Doellijntechnologie op EK 2016

De UEFA heeft bekend gemaakt dat er tijdens het EK 2016 in Frankrijk gebruik gemaakt gaat worden van doellijntechnologie. Dit is geen primeur op een groot eindtoernooi, namelijk tijdens het WK 2014 in Brazilië werd er ook al gebruik gemaakt van deze techniek. Sindsdien wordt er in diverse competities veelvuldig mee geëxperimenteerd. Naast in onze eigen Eredivisie, lopen er onder andere testen in de Engelse Premier League en in de Franse Ligue1.

Doellijntechnologie op EK 2016

HawkEye en GoalControl

De 5e en 6e officials blijven overigens nog wel achter de doellijn staan om alles wat er in het strafschopgebied gebeurt in de gaten te houden. Welk bedrijf de daadwerkelijk techniek gaat leveren en installeren is (nog) niet bekend gemaakt, maar hoogstwaarschijnlijk gaat tussen het Britse HawkEye (bekend van het systeem bij tennis) en het Duitse GoalControl, dat tijdens het WK 2014 in Brazilië de techniek verzorgde.

In de eredivisie wordt er sinds 2014 gebruik gemaakt van het HawkEye-systeem.

Hoe werkt doellijntechnologie van GoalControl?

In onderstaande video legt GoalControl uit hoe de technologie precies werkt.

Geschreven door:

Als sportjournalist volg ik alle grote voetbaltoernooien zoals het EK voetbal 2024 en het WK 2026. Op ek2024duitsland.nl publiceer ik al het nieuws omtrent het EK 2024 in Duitsland en het Nederlands elftal. Daarnaast bundel ik alle informatie die beschikbaar is over het toernooi op deze website. Hiermee is dit de meest volledige en actuele website over het EK 2024 van Nederland en België.

1 gedachte over “Doellijntechnologie op EK 2016”

Plaats een reactie