Roemenië-Nederland achtste finale EK 2024

Vanavond om 18.00 uur begint het Nederlands elftal aan zijn achtste finalewedstrijd op het EK 2024 voetbal: Roemenië-Nederland. Op deze pagina onze voorbeschouwing op Roemenië Nederland, alle (vermoedelijke) opstellingen, doen we een voorspelling voor het verloop van de wedstrijd en zie je wat statistieken van de onderling gespeelde duels tussen Oranje en Roemenië.

Wedstrijd:Nederland Roemenië EK 2024
Soort:Achtste finales EK
Datum:Dinsdag 2 juli 2024
Aanvang:18.00 uur
Stadion:Allianz Arena
Speelstad:München
Capaciteit:70.000
TV-zender:NPO 1
Scheidsrechter:Felix Zwayer (Duitsland)
TicketsTickets kopen
Uitslag

Voorbeschouwing Roemenië-Nederland

Toen bekend werd dat Nederland niet Engeland of Spanje tegen zou komen in de achtste finales van het EK 2024, maar Roemenië, heerste er over het algemeen opluchting in het kamp van de Oranje-supporters. Maar Roemenië op het EK 2024 is niet zomaar een horde die je makkelijk neemt, want de ploeg heeft aangetoond over kwaliteiten te bezitten. En een van de grootste kwaliteiten van de Roemenen is misschien wel hun vechtlust en passie.

Roemenië

Roemenië heeft zichzelf, misschien ook wel terecht, in een underdog rol gepositioneerd. Ze hebben de achtste finales van het EK voetbal gehaald, doelstelling is bereikt. En tegen dit Nederlands elftal mag je in een knockout fase van een groot eindtoernooi verliezen, toch? Dit gevoel heerst er een beetje als je de interviews en persconferenties van Roemenië luistert. Maar Roemenië lijkt stiekem toch wel goede hoop te hebben op een goede afloop en willen de kwartfinales van het EK 2024 halen. De manier waarop is daarbij ondergeschikt. Bondscoach Eduard Iordanescu lijkt te weten hoe ze het Nederlands elftal pijn kunnen doen en vooral de strijdlust en teamspirit zal er voor moeten zorgen dat Roemenië gaat stunten.

Nicusor Bancu, de linksback van Roemenië is er niet bij, hij is wegens een rode kaart (twee keer geel) in het laatste groepsduel geschorst.

Nederland

Daar waar Roemenië het vooral van de strijd en passie moet hebben, ontbreekt dat er een beetje aan bij Nederland in de vorige wedstrijden. De echte wil om te winnen. Misschien komt dat nu het echt om de knikkers gaat en moet dat gevoel van ‘do or die’ nog een beetje groeien in de groep. Kwalitatief gezien zou Nederland van de Roemenen moeten winnen, maar wanneer het vechtvoetbal wordt, dan is het de vraag wie het liefste door wil ten koste van alles. De hoop is dan ook een beetje dat het Nederlands elftal snel op voorsprong komt waardoor Roemenië wel zal moeten gaan voetballen, wat Oranje natuurlijk het liefste heeft.

De vraag is ook wie er gaan spelen bij het Nederlands elftal. De laatste wedstrijd tegen Oostenrijk was er een om snel te vergeten. Joey Veerman werd in de eerste helft al gewisseld, maar dat hadden een paar anderen ook kunnen zijn. De verwachting is een beetje dat bondscoach Koeman toch vasthoudt aan de relatieve vaste basisopstelling en dat Veerman tegen Roemenië niet gaat starten. Wellicht Simons weer op het middenveld en in de voorhoede Gakpo, Depay en Frimpong.

Live tussenstand Roemenië-Nederland op 2 juli om 18.00 uur

Live wedstrijdstatistieken tijdens de wedstrijd

Hieronder de live statistieken, deze worden tijdens de wedstrijd live ingeladen.

Onderlinge resultaten en Nederland en Roemenië

Nederland en Roemenië speelden veertien keer eerder tegen elkaar. De laatste ontmoeting was op 14 november 2017, toen werd er in Boekarest vriendschappelijk tegen elkaar geoefend. Het Nederlands elftal won die wedstrijd met 3-0. Een keer eerder speelden ze op een EK voetbal eindronde tegen elkaar. Dat was op het EK in 2008 in de groepsfase, toen won Oranje met 2-0. Hieronder de statistieken en uitslagen van alle onderlinge wedstrijden en de vorm van beide landen.

Opstellingen en formaties Roemenië Nederland EK 2024

Bekijk hieronder de (vermoedelijke) opstellingen van Roemenië Nederland op het EK 2024 op 2 juli. Zodra de opstelling van Nederland en Roemenië definitief en bevestigd zijn, worden deze hieronder direct live geüpdatet. Veerman en Schouten hebben in een voorgaande wedstrijd geel gekregen, dus moeten oppassen, bij een gele kaart in deze wedstrijd zijn zij geschorst voor de eventuele kwartfinale van het EK.

Opstellingen, bondscoaches en reservebank

Selectie Roemenië EK 2024

Selectie Nederland EK 2024

Hieronder de volledige selectie van het Nederlands elftal op het EK 2024.

Voorspelling Roemenië Nederland EK voetbal

Hierboven schreven we het al: de voorspelling is wel dat het Nederlands elftal gaat winnen van Roemenië, maar makkelijk wordt het allerminst. Helemaal als het lang 0-0 blijft. Hieronder zie je de winkansen waarop je je voorspelling voor Roemenië Nederland ook kunt baseren.

Geschreven door:

Als sportjournalist volg ik alle grote voetbaltoernooien zoals het EK voetbal 2024 en het WK 2026. Op ek2024duitsland.nl publiceer ik al het nieuws omtrent het EK 2024 in Duitsland en het Nederlands elftal. Daarnaast bundel ik alle informatie die beschikbaar is over het toernooi op deze website. Hiermee is dit de meest volledige en actuele website over het EK 2024 van Nederland en België.

Plaats een reactie