Stade de France

Het Stadion als Sfeermaker

Voetbal is een van de meest massale sporten op aarde. 22 spelers, gesteund door tienduizenden fans en supporters, geven de sport zijn sfeervolle karakter. En het voetbalstadion is een van de belangrijkste oorzaken van deze aanstekelijke, opzwepende sfeer. De Kuip, de ArenA en het Philipsstadion zijn enkele mooie Nederlandse voorbeelden. In Frankrijk is het Stade de France een van de meest iconische voetbalstadions.

Stade de France

Het Stade de France is een van de grootste voetbalstadions in Frankrijk. Gelegen in Saint-Denis, een voorstad van Parijs, wordt het gebruikt voor talloze sport- en cultuur manifestaties, die variëren van voetbal en rugby, tot grootschalige orkesten. Onder andere Beyonce, Jay-Z, Coldplay, U2, The Rolling Stones, DJ Tiësto en Andre Rieu hebben hier hun kunsten te berde gebracht. Geen verassing overigens. Het Stade de France overtreft zelfs de Amsterdam ArenaA qua aantal zitplaatsen: bijna 80.000 mensen kunnen in dit stadion van een wedstrijd of voorstelling genieten. Een duizelingwekkend hoog aantal.

stade de France

Nationaal Stadion

Het Stade de France werd op 28 januari 1998 officieel geopend, heel toepasselijk met een voetbalwedstrijd tussen Frankrijk en Spanje, die met 1 – 0 door het thuisland werd gewonnen. In datzelfde jaar werd Frankrijk overigens ook wereldkampioen door Brazilië met 3 – 0 op de knieën te krijgen. Het stadion is gebouwd door vier verschillende architecten: Macary, Zubeléna, Regembal en Costantini. Zij zorgden onder andere voor de indrukwekkende binnenkomst: het dak van het Stade de France hangt als een grote schijf horizontaal boven het stadion en strekt zich uit tot buiten de tribunes. In het midden is bovendien een deel van het dak open gelaten. Door haar iconische uitstraling heeft het Stade de France al sinds 1998 de status van Nationaal Stadion, zodat het zich met recht een van de belangrijkste voetbalplekken in Frankrijk mag noemen.

Stade de France Parijs / Saint Denis

EK 2016 stadion

In dit stadion worden 7 wedstrijden gespeeld. Onder andere de openingswedstrijd van Frankrijk wordt hier gespeeld, op 10 juni 2016 om 2100 uur. Ook is dit het stadion waar de finale van het EK 2016 gespeeld gaat worden!

De Finale vindt plaats op 10 juli 2016 om 2100 uur.

Capaciteit: 80 000
Plaats: Saint Denis, voorstad van Parijs

 

Plaats een reactie