UITLEG: Beste nummers drie, wie wat en hoe

Een veelgestelde vraag aan ons is: “Hoe wordt bepaald welke landen de beste nummers drie zijn en tegen wie gaan die beste nummers drie dan spelen in de achtste finales?”

De UEFA heeft het niet makkelijk gemaakt om uit te leggen, toch proberen we het hieronder duidelijk te verwoorden. Eerst het gemakkelijke gedeelte: Alle nummers 1 en 2 uit de groepsfase gaan door naar de achtste finales. Voor zover duidelijk. Maar dan de 4 beste nummers drie. Hoe worden die gerangschikt en tegen wie zullen zij spelen.

Hoe worden de beste nummers drie bepaald?

Zodra de groepsfase voorbij is, kan er een lijstje worden opgesteld met alle nummers drie, gerangschikt op de volgende punten:

 • Punten
 • Doelsaldo
 • Aantal gescoorde doelpunten
 • Fair play (3 punten voor een rode kaart, 1 punt voor een gele kaart, waarbij het land met de minste punten wint)
 • UEFA team coëfficiënt

Zo zou dat er op het moment van schrijven uitzien: (Zie ook https://en.wikipedia.org/wiki/UEFA_Euro_2016#Ranking_of_third-placed_teams ) voor een actuele situatie.
UPDATE: Alle wedstrijden in de groepsfase zijn inmiddels gespeeld en beste nummers drie zijn bepaald. Onderstaande tabel geeft aan welke landen wél (Slowakije, Ierland, Noord-Ierland en Portugal) en welke landen niet (Turkije en Albanië) door zijn naar de achtste finales.
beste nummers drie ek 2016 wikipedia

Bovenstaande schema geeft aan welke landen er door gaan als beste nummers drie. De groep waaruit de beste nummers drie komen, speelt dan weer een rol in het bepalen van de tegenstanders in de achtste finales. Dat wordt hieronder verder uitgelegd.

Hoe wordt bepaald wie tegen een beste nummer 3 komt te spelen?

Hier wordt het ingewikkeld(er). Om het te verduidelijken heeft de UEFA de wedstrijden in de achtste finales een nummer gegeven:

 • Wedstrijd 1: Tweede van Groep A tegen Tweede van Groep C
 • Wedstrijd 2: Winnaar Groep D tegen Derde Groep B / E / F
 • Wedstrijd 3: Winnaar Groep B tegen Derde Groep A / C / D
 • Wedstrijd 4: Winnaar Groep F tegen Tweede van Groep E
 • Wedstrijd 5: Winnaar Groep C tegen Derde Groep A / B / F
 • Wedstrijd 6: Winnaar Groep E tegen Tweede van Groep D
 • Wedstrijd 7: Winnaar Groep A tegen Derde Groep C / D / E
 • Wedstrijd 8: Tweede van Groep B tegen Tweede van Groep F

De wedstrijden 1, 4, 6 en 8 zijn makkelijk in te vullen, die gaan tussen de groepswinnaar en de nummers twee. De wedstrijden 2, 3, 5 en 7 worden aangevuld dus met de beste nummers 3.

Welke nummer 3 dit is, hangt af van uit welke groep de nummers 3 komen. De UEFA kijkt eerst naar uit welke poules komen de 4 beste nummers 3, en hangt daar dus weer een consequentie/scenario aan vast zoals te zien is in de afbeelding hieronder (uit de officiële regels van de UEFA).

beste nummers drie ek 2016
Scenario voor de tegenstanders van de beste nummers drie uit de groepsfase van het EK 2016

Lastig om uit te leggen, maar de UEFA kijkt dus eerst naar uit welke poules komen de 4 beste nummers 3, en daar hangt dus weer een consequentie/scenario aan vast zoals te zien is hierboven.

Ons advies

Om hoofdpijn te voorkomen is ons advies om gewoon te wachten tot alle wedstrijden uit de groepsfase gespeeld zijn, en dan ons volledige speelschema van het EK 2016 te bekijken. Wij zullen dit direct doorvoeren na de laatste wedstrijd uit de groepsfase.