Speelstad Stuttgart

Speelstad Stuttgart EK 2024

Stuttgart is één van de grootste steden van Duitsland en één van de rijkste steden van Europa. Dit heeft te maken met de grote steden die er hun oorsprong hebben. Er wonen in de stad en omringende regio zo’n 2,7 miljoen mensen bij elkaar.

Er wordt ook al vele jaren gevoetbald op het hoogste niveau. De plaatselijke VfB Stuttgart is zelfs al enkele keren kampioen van Duitsland geworden in het verleden. De stad is ook altijd betrokken geweest als speelstad tijdens de grote internationale toernooien die in het land gehouden zouden worden. Dat zal ook tijdens het EK 2024 weer het geval zijn.

Mercedes-Benz Arena

De Mercedes-Benz Arena is één van de oudste stadions die tijdens dit toernooi gebruikt gaan worden. Het werd al in 1933 geopend. Door de jaren heen heeft het verschillende namen gehad. Ooit zijn er 97.553 mensen binnen geweest bij een interland tussen Duitsland en Oostenrijk.

Tijdens het EK zal er plaats zijn voor zo’n 54.697 mensen. Daarmee is het het vijfde stadion in omvang. In 2006 speelde Nederland tegen Ivoorkust op het WK in dit stadion. Verder is het vooral ook bekend als de gastheer van de Eurobowl-finales in de NFL Europe toen deze American Football competitie nog bestond.

De wedstrijden

Vooralsnog is er geen definitief schema met betrekking tot de wedstrijden in de stadions. Afgaande op eerdere toernooien lijkt er wel een grote plek voor Stuttgart en de Mercedes-Benz Arena te zijn weggelegd tijdens dit toernooi.

Op het WK van 2006 werd hier bijvoorbeeld de troostfinale gespeeld. Tijdens het Ek van 1988 werd hier een halve finale gespeeld. Dat er dus meer wedstrijden dan alleen duels uit de eerste ronde gespeeld gaan worden lijkt wel duidelijk te zijn. Of het thuisland hier ook gaat spelen valt nog te bezien, tot op heden was dat alleen het geval in de troostfinale van 2006.

Vervoer

Wat belangrijk is om te weten is dat er in 2007 een plan is goedgekeurd om het centraal station van Stuttgart grondig aan te pakken. Tegen de tijd dat dit toernooi gespeeld gaat worden, is het klaar. Dit komt het treinvervoer, dat toch al goed is, sterk ten goede in dit gebied. Met de U-Bahn en de S-Bahn heeft het hele goede verbindingen in zowel het centrum als de omringende gebieden.

Ook de snelwegen komen goed uit in Stuttgart, dus ook met de auto is het gebied goed te bereiken. Er is zelfs een haven in de stad, zodat ook het watervervoer een bepaalde rol speelt.

En verder

Wijn en bier spelen een belangrijke rol in de cultuur van Stuttgart en dat is dan ook goed te merken in het uitgaansleven. Er is heel veel te vinden op het gebied van eten en drinken.

Verder is het ook een Europese bakermat van de auto-industrie. Dit verklaart ook waarom het stadion de naam Mercedes-Benz Arena en daarvoor Gottlieb Daimler Stadion droeg. Ook naar de auto’s is te kijken in bijvoorbeeld de verschillende musea die er zijn op dit vlak. Kijk bijvoorbeeld naar klassieke Mercedesmodellen uit vervlogen tijden.