EK 2028 voetbal naar Verenigd Koninkrijk en Ierland

Het EK 2028 voetbal wordt in juni en juli 2028 in het Verenigd Koninkrijk en Ierland gehouden. Dit was eigenlijk al duidelijk toen Turkije de plannen terugtrok om het EK 2028 te organiseren, maar is nu ook officieel door de UEFA bekend gemaakt. Ook werden de tien speelsteden van het EK 2028 bekend gemaakt.

Het EK 2028 wordt in vijf landen gespeeld

Normaal gesproken organiseren maximaal twee landen een eindtoernooi, denk aan Nederland en België in 2000. Of zoals het EK 2024 voetbal in Duitsland door één land. Maar het EK 2028 heeft een primeur, want vijf landen organiseren gezamenlijk het EK voetbal. Het Verenigd Koninkrijk bestaat immers uit Engeland, Noord-Ierland, Schotland en Wales. Tel daar Ierland bij op en je hebt een handvol aan landen.

Gastlanden moeten zich kwalificeren voor het EK 2028

Volgens de regels uit het handboek is het gastland van een EK voetbal altijd automatisch gekwalificeerd voor het toernooi. Nu er over het gehele eiland wedstrijden in 2028 te volgen zijn, zullen de regels aangepast moeten worden. Alle teams moeten een startbewijs veiligstellen via de traditionele kwalificatie. Als dit niet lukt, zijn er nog andere manieren om toch te verschijnen op een affiche in eigen huis. Het is nog niet zeker, maar mochten gastlanden zich niet kwalificeren, dan kan het zo zijn dat de UEFA de mogelijkheid biedt om twee gastlanden een wildcard te bieden.

Onduidelijkheid over het aantal deelnemers

De UEFA is de laatste jaren aan het kijken naar de mogelijkheden om meer landen toe te voegen op EK’s. Het deelnemersaantal is aan het groeien, aangezien er tot 2012 16 deelnemers waren en het sinds 2016 het aantal landen is verhoogd naar 24. Kenners filosoferen over een EK 2028 met 32 landenteams. Er loopt een onderzoek naar de haalbaarheid van dit idee. Deze uitbreiding zorgt ervoor dat meer supporters hun team kunnen aanmoedigen. Anderzijds daalt de spanning voor bepaalde wedstrijden. De voetbalwereld wacht nog op een besluit.

Speelsteden en stadions EK 2028

Deze stadions en speelsteden vormen de speelkaart van het EK 2028.

Wembley – Londen

Het stadion waar altijd de finales van Engelse bekertoernooien nieuwe helden opstaan, zoals The FA Cup. Het behoort met 80.000 toeschouwers tot de grootste stadions van Europa.

Tottenham Hotspur Stadium – London

In 2019 geopend. De thuishaven van Tottenham Hotspur bestaat uit een klassieke en Britse Stijl.

Principality Stadium – Cardiff

De nationale tempel van Wales waar diverse sportwedstrijden het veld bezetten. De rugbybond is de eigenaar en stemt in met een andere bestemming.

Etihad Stadium – Manchester

Aan de blauwe kant van Manchester. Het Etihad Stadium is met 55.000 zitplekken wat kleiner dan de andere stadions.

Goodison Park – Liverpool

Stamt uit 1892, en ontvangt jaarlijks duizenden voetballiefhebbers die deze parel zelf willen aanschouwen.

St. James’ Park – Newcastle

St. James’ Park beschikt over een unieke ervaring. Een rij is gereserveerd met enkele stoeltjes. Perfect voor fans die het liefst alleen naar een wedstrijd kijken.

Villa Park – Birmingham

Bezoek je graag stadions vanwege de architectuur? Zet Villa Park op je lijstje. De hoofdingang van Villa park had net zo goed in Parijs kunnen staan. Zo mooi is het.

Hampden Park – Glasgow

Het stadion van Tartan Army. Het Schotse elftal speelt hier hun thuiswedstrijden voor 51.866 fans.

Aviva Stadium – Dublin

De stoelen zijn groen om je meteen een idee te geven over de identiteit van Ierland. De vormgeving van het dak Aviva Stadium hoort bij de moderne tijd.

Casement Park – Belfast

Momenteel nog niet geschikt om het visitekaartje te zijn voor Noord-Ierland. Casement Park is echter in 2028 gerenoveerd en klaar om de toegangspoorten te openen voor het continent.

Meer informatie over het EK 2028

Wil je meer weten over het EK 2028? Kijk dan op EK2028-Voetbal.nl.

Geschreven door:

Als sportjournalist volg ik alle grote voetbaltoernooien zoals het EK voetbal 2024 en het WK 2026. Op ek2024duitsland.nl publiceer ik al het nieuws omtrent het EK 2024 in Duitsland en het Nederlands elftal. Daarnaast bundel ik alle informatie die beschikbaar is over het toernooi op deze website. Hiermee is dit de meest volledige en actuele website over het EK 2024 van Nederland en België.

Plaats een reactie