nog eens meer dan 1.300 taxi’s die door de stad rijden. Ook die zijn gemakkelijk te gebruiken. Daardoor is het dus heel goed mogelijk om de stad te verkennen.

De echte binnenstad is ook goed te voet te verkennen. Vanaf het centraal station wordt bijvoorbeeld gemakkelijk direct de binnenstad bereikt. Wie die binnenstad doorkruist staat aan de Rijn. Dit hoeft dus geen problemen op te leveren.

En verder

Düsseldorf heeft, zoals veel Duitse steden, een eigen kijk op bierbrouwen. Die kijk heeft Altbier opgeleverd. Dit is een specifieke traditionele biervorm die hier heel belangrijk is. De brouwerij is middenin de stad te vinden en daar kan dan ook direct in het bijbehorende café flink geproefd worden van het bier.

De stad staat ook bekend om zijn belangrijke rol in het Duitse uitgaansleven. Dit is ook veel Nederlandse bezoekers niet onbekend. Rondom de wedstrijden zal dus ook voldoende vermaakt te vinden zijn voor bezoekers van de stad.