Speelstad Berlijn


Speelstad Berlijn
 EK 2024

De speelstad van het EK 2024 waar misschien wel de meeste internationale ervaring is terug te vinden is Berlijn. Hier zijn al verschillende internationale toernooien gespeeld en ook de verschillende Europa Cups streken hier al eens neer als finalestad.

Het is dan ook de stad die misschien wel de belangrijkste rol tijdens het toernooi zal spelen. In 2006 werd bijvoorbeeld de finale van het WK in deze stad gespeeld. De kans is opnieuw aanwezig dat dit zal gebeuren tijdens het EK 2024. Er is dan ook voldoende te vertellen over het Olympia Stadion dat in deze stad staat.

Olympia Stadion

Het Olympia Stadion staat al in Berlijn sinds 1916. Al heet het pas sinds 1936 het Olympia Stadion. Euro 2024 zal dan ook niet het eerste voetbaltoernooi zijn dat er gespeeld wordt. Het eerste toernooi was het Olympisch voetbaltoernooi van 1936.

Ook de WK’s van 1974 en 2006 en het Ek van 1988 werden deels in dit stadion gespeeld. Daarnaast was bijvoorbeeld de Champions Leaguefinale van 2015 in dit stadion. De vaste bespeler is Hertha BSC en jaarlijks wordt hier de Duitse bekerfinale gespeeld. Met 74.461 plaatsen is het het grootste stadion dat tijdens dit EK gebruikt gaat worden.De wedstrijden
 tijdens het EK 2024 in Berlijn

Hoewel er nog in het geheel niets duidelijk is over het speelschema, is er wel al over een aantal zaken te speculeren. Zo lijkt het duidelijk dat de openingswedstrijd hier gespeeld gaat worden, Dat betekent dus dat gastland Duitsland in ieder geval in dit stadion een wedstrijd zal spelen.

Daarnaast is er een goede kans dat hier de finale gespeeld gaat worden. Dit gebeurde in 2006 ook al tijdens het wereldkampioenschap. Of er nog andere wedstrijden gespeeld gaan worden en welke wedstrijden dit dan zouden moeten zijn is voorlopig nog niet bekend. Dit zal in de komende tijd duidelijk worden.

Vervoer
 in Berlijn

Berlijn is een stad waar autorijden niet direct wordt gestimuleerd. Het is zelfs de hoofdstad in Europa waar autorijden onder de bevolking het minst populair is. Wel rijden er meer dan 7.000 taxi’s door de stad.

Verder is er een goed bus- en metronetwerk dat te gebruiken is. Wie in de stad zelf is en de tijd rondom de wedstrijden wil vullen, kan dat ook goed te voet doen. Daar is de stad meer dan geschikt voor. De laatste tijd zijn autodeeldiensten en verhuur van elektrische scooters sterk in opkomst in Berlijn. Dit kan dus ook belangrijk worden tijdens het EK 2024.En verder

Berlijn heeft werkelijk alles wat van een moderne westerse stad verwacht mag worden. Dat betekent dus bijvoorbeeld dat er voldoende vermaak is en dat dit ook nog eens niet heel duur is. Musea zijn bijvoorbeeld erg in trek in deze stad. Ook het uitgaansleven is van hoog niveau en voor een goede prijs te bezoeken.

De stad is ook de thuishaven van talloze beurzen en congressen, dus daarom is er eigenlijk altijd wel iets te doen dat de moeite waard is op het moment dat er geen wedstrijden voor het toernooi op het programma zouden staan.