Regels bij gelijke stand in groepsfase EK 2024

Ieder EK voetbal zijn er altijd wel poules waarin het enorm spannend is welke landen doorgaan naar de achtste finales van het EK. Dat zal tijdens het EK 2024 niet anders zijn. De kans is weer aanwezig dat er weer een gelijke stand is in een poule. Hoe wordt dan de rangschikking in een groep bepaald als twee of meer landen evenveel punten hebben behaald? Op deze pagina lees je de officiële regels bij gelijke stand in de groepsfase van het EK 2024 voetbal in Duitsland.

Gelijk aantal punten en stand groepsfase EK voetbal 2024

Hieronder de officiële regels van de UEFA bij een eventuele gelijke stand in een poule tijdens de groepsfase van het EK 2024 voetbal.

Indien twee of meer teams in dezelfde groep gelijk staan in punten na voltooiing van de groepsfase van het eindtoernooi, worden de volgende criteria, in de gegeven volgorde, toegepast om de rangschikking van de landen in de poule te bepalen:

 1. Hoger aantal behaalde punten in de onderlinge wedstrijden tussen de betreffende teams;
 2. Superieur doelsaldo in de onderlinge wedstrijden tussen de betreffende teams;
 3. Hoger aantal doelpunten gescoord in de onderlinge wedstrijden tussen de betreffende teams;
 4. Als na toepassing van criteria a) tot c) de teams nog steeds een gelijke rangschikking hebben, worden criteria a) tot c) opnieuw toegepast uitsluitend op de wedstrijden tussen de overgebleven teams om hun definitieve rangschikking te bepalen. Als deze procedure niet tot een beslissing leidt, worden criteria e) tot h) toegepast in de gegeven volgorde op de twee of meer teams die nog steeds gelijk staan:
  • Superieur doelsaldo in alle groepswedstrijden;
  • Hoger aantal doelpunten gescoord in alle groepswedstrijden;
  • Lager totaal van disciplinaire punten, gebaseerd op gele en rode kaarten ontvangen door spelers en teamofficials in alle groepswedstrijden (rode kaart = 3 punten, gele kaart = 1 punt, uitzetting door twee gele kaarten in één wedstrijd = 3 punten);
  • Positie in de algehele Europese Kwalificatie-ranglijst (zie Artikel 23), of indien Duitsland, het gastland, bij de vergelijking betrokken is, loting.

Welke landen gaan door naar de achtste finales van het EK voetbal?

Aan het begin van het EK voetbal 2024 zijn er zes verschillende poules. Vanuit die zes poules plaatsen alle nummers 1 en 2, maar ook de vier beste nummers 3 zich voor de achtste finales van het EK 2024 in Duitsland.

Hoe worden de beste nummers drie bepaald?

Nadat alle wedstrijden in de groepsfase zijn gespeeld, wordt er een lijst opgesteld met alle teams die op de derde plaats zijn geëindigd. Vervolgens worden deze landen gerangschikt op basis van de volgende criteria:

 • Het aantal behaalde punten
 • Beste doelsaldo
 • Aantal gescoorde doelpunten
 • Aantal gewonnen wedstrijden
 • Fair play (3 punten voor een rode kaart, 1 punt voor een gele kaart, waarbij het land met de minste punten wint. Twee keer geel voor eenzelfde speler in een wedstrijd en dus rood betekent ook 3 punten.)
 • Positie in de ‘overall European Qualifiers rankings’ (zie Artikel 23 van de UEFA spelregels van EURO 2024 of https://en.wikipedia.org/wiki/UEFA_Euro_2024_qualifying). Mocht het gastland Duitland betreffen, dan wordt er geloot aangezien Duitsland zich als gastland niet hoefde te kwalificeren voor het EK 2024.

De 4 beste nummers drie gaan dus op basis van bovenstaande regels voor de achtste finales van het EK voetbal 2024.

En hoe wordt dan bepaald welke nummer drie tegen wie speelt in de achtste finales van het EK?

Deze vraag wordt ook veel gesteld en is dan ook lastig te beantwoorden aangezien de regels hiervoor vrij complex zijn. We leggen het op deze pagina uit: https://www.ek2024duitsland.nl/uitleg-beste-nummers-drie-en-hoe/

Makkelijker is waarschijnlijk gewoon wachten tot de wedstrijden gespeeld zijn, dan worden de achtste finales gewoon direct ingevuld op het speelschema van het achtste finales van het EK 2024. Deze worden dan direct na bekendmaking geüpdatet.

Geschreven door:

Als sportjournalist volg ik alle grote voetbaltoernooien zoals het EK voetbal 2024 en het WK 2026. Op ek2024duitsland.nl publiceer ik al het nieuws omtrent het EK 2024 in Duitsland en het Nederlands elftal. Daarnaast bundel ik alle informatie die beschikbaar is over het toernooi op deze website. Hiermee is dit de meest volledige en actuele website over het EK 2024 van Nederland en België.

Plaats een reactie