EK voetbal door de jaren heen

Het EK voetbal door de jaren heen

Een even bekende als veelzeggende quote in het internationale voetbalwereldje stelt zoiets als: ‘een wedstrijd duurt twee keer 45 minuten, en aan het einde wint Duitsland’. Maar toch heeft ‘Die Mannschaft’ niet zoveel Europese bekers op zijn naam staan. Het staat wel buiten kijf dat Duitsland een van de belangrijkste voetballanden van de wereld is. Denk aan Duitse clubteams die al heel wat jaren de Europese top aanvoeren, zoals Bayern München. Deze club voert niet alleen decennialang de Bundesliga aan, maar speelde ook elf keer de finale van de Champions League, waarvan ze er zes wonnen.

ek voetbal en het nederlands elftal
“Oranje auf dem Bundesplatz” foto van Martin Abegglen, copyright onder CC BY license

Het is dan ook niet verwonderlijk dat Duitsland als gastland optreedt in het aankomende EK 2024. Dit toernooi wordt gespeeld in de mooiste stadions van Duitsland verdeeld over tien EK speelsteden.

Het is niet uitzonderlijk om weddenschappen te plaatsen op het EK. Zeker nu we over legale bookmakers en online casino’s beschikken in Nederland. En een leuk weetje hierbij is dat wie even genoeg heeft van wedden op sport, altijd nog op slotspellen kan ontspannen. Je kunt zelfs regelmatig no deposit free spins ontvangen om die spellen eerst gratis uit te proberen.

Wat ging er aan het EK 2024 vooraf?

Het eerste echt Europees Kampioenschap voetbal werd gespeeld in 1960. Tijdens die eerste finale in Parijs versloeg de toenmalige Sovjet-Unie het toenmalige Joegoslavië, met twee tegen een. Beide naties bestaan ondertussen al lang niet meer, maar ploegen als Rusland en Kroatië zijn hier uit voortgekomen. 

De eigenlijke basis van het EK werd al in 1927 gelegd. Maar de moeilijke situatie tijdens het interbellum en de wederopbouw van Europa na WOII, zorgden ervoor dat het eerste toernooi pas in 1960 plaatsvond. De twee eerste edities droegen ook nog een andere naam: Europacup voor Landen.

Vanaf 1960 werd het EK tot in 2020 ononderbroken elke vier jaar gehouden. Het ligt bij alle voetballiefhebbers zeker nog vers in het geheugen dat Euro 2020 door de wereldpandemie een jaar werd uitgesteld tot in 2021, en werd gespeeld in elf verschillende landen. De laatste club die tot in 2024 de titel van Europees kampioen draagt, is Italië. Het versloeg Engeland na een penalty-thriller met drie tegen twee.

De organisatie was tijdens de beginjaren ook helemaal anders dan nu. Er werden voorronden gespeeld, tot er uiteindelijk slechts vier landen overbleven. Een van die vier overgeblevenen organiseerde vervolgens de eindronde in eigen land. Vergeet niet dat er in de periode voor het uiteenvallen van de Sovjet-Unie en Joegoslavië heel wat minder verschillende deelnemende landen waren. 

In 1980 veranderde dit. Nu gingen er acht landen naar de eindronde. Vanaf dat moment werd ook van tevoren door de Europese voetbalbond (de UEFA), beslist waar het toernooi zou plaatshebben. En in 1996 werd het aantal landen dat de eindronde speelt verdubbeld naar zestien.

In 2000 werd het EK door twee landen georganiseerd. Nederland en België sloegen de handen ineen voor een geslaagde millenniumeditie, waarbij Italië verslagen werd door Frankrijk in de Rotterdamse Kuip. 

Nederland in het Europees Kampioenschap voetbal

Wat hebben onze Oranje Leeuwen zoal gepresteerd in de loop van de jaren tijdens dit prestigieuze toernooi? Dat Nederland een voetballand is, weet iedereen, ook buiten ons land. Oranje was en is een geduchte tegenstander voor de meeste andere Europese nationale elftallen. En wie kan de hoogtijdagen tijdens de jaren 70 en 80 vergeten?

Het ‘Gouden Elftal’ werden ze genoemd. Voetballegendes als Johan Cruijff, Neeskens, Van Hanegem, Krol, Haan en Rensenbrink maakten er deel van uit tijdens de jaren 70. Die eregalerij werd later aangevuld met spelers als Gullit, Van der Gijp, Rijkaart en Kieft. Met de gebroeders Koeman en Marco van Basten erbij, startte Oranje aan een tweede glorieperiode. Zij vormden het ’Dream Team’ waarmee Nederland in 1988 voor het eerst de Europese kampioenstitel binnenhaalde.

Het Nederlandse elftal raakte na 2015 wat in een ‘dipje’. Ze konden zich niet plaatsen of strandden in de eerste ronde van een internationaal evenement. 

Nu met het WK 2022 voetbal in Qatar in zicht, lijken de Oranje Leeuwen zich herpakt te hebben. De tanden en klauwen worden opnieuw getoond, en bondscoach Louis van Gaal is weer helemaal terug van weggeweest. Onlangs werd nog in de Nations League goede buur en vriendelijke rivaal België, nog steeds nummer twee op de FIFA-wereldranglijst, op eigen veld verslagen met 4-1.

Dus roepen we weer: ”Hup, Holland, hup!” en zeggen vooral: “EK 2024 in Duitsland, we zijn er klaar voor!”

Geschreven door:

Als sportjournalist volg ik alle grote voetbaltoernooien zoals het EK voetbal 2024 en het WK 2026. Op ek2024duitsland.nl publiceer ik al het nieuws omtrent het EK 2024 in Duitsland en het Nederlands elftal. Daarnaast bundel ik alle informatie die beschikbaar is over het toernooi op deze website. Hiermee is dit de meest volledige en actuele website over het EK 2024 van Nederland en België.

Plaats een reactie