Beste nummers drie EK 2024, wie wat en hoe? Bekijk de uitleg

Een veel gestelde vraag aan ons is: “Hoe wordt bepaald welke landen de beste nummers drie zijn en tegen wie gaan die beste nummers drie dan spelen in de achtste finales van het EK 2024 voetbal?”

De UEFA heeft het niet makkelijk gemaakt om uit te leggen, toch proberen we het hieronder duidelijk te verwoorden. Eerst het gemakkelijke gedeelte: Alle nummers 1 en 2 uit de groepsfase gaan door naar de achtste finales. Voor zover duidelijk. Maar dan de 4 beste nummers drie. Hoe worden die gerangschikt en tegen wie zullen zij spelen.

Hoe worden de beste nummers drie bepaald?

Zodra alle wedstrijden uit de groepsfase van het EK 2024 gespeeld zijn, kan er een lijstje worden opgesteld met alle nummers drie van elke poule, gerangschikt op de volgende punten:

 • Het totaal aantal behaalde punten
 • Beste doelsaldo
 • Aantal gescoorde doelpunten
 • Aantal gewonnen wedstrijden
 • Fair play (3 punten voor een rode kaart, 1 punt voor een gele kaart, waarbij het land met de minste punten wint. Twee keer geel voor eenzelfde speler in een wedstrijd en dus rood betekent ook 3 punten.)
 • Positie in de ‘overall European Qualifiers rankings’ (zie Artikel 23 van de UEFA spelregels van EURO 2020 of https://en.wikipedia.org/wiki/UEFA_Euro_2024_qualifying). Op het moment van schrijven zijn de UEFA spelregels geüpdatet en zijn hetzelfde als die tijdens het vorige EK voetbal. Dus deze gelden ook voor het EK 2024 in Duitsland.

Hieronder zie je als voorbeeld de beste nummers drie tijdens het EK 2016 in Frankrijk. Toen gingen Slowakije, Ierland, Portugal en Noord-Ierland als beste nummers drie door naar de knock-out fase.
beste nummers drie ek 2016 wikipedia

Bovenstaande schema is een voorbeeld van welke landen er door gaan als beste nummers drie. De groep waaruit de beste nummers drie komen, speelt dan weer een rol in het bepalen van de tegenstanders in de achtste finales. Dat wordt hieronder verder uitgelegd.

Hoe wordt bepaald wie tegen een beste nummer 3 komt te spelen?

Hier wordt het ingewikkeld(er). Om het te verduidelijken heeft de UEFA de wedstrijden in de achtste finales een nummer gegeven:

 • Wedstrijd 1: Winnaar groep B tegen Derde Groep A / D / E/ F
 • Wedstrijd 2: Winnaar Groep A tegen Tweede van Groep C
 • Wedstrijd 3: Winnaar Groep F tegen Derde Groep A / B / C
 • Wedstrijd 4: Tweede van Groep D tegen Tweede van Groep E
 • Wedstrijd 5: Winnaar Groep E tegen Derde Groep A / B / C / D
 • Wedstrijd 6: Winnaar Groep D tegen Tweede van Groep F
 • Wedstrijd 7: Winnaar Groep C tegen Derde Groep D / E / F
 • Wedstrijd 8: Tweede van Groep A tegen Tweede van Groep B

De wedstrijden 2, 4, 6 en 8 zijn makkelijk in te vullen, die gaan tussen de groepswinnaar en de nummers twee. De wedstrijden 1, 3, 5 en 7 worden aangevuld dus met de beste nummers 3.

Welke nummer 3 dit is, hangt af van uit welke groep de nummers 3 komen. De UEFA kijkt eerst naar uit welke poules komen de 4 beste nummers 3, en hangt daar dus weer een consequentie/scenario aan vast zoals te zien is in de afbeelding hieronder (uit de officiële regels van de UEFA, 2024).

beste nummers drie EK 2024 voetbal
Scenario voor de tegenstanders van de beste nummers drie uit de groepsfase van het EK 2024 voetbal – Afb: screenshot officiële regels UEFA 2024

Lastig om uit te leggen, maar de UEFA kijkt dus eerst naar uit welke poules komen de 4 beste nummers 3, en daar hangt dus weer een consequentie/scenario aan vast zoals te zien is hierboven.

Welke landen zijn op dit moment de nummer drie in hun poule?

Hieronder houden we tijdens het EK 2024 alle nummers drie op het EK bij:

PositieGespeeldPuntenDoelsaldoDoelpunten voor
Slowakije (poule E)*3423
Nederland (poule D)*3404
Georgië (poule F)*3404
Slovenië (poule C)*3302
Hongarije (poule A)**33-32
Kroatië (poule B)**32-33
* De vier beste nummers drie zijn door naar achtste finales EK
** uitgeschakeld

Ons advies

Om hoofdpijn te voorkomen is ons advies om gewoon te wachten tot alle wedstrijden uit de groepsfase gespeeld zijn, en dan ons volledige speelschema van het EK 2024 te bekijken. Wij zullen dit namelijk direct doorvoeren na de laatste wedstrijd uit de groepsfase. Zo zie je dan direct wat de achtste finales van het EK 2024 zijn.