Speelstad Leipzig

Speelstad Leipzig EK 2024

Leipzig is de voetbalstad in opkomst in Duitsland, met dank aan de aanwezigheid van RB Leipzig. De stad kende het startschot als nieuwe voetbalstad in 2006, toen het stadion werd gebruikt voor het Wereldkampioenschap voetbal dat toen in Duitsland plaatsvond.

Dat neemt niet weg dat er daarvoor ook al enige voetbalgeschiedenis was geschreven. In de toekomst lijkt hier nog meer bij te komen, al is het alleen al vanwege de aanwezigheid van de stad tijdens het EK 2024. Tijdens het komende EK voetbal worden er vier wedstrijden in deze speelstad gespeeld.

Red Bull Arena

De Red Bull Arena draagt deze naam sinds 2010. Tijdens internationale wedstrijden wordt dit vaak veranderd in RB Arena. De kans dat dat tijdens Euro 2024 ook gebeurt, is vrij groot. Voor het jaar 2010 heette het stadion het Zentralstadion. Onder die naam was het ook onderdeel van het WK 2006, het enige eindtoernooi in Duitsland waarin Leipzig ook speelstad was.

De capaciteit van het stadion is 49.539. Hiermee is de RB-Arena het op-één-na kleinste stadion van het toernooi. In 2006 was dit reden om er alleen wedstrijden in de eerste en tweede ronde in te spelen. Nederland speelde toen zijn openingswedstrijd tegen Servië en Montenegro in dit stadion.

Bekijk hier alle tien stadions van het EK 2024.

stadion Leipzig speelstad EK 2024 voetbal

De wedstrijden

Ook in 2006 was de RB Arena het op één na kleinste stadion. Dat had als gevolg dat er alleen in de poulefase en de eerste knock-outronde werd gespeeld in dit stadion. Dat is ook het scenario tijdens het EK 2024. Er worden tijdens de groepsfase drie wedstrijden in de RB Arena gespeeld, waaronder de groepswedstijd van het Nederlands elftal tegen Frankrijk. Naast die drie groepswedstrijden wordt er in Leipzig een achtste finale wedstrijd gespeeld. Mocht Nederland groepswinnaar worden, dan speelt Oranje de achtste finale hier in Leipzig.

Hieronder zie je de EK 2024 wedstrijden in Leipzig.

SpeelstadDagDatumTijdThuisUitGroepUitslag
LeipzigDi.18 juni 202421.00
Portugal
Tsjechië
F2-1
LeipzigVr.21 juni 202421.00
Nederland
Frankrijk
D0-0
LeipzigMa.24 juni 202421.00
Kroatië
Italië
B1-1
LeipzigDi.2 juli 202421.00
Oostenrijk
Turkije
1/8 finale1-2

Vervoer

Al in de Middeleeuwen was Leipzig een belangrijk verkeersknooppunt en dat is nog altijd hetzelfde. Dat betekent dus dat over de weg heel gemakkelijk naar de stad te rijden is. Ook al is het vanuit Nederland een flinke rit omdat het stadion diep in het oosten van Duitsland ligt.

In de stad zelf is het OV zeer belangrijk. Een groot en modern centraal station, inclusief een winkelcentrum van drie verdiepingen is hier het belangrijkste voorbeeld van. Het is bovendien niet voor niets dat 1,2 miljoen mensen gebruikmaken van het OV-netwerk Leipzig/Halle.

In de stad is ook veel ruimte gemaakt voor fietsers, dus ook een fiets huren is mogelijk.

En verder

Leipzig is een bijzondere stad waar veel verschillende periodes uit de wereldgeschiedenis samenkomen. Het speelde een belangrijke rol in de Middeleeuwen, heeft een duidelijke Oostblok-stempel en is ook de Oost-Duitse stad die sinds de val van de Muur het meest ontwikkeld is.

Daardoor kan je dus van alles tegenkomen uit allerlei verschillende periodes. Bovendien is de stad flink gemoedelijk en kan je er genieten van een bijzonder goede keuken. Dit maakt Leipzig dus ook een goede keuze als speelstad voor het EK.