Speelstad Keulen

Speelstad Keulen EK 2024

Keulen is net als Dortmund, Düsseldorf en Gelsenkirchen één van de tien speelsteden van het EK 2024 die logistiek gezien vanuit Nederlands oogpunt aantrekkelijk is. Het is net over de grens te vinden en daardoor dus ook heel gemakkelijk te bereiken.

Het is na Berlijn, Hamburg en München de vierde stad van Duitsland, maar het stadion is qua omvang slechts achtste. Dat is opvallend daar het Rijn-Rühr-gebied waar Keulen in ligt, één van de drukst bevolkte gebieden van heel Europa is.

Het is dan ook een stad met een rijke geschiedenis die 2000 jaar teruggaat. De rol van de stad tijdens het EK 2024 zal echter wel wat minder groot zijn.

RheinEnergieStadion (voorheen Müngersdorfer Stadion) in Keulen

Dit stadion heet eigenlijk het RheinEnergy Stadion, maar zal tijdens het Ek van 2024 naar alle waarschijnlijkheid zijn originele naam tijdelijk weer aannemen. Het stadion is één van de oudere in de wereld die nog in gebruik zijn. Het werd namelijk al in 1923 geopend en zal dus tijdens het Europees kampioenschap meer dan 100 jaar oud zijn.

Dit is een flink contrast met de meeste andere stadions die voor het toernooi gebruikt worden. Wel werd het in de jaren zeventig van de twintigste eeuw flink gerenoveerd. Het wordt iets uitgebreid waardoor er tijdens het toernooi 49.827 mensen in kunnen plaatsnemen.

stadion keulen EK 2024 voetbal Duitsland speelstad
Het RheinEnergieStadion in Keulen is een van de tien stadions van het EK 2024 voetbal in Duitsland – Foto via depositphotos.com

De wedstrijden in Keulen tijdens het EK 2024

Keulen is typisch zo’n stad die tijdens de grote voetbaltoernooien van tegenwoordig wordt gekozen omdat er nu eenmaal flink wat onderkomens nodig zijn om alle wedstrijden te kunnen huisvesten. Keulen heeft vier groepswedstrijden en een achtste finale van het EK 2024 toebedeeld gekregen.

Hieronder alle wedstrijden in het RheinEnergieStadion / Müngersdorfer Stadion in Keulen.

SpeelstadDagDatumTijdThuisUitGroepUitslag
KeulenZa.15 juni 202415.00
Hongarije
Zwitserland
A
KeulenWo.19 juni 202421.00
Schotland
Zwitserland
A
KeulenZa.22 juni 202421.00
België
Roemenië
E
KeulenDi.25 juni 202421.00
Engeland
Slovenië
C
KeulenZo.30 juni 202421.001B3A/D/E/F1/8 finale

Bekijk hier het hele speelschema van het EK 2024.

Vervoer

Als het gaat om vervoer in Keulen, kies dan altijd voor de aangeboden diensten zoals de bus en de taxi’s. Hier is een belangrijke reden voor. Uit onderzoeken blijkt dat fietsen en wandelen niet heel erg worden bevorderd door de structuur van de stad en dit dus geen aanrader is. Dit is wel een punt van aandacht, mocht je naar deze stad trekken voor dit toernooi.

Wel is er rechtstreeks vanuit Amsterdam te komen met de treinen uit het TGV, Thalys en ICE netwerk dat in de afgelopen jaren is opgebouwd. Dit is wel een voordeel te noemen.

En verder

Wie naar Keulen gaat, moet naast het voetbal ook ruimte maken voor een bezoek aan een aantal van de vele musea die de stad rijk is. Dit is natuurlijk vooral leuk omdat de stad zo’n enorme lange geschiedenis heeft. Aan de hand daarvan is immers veel bewaard gebleven en dat is dan ook terug te zien op deze plekken.

Of het daarbij om de geschiedenis van de mens, kunstgeschiedenis, of allerlei andere zaken gaat maakt in deze stad niet uit. Er zijn tientallen opties die de moeite van het bezoeken meer dan waard zijn.