Speelstad München

Speelstad München

München kan het best worden omschreven als de voetbalhoofdstad van Duitsland. Dat komt natuurlijk niet in de laatste plaats doordat de plaatselijke trots Bayern München één van de grootste clubs van de wereld is geworden en er dus ook veel voetbalsupersterren rondlopen.

De stad is al vaker onderdeel van een EK geweest, in 1988, en toen was het belangrijk decor voor de glorieroute van het Nederlands Elftal naar de EK-titel. Al werd er destijds wel in een ander stadion gespeeld dan nu het geval zal zijn. De rol van de stad lijkt echter wel ook dit keer weer groot te worden.

Allianz Arena

De Allianz Arena is met plek voor iets meer dan 70.000 toeschouwers tijdens het toernooi het op-één-na grootste stadion. Er bestaat wel een kans dat er wat kleine aanpassingen worden gedaan aan het stadion waardoor er net iets meer toerschouwers in kunnen plaatsnemen. Dit moet nog even afgewacht worden.

Normaal gesproken is het de thuisbasis van Bayern München en in die rol is het dus jaarlijks ook het decor van grote Champions Leaguewedstrijden. Met de internationale ervaring zit het daarom in deze stad dus ook wel goed. Bovendien was het ook al één van stadions van het WK van 2006.

De wedstrijden

Hoewel het speelschema voorlopig nog niet bekend zal zijn, lijkt één ding wel duidelijk te zijn. München zal als stad tot het einde van het toernooi een rol spelen. Dat betekent bijvoorbeeld dat er flinke kans is dat hier een halve finale gespeeld gaat worden. Er is zelfs een minimale kans dat dit stadion gastheer van de finale zal zijn. Al lijkt die eer naar Berlijn te gaan.

Zo nu en dan komt de Duitse nationale ploeg hier spelen, maar tijdens dit Europees Kampioenschap lijkt het wel zeker dat het team vaker in dit stadion in actie zal komen.

Vervoer

Met een luchthaven bij de stad en twee in de direct omgeving is München heel gemakkelijk vanuit heel Europa te bereiken. Dit geldt overigens ook wanneer er met de trein naar de stad wordt gereisd. Het Hauptbahnhof is van hoge kwaliteit.

De U-Bahn, S-Bahn en de stadstrams gelden als misschien wel het beste openbaar vervoer van heel Europa. Zeker wanneer bedacht wordt dat München en de buitensteden samen een populatie van 2,6 miljoen mensen hebben is het opvallend dat alles altijd opnieuw zo glad verloopt. Dit zal tijdens het grote Europese Kampioenschap dan ook als een belangrijk voordeel gelden. Maak hier dus ook gebruik van.

En verder

München heeft ontzettend veel te bieden aan zijn bezoekers. Waar het bijvoorbeeld gaat om lekker eten en drinken heeft deze stad een belangrijke reputatie hoog te houden. Daarnaast is ook het nachtleven van de stad een echte aanrader te noemen.

Hoewel de stad misschien in veel opzichten tweede stad van Duitsland is, kan je je hier wel vermaken alsof het de eerste stad van het land betreft. Dit is natuurlijk zeer interessant te noemen. Zoek je meer familievermaak tussen de wedstrijden door, dan kan je bijvoorbeeld de dierentuin bezoeken of het circus dat er permanent staat bekijken.