Speelstad Stuttgart

Speelstad Stuttgart EK 2024

Stuttgart is één van de grootste steden van Duitsland en één van de rijkste steden van Europa. Dit heeft te maken met de grote steden die er hun oorsprong hebben. Er wonen in de stad en omringende regio zo’n 2,7 miljoen mensen bij elkaar.

Er wordt ook al vele jaren gevoetbald op het hoogste niveau. De plaatselijke VfB Stuttgart is zelfs al enkele keren kampioen van Duitsland geworden in het verleden. De stad is ook altijd betrokken geweest als speelstad tijdens de grote internationale toernooien die in het land gehouden zouden worden. Dat is ook tijdens het EK 2024 weer het geval, want de Mercedes-Benz Arena in Stuttgart is tijdens het EK voetbal in Duitsland een van de tien speelsteden van het EK 2024.

Mercedes-Benz Arena

De Mercedes-Benz Arena is één van de oudste stadions die tijdens dit toernooi gebruikt gaan worden. Het werd al in 1933 geopend. Door de jaren heen heeft het verschillende namen gehad. Ooit zijn er 97.553 mensen binnen geweest bij een interland tussen Duitsland en Oostenrijk.

Tijdens het EK zal er plaats zijn voor zo’n 54.697 mensen. Daarmee is het het vijfde stadion in omvang. In 2006 speelde Nederland tegen Ivoorkust op het WK in dit stadion. Verder is het vooral ook bekend als de gastheer van de Eurobowl-finales in de NFL Europe toen deze American Football competitie nog bestond.

stuttgart stadion speelstad EK 2024 voetbal
Het Stuttgart stadion is tijdens het EK 2024 voetbal een van de tien stadions – Afb. via depositphotos.com

De wedstrijden

Inmiddels is het speelschema van het EK 2024 bekend en daarmee weten we ook welke wedstrijden in welke stadions gespeeld worden. Afgaande op eerdere toernooien leek er wel een grote plek voor Stuttgart en de Mercedes-Benz Arena te zijn weggelegd tijdens dit toernooi.

Op het WK 2006 werd hier bijvoorbeeld de troostfinale gespeeld. Tijdens het EK 1988 werd hier een halve finale gespeeld. Tijdens het komende EK 2024 voetbal worden er vier groepswedstrijden en een kwartfinale van het EK 2024 gespeeld. Gastland Duitsland speelt, zoals hieronder te zien is, zijn tweede groepswedstrijd in Stuttgart.

SpeelstadDagDatumTijdThuisUitGroepUitslag
StuttgartZo.16 juni 202418.00
Slovenië
Denemarken
C
StuttgartWo.19 juni 202418.00
Duitsland
Hongarije
A
StuttgartZo.23 juni 202421.00
Schotland
Hongarije
A
StuttgartWo.26 juni 202418.00Play-Off Winner Path B
België
E
StuttgartVr.5 juli 202418.001/4 finale

Bekijk hier alle andere stadions van het EK 2024.

Vervoer

Wat belangrijk is om te weten is dat er in 2007 een plan is goedgekeurd om het centraal station van Stuttgart grondig aan te pakken. Tegen de tijd dat dit toernooi gespeeld gaat worden, is het klaar. Dit komt het treinvervoer, dat toch al goed is, sterk ten goede in dit gebied. Met de U-Bahn en de S-Bahn heeft het hele goede verbindingen in zowel het centrum als de omringende gebieden.

Ook de snelwegen komen goed uit in Stuttgart, dus ook met de auto is het gebied goed te bereiken. Er is zelfs een haven in de stad, zodat ook het watervervoer een bepaalde rol speelt.

En verder

Wijn en bier spelen een belangrijke rol in de cultuur van Stuttgart en dat is dan ook goed te merken in het uitgaansleven. Er is heel veel te vinden op het gebied van eten en drinken.

Verder is het ook een Europese bakermat van de auto-industrie. Dit verklaart ook waarom het stadion de naam Mercedes-Benz Arena en daarvoor Gottlieb Daimler Stadion droeg. Ook naar de auto’s is te kijken in bijvoorbeeld de verschillende musea die er zijn op dit vlak. Kijk bijvoorbeeld naar klassieke Mercedesmodellen uit vervlogen tijden.