EK 2021

Alles over het EK 2021 (EURO 2020)

Tijdens het EK Voetbal 2016 was het Nederlands Elftal er niet bij. En het WK 2018 in Rusland heeft Oranje helaas ook moeten missen. Het Nederlands Elftal is nu gelukkig wel geplaatst voor het EK 2021 (EURO 2020). Het beloofd een bijzonder EK te gaan worden.

Bijzonder omdat nog nooit eerder in de geschiedenis er zoveel gastlanden tegelijk waren; het EK voetbal zal in 2020 namelijk plaatsvinden in 12 speelsteden verspreid over 12 verschillende landen! Voor deze opzet is gekozen om het 60-jarige bestaan van de UEFA te vieren. Ook bijzonder is dat Amsterdam in 2021 één van de twaalf speelsteden is.

In welke landen wordt het EK 2020 gespeeld?

Veel Europese landen hebben zich aangemeld als gastland tijdens de EK in 2020 maar alleen de volgende twaalf landen zijn aangewezen voor de EK wedstrijden:

 • Azerbeidzjan
 • Denemarken,
 • Duitsland,
 • Engeland,
 • Hongarije
 • Ierland,
 • Italië,
 • Roemenië,
 • Rusland,
 • Schotland,
 • Spanje
 • en dus ook in Nederland!
EK 2020 Amsterdam ArenA
Op het EK 2020 is de Amsterdam ArenA het toneel van drie wedstrijden – ©foto Amsterdam ArenA

Zowel Duitsland als Engeland wilden graag de finale organiseren. Deze strijd is gewonnen door de Engelsen. De finale van EK 2020 zal gespeeld worden in Londen in het prachtige Wembley Stadion.

In welke stadions wordt er gespeeld?

Azerbeidzjan, Bakoe: In Azerbeidzjan worden drie groepswedstrijden gespeeld en één kwartfinale. Deze wedstrijden vinden plaats in het Olympisch Stadion in de stad Bakoe waar 68.700 mensen in passen.

Denemarken, Kopenhagen: In Denemarken worden drie groepswedstrijden gespeeld en één achtste finale. Deze wedstrijden vinden plaats in het Parken Stadion in Kopenhagen waar 38.065 mensen in passen.

Duitsland,München: In Duitsland worden drie groepswedstrijden gespeeld en één kwartfinale. Deze wedstrijden vinden plaats in de Allianz Arena in München waar straks na de verbouwing 75.000 mensen in passen.

Engeland, Londen: In Engeland vinden zowel de twee halve finales als de finale van Euro 2020 plaats. In Webley Stadium passen 90.000 mensen.

wembley finale ek 2020
In het Wembley stadion in Londen worden de halve finales en de finale van het EK 2020 gespeeld.

Hongarije, Boedapest: In Hongarije worden drie groepswedstrijden gespeeld en één achtste finale. Deze wedstrijden vinden plaats in het Ferenc Puskásstadion in Boedapest. Nu kunnen daar 56.000 toeschouwers in maar mogelijk wordt dit vergroot tot 65.000.

Ierland, Dublin: In Ierland worden drie groepswedstrijden gespeeld en één achtste finale. Deze wedstrijden vinden plaats in het Aviva Stadion in Dublin. Hier passen 51.700 mensen in.

Italië, Rome: In Italië worden drie groepswedstrijden gespeeld en één kwartfinale. Deze wedstrijden vinden plaats in het Olympisch Stadion in Rome. De wedstrijden kunnen bijgewoond worden door 72.698 bezoekers.

Nederland, Amsterdam: In Nederland worden drie groepswedstrijden gespeeld en één achtste finale. Deze wedstrijden vinden plaats in de Amsterdam Arena waar nu nog 53.052 bezoekers in passen maar die zo wordt uitgebouwd dat er straks 55.000 tot 56.000 mensen in passen.

Roemenië, Boekarest: In Roemenië worden drie groepswedstrijden gespeeld en één achtste finale. Deze wedstrijden vinden plaats in de Arena Națională in Boekarest waar 55.600 mensen in passen.

Rusland,Sint-Petersburg: In Rusland worden drie groepswedstrijden gespeeld en één kwartfinale. Deze wedstrijden vinden plaats in het Nieuwe Zenit stadion in Sint-Petersburg waar 69.500 mensen in passen.

Schotland, Glasgow: In Schotland worden drie groepswedstrijden gespeeld en één achtste finale. Deze wedstrijden vinden plaats in de Hampden Park in Glasgow dat plaats heeft voor 52.063 toeschouwers.

Spanje, Bilbao: In Spanje worden drie groepswedstrijden gespeeld en één achtste finale. Deze wedstrijden vinden plaats in het San Mamés stadion in Bilbao. Hier is plaats voor 53.332 toeschouwers.

Hoeveel landen plaatsen zich voor het EK in 2021?

Vierentwintig landen zullen zich, uiteraard na een kwalificatiereeks, plaatsen voor de eindronde van het EK 2020. Deze landen worden via loting opgedeeld in zes groepen van vier landen. In één groep komen maximaal twee gastlanden en elk gastland speelt ten minste twee groepswedstrijden thuis.

Ook de twaalf landen die gastland zijn, zullen gewoon mee moeten doen aan de kwalificatiereeks voorafgaand aan het toernooi. Deze kwalificaties zijn begin 2019 begonnen.

Het is de bedoeling dat de afstand tussen twee speelsteden niet langer is dan twee uur vliegen. Op die manier hoeven de elftallen maar met name de fans niet al te grote afstanden af te leggen tijdens het toernooi.