Servië EK 2024

Servië op het EK 2024 – Selectie, opstelling en speelschema

Servië heeft zich via kwalificatiegroep G gekwalificeerd voor het EK 2024. En het is voor het eerst sinds het land verder gegaan is onder de naam Servië dat het aanwezig is op een EK voetbal. De kwalificatiewedstrijden die de Serven moesten spelen waren tegen Hongarije, Montenegro, Litouwen en Bulgarije. Het Servische team eindigde op de tweede plaats in de groep. Het is voor de eerste keer in sinds 2000, toen ze nog onder de vlag Servië en Montenegro speelden, dat ze aanwezig zijn op het eindtoernooi van het EK voetbal. Op deze pagina lees je alles over de selectie van Servië op het EK 2024, de opstellingen, het EK speelschema en lees je meer over het land.

Servië ek 2024 voetbal selectie schema voetbal
Foto van de selectie van Servië op het vorige EK voetbal – via https://depositphotos.com/nl/photos/serbia-football.html

Tegen wie speelt Servië op het EK 2024?

Tegen wie moet Servië spelen om de achtste finales van het EK 2024 door te komen? De Serviërs zijn in poule C geloot en moeten daar spelen tegen Slovenië, Denemarken en Engeland. Servië en Slovenië speelden de kwalificaties op het EK in 2012 ook tegen elkaar. Daarvan eindigde een wedstrijd in een gelijkspel, de andere verloor Servië net met 1-0.

Met de andere poule-genoten heeft Servië ook ervaring, echter hebben de Serviërs op een EK alleen tegen Denemarken gespeeld. Deze wedstrijd was ook een kwalificatiewedstrijd en werd gespeeld voor het EK van 2016. Dat is iets meer recentelijk dan de wedstrijd tegen Slovenië. Slovenië tegen Engeland is nog niet eerder voor een kampioenschap gespeeld, het EK 2024 in Duitsland zal de primeur voor deze landen zijn.

Hieronder vind je een schema waarbij actuele standen van Servië in poule C van EK 2024 te Duitsland worden weergegeven.

Poule C EK 2024SpeelstadDatumTijdThuisUitTicketsUitslag
CStuttgart16 juni 202418.00
Slovenië
Denemarken
CGelsenkirchen16 juni 202421.00
Servië
Engeland
CMünchen20 juni 202415.00
Slovenië
Servië
CFrankfurt20 juni 202418.00
Denemarken
Engeland
CKeulen25 juni 202421.00
Engeland
Slovenië
CMünchen25 juni 202421.00
Denemarken
Servië

Selectie Servië

De selectie van Servië is nog niet bekend. De definitieve selectie zal uiterlijk 10 dagen voor de opening van het EK 2024 doorgegeven worden. Deelnemende landen moeten hun definitieve keuze van de selectie dan aan de UEFA doorgeven. Dat betekent dat wij de Servische selectie voor het EK 2024 dan ook weten en hier bekend zullen maken.

De selectie moet bestaan uit minimaal 23 spelers. Ook Servië zal dus minimaal 23 spelers aanwijzen als zijnde de spelersselectie. Het maximale aantal dat een selectie mag hebben is 26. Hiervan zijn er 3 keeper.

Servië beschikt over aanvaller Aleksandar Mitrović, die voor de Engelse club Fulham speelt. De kans is reëel dat hij wordt geselecteerd en opgesteld zal worden tijdens het EK 2024. Daarnaast heeft Servië ook topvoetballer Dušan Tadić, die tot voor kort voor de Nederlandse club Ajax speelde. Ook Tadić voor FC Groningen en FC Twente gespeeld. In al die jaren in het Nederlandse KNVB voetbal is het een populaire voetballer in Nederland geworden. Inmiddels speelt Dušan voor de Turkse voetbalclub Fenerbahçe.

Rugnummers Servië

Direct nadat Servië de opstelling bij UEFA bekend maakt, zullen we de Servische rugnummers hier publiceren.

Kwalificatiegroep EK 2024

Servië speelde zijn eerste wedstrijd in de kwalificatiegroep G voor het EK 2024 tegen Litouwen. Deze eerste ontmoeting in de kwalificatieronde wisten de Serviërs overtuigend te winnen met 2 tegen 0. Daarnaast zaten in de G groep Hongarije, Montenegro en Bulgarije. De Servische bondscoach Dragan Stojković kon dus ontspannen met het team naar de tweede wedstrijd toewerken. Deze werd gespeeld tegen Montenegro.

Ook de tweede wedstrijd wist Servië met overwinning af te sluiten. Na het succes tegen Litouwen en Montenegro moest Servië zich opmaken voor de ontmoeting met Bulgarije. Deze wedstrijd eindigde in een gelijke stand. Van Hongarije werd er vervolgens verloren, het eerste verlies voor Servië was een feit. Hongarije eindigde in deze EK kwalificatiepoule uiteindelijk op nummer 1. Servië wist zich te kwalificeren door onder Hongarije met de tweede plaats.

Groep G kwalificatie EK 2024WGWGVDVDTPunten
Hongarije*
853016718
Servië *
842215914
Montenegro
832391111
Litouwen
81348146
Bulgarije
80447144
*Gekwalificeerd voor EK 2024

Hoe deed Servië het tijdens vorige EK’s?

Het is voor Servië de eerste keer sinds Servië en Montenegro in 2006 onafhankelijk van elkaar werden dat zij mee kunnen doen aan een EK. Er valt dus eigenlijk niks te zeggen over eerdere prestaties op een EK. Wel heeft het nationale Servische voetbalteam meerdere keren gespeeld op een WK.

Servië speelde voor het eerst op een Wereldkampioenschap voetbal in 2010. Het jaar van de vuvuzela in Zuid-Afrika. Echter kwamen ze niet verder dan de groepsfase en moesten weer naar huis. De editie die daarop volgde vond plaats in Brazilië, helaas voor Servië wisten ze zich niet te kwalificeren en hoefden ze niet af te reizen naar Zuid-Amerika. Het WK daaropvolgend was Servië wel weer in vorm en kwalificeerde zich. Het WK 2018 vond plaats in Rusland, Servië eindigde daar wederom in de groepsfase. Het meest recente WK was voor Servië vergelijkbaar met de andere edities. Ze wisten zich niet te plaatsen voor de achtste finales en de knock-out fase is tot nog toe ook voor daar nog een droom.

Tenue en shirts Servië EK 2024

Het officiële WK shirt en tenue van Servië is nog niet bekend. Zodra het officiële Servische thuis- en uittenue bekend is, zullen we deze hier tonen.