De VAR uitgelicht: moderne technieken in het voetbal

Iedereen kent inmiddels de VAR wel bij het betaalde voetbal. Videoscheidsrechters adviseren de scheidsrechter op het veld. Bij twijfelachtige situaties wordt de VAR ingezet, ook tijdens het komende EK voetbal dat in juni en juli 2024 in Duitsland gespeeld wordt. Het is de bedoeling om het spel eerlijker te laten verlopen. De VAR is een Nederlandse uitvinding die in 2010 is ontwikkeld. In dit bericht lees je meer over de VAR en de werking van de VAR in het moderne voetbal.

Wat is de VAR eigenlijk?

Var betekent Video Assistant Referee. De scheidsrechter op het veld wordt bijgestaan door een team van 3 videoscheidsrechters. Dit team van scheidsrechters kan met behulp van cameratechnologie beslissingen van de hoofdscheidsrechter accuraat en snel beoordelen. Waar de een de VAR geweldig vindt, reageert de ander vol afschuw over de videoscheidsrechter. Ondanks dat het spel eerlijker wordt, vertraagt het wel de wedstrijd. 

Heeft de scheidsrechter iets gemist, dan laat de VAR dit weten. De scheidsrechter op het veld kan de VAR ook om assistentie vragen. Is de overtreding duidelijk, wordt de beslissing van de VAR direct toegekend. Twijfelt ook de VAR dan moet de scheidsrechter kijken op een scherm aan de zijkant van het veld. Tijdens wedstrijdverslagen van wedstrijden uit bijvoorbeeld de Eredivisie worden op nos.nl ook de uitkomsten van de VAR getoond, zoals door de VAR afgekeurde doelpunten. De bedoeling van de VAR is niet om er een casino online van te maken, maar om beslissingen in het betaalde voetbal eerlijker en duidelijker te maken.

var technologie bij EK voetbal
Foto via Tim Mossholder op Unsplash – De VAR wordt niet alleen in het voetbal gebruikt, ook bij andere populaire sporten

De regels van de VAR op een rijtje:

De regels van de VAR werken volgens een driestappenplan. Hieronder de regels:

  1. Bij een incident vraagt de VAR de scheidsrechter om de situatie te herzien, ook de scheidsrechter kan de VAR vragen om assistentie.
  2. De VAR beoordeelt de situatie: de scheidsrechter krijgt via de headset te horen wat er precies aan de hand is.
  3. Is de situatie duidelijk, dan kan direct een beslissing worden genomen. De scheidsrechter op het veld kan ook zelf gaan kijken op een scherm naast het veld.

Technologie is in ontwikkeling

Omdat de VAR nog niet zo oud is, blijft de technologie voorlopig nog in ontwikkeling. De semi automatische buitenspel detectie is een van de spraakmakendste ontwikkelingen. Binnen enkele seconden maakt deze technologie het mogelijk om buitenspel te detecteren.

In het stadion houden 10 tot 12 camera’s van spelers 29 datapunten bij. In dit systeem wordt elke seconde van elke speler geregistreerd.Tijdens het WK in Qatar wordt deze technologie voor het eerst op grote schaal gebruikt. Tijdens de openingswedstrijd werd direct het nut duidelijk van de buitenspel detectie. Het systeem beoordeelde een situatie wat voor de kijkers niet geheel duidelijk was.

De VAR in de toekomst

Op grote toernooien, zoals het WK en EK voetbal of de Champions League, kan de semi automatische buitenspel detectie snel worden toegepast. De meeste stadions zijn erop gebouwd, en er is voldoende geld beschikbaar. In de toekomst zal de VAR steeds accurater worden op grote toernooien.

Verbinding van voetbal

Betaald voetbal zorgt in Nederland voor verbinding. Tussen vrijwilligers, supporters en de club. Ook op de werkvloer, sociale media en op het werk komen voetballiefhebbers samen. Nederland telt maar liefst acht miljoen liefhebbers van betaald voetbal. Fanatieke supporters die elke week in het stadion zitten, tot liefhebbers die af en toe een wedstrijd bekijken op televisie.

Gemiddeld zijn liefhebbers 11 uur per week met betaald voetbal bezig. Televisie kijken en het stadion bezoeken is het populairst, gevolgd door het praten over voetbal. Bij 65% van de mensen draagt het bij aan het hebben van een sociaal netwerk. Sportweddenschappen dragen hier ook aan bij.

Proactief helpen betaald voetbalclubs mensen vooruit in hun leven. Via verschillende projecten gebeurt dit op het gebied van educatie, participatie, gezondheid en re-integratie op de arbeidsmarkt. De clubs helpen bijvoorbeeld kinderen die moeilijk kunnen leren, maar ook ouderen kunnen terecht bij de clubs om hun sociale netwerk uit te breiden. Voor heel veel mensen maken betaald voetbalclubs net dat beetje verschil.

De afgelopen jaren zijn belangrijke stappen gezet om de maatschappelijke impact te vergroten. Ondanks deze stappen zijn er nog steeds zaken die veel beter kunnen. Op het gebied van duurzaamheid bijvoorbeeld zijn er nog weinig betaald voetbalclubs met een plan.

Geschreven door:

Als sportjournalist volg ik alle grote voetbaltoernooien zoals het EK voetbal 2024 en het WK 2026. Op ek2024duitsland.nl publiceer ik al het nieuws omtrent het EK 2024 in Duitsland en het Nederlands elftal. Daarnaast bundel ik alle informatie die beschikbaar is over het toernooi op deze website. Hiermee is dit de meest volledige en actuele website over het EK 2024 van Nederland en België.

Plaats een reactie