Speelstad Leipzig

Speelstad Leipzig EK 2024

Leipzig is de voetbalstad in opkomst in Duitsland, met dank aan de aanwezigheid van RB Leipzig. De stad kende het startschot als nieuwe voetbalstad in 2006, toen het stadion werd gebruikt voor het wereldkampioenschap.

Dat neemt niet weg dat er daarvoor ook al enige voetbalgeschiedenis was geschreven. In de toekomst lijkt hier nog meer bij te komen, al is het alleen al vanwege de aanwezigheid van de stad tijdens het EK van 2024. Of de rol zo groot zal zijn als het in 2006 was, valt echter wel nog te bezien.

Red Bull Arena

De Red Bull Arena draagt deze naam sinds 2010. Tijdens internationale wedstrijden wordt dit vaak veranderd in RB Arena. De kans dat dat tijdens Euro 2024 ook gebeurt, is vrij groot. Voor het jaar 2010 heette het stadion het Zentralstadion. Onder die naam was het ook onderdeel van het WK 2006, het enige eindtoernooi in Duitsland waarin Leipzig ook speelstad was.

De capaciteit van het stadion is 49.539. Hiermee is de RB-Arena het op-één-na kleinste stadion van het toernooi. In 2006 was dit reden om er alleen wedstrijden in de eerste en tweede ronde in te spelen. Nederland speelde toen zijn openingswedstrijd tegen Servië en Montenegro in dit stadion.

Bekijk hier alle tien stadions van het EK 2024.

De wedstrijden

Ook in 2006 was de RB Arena het op één na kleinste stadion. Dat had als gevolg dat er alleen in de poulefase en de eerste knock-outronde werd gespeeld in dit stadion. Dat lijkt ook een logisch scenario te zijn voor het EK 2024. Dan zullen er naar alle waarschijnlijkheid ook vijf of zes duels vroeg in het toernooi hier gespeeld worden, waarna het klaar is in deze stad.

Wel was het in 2006 zo dat toplanden Nederland, Spanje, Frankrijk en Argentinië hier allemaal speelden. Het kan dus ook in 2024 zo zijn dat hier topwedstrijden worden gespeeld.

Vervoer

Al in de Middeleeuwen was Leipzig een belangrijk verkeersknooppunt en dat is nog altijd hetzelfde. Dat betekent dus dat over de weg heel gemakkelijk naar de stad te rijden is. Ook al is het vanuit Nederland een flinke rit omdat het stadion diep in het oosten van Duitsland ligt.

In de stad zelf is het OV zeer belangrijk. Een groot en modern centraal station, inclusief een winkelcentrum van drie verdiepingen is hier het belangrijkste voorbeeld van. Het is bovendien niet voor niets dat 1,2 miljoen mensen gebruikmaken van het OV-netwerk Leipzig/Halle.

In de stad is ook veel ruimte gemaakt voor fietsers, dus ook een fiets huren is mogelijk.

En verder

Leipzig is een bijzondere stad waar veel verschillende periodes uit de wereldgeschiedenis samenkomen. Het speelde een belangrijke rol in de Middeleeuwen, heeft een duidelijke Oostblok-stempel en is ook de Oost-Duitse stad die sinds de val van de Muur het meest ontwikkeld is.

Daardoor kan je dus van alles tegenkomen uit allerlei verschillende periodes. Bovendien is de stad flink gemoedelijk en kan je er genieten van een bijzonder goede keuken. Dit maakt Leipzig dus ook een goede keuze als speelstad voor het EK.