Zo heeft technologie het voetbal de laatste jaren veranderd

Voetbal is een eeuwenoude sport die door velen is geliefd. Tijdens de wedstrijden lopen de emoties bij supporters vaak hoog op en de vraag of het nou buitenspel was of niet is zo oud als Rome.

Om het spel beter te kunnen beoordelen zijn er veel technologische ontwikkelingen op het gebied van voetbal geweest. Hieronder gaan we in op de laatste technologische ontwikkelingen in het voetbal.

Sensortechnologie

Soms is het moeilijk om te zien of een bal nu net op de lijn was of ernaast. Bij tennis werd daarom lijnsensortechnologie geïntroduceerd. Deze techniek kan feilloos vaststellen of een bal in of uit was. Bij voetbal is er sinds een paar jaar een zelfde soort technologie. Deze zogenaamde doellijntechnologie werd door de KNVB in 2013 voor het eerst geïntroduceerd.

technologie ek voetbal ontwikkelingen
Photo by Tim Mossholder on Unsplash

De wedstrijden die onder de de UEFA vlag worden gespeeld maken nog geen gebruik van deze technologie, maar de verwachting is dat dit niet lang meer zal duren. De allereerste wedstrijd die gebruikmaakte van deze technologie was tijdens de Confederation Cup en daarna werd het ook tijdens het WK in 2014 toegepast.

Tijdens het WK 2014 was het voor het eerst dat er een doelpunt werd toegewezen die door de doellijntechnologie werd goedgekeurd. Dit was tijdens de wedstrijd Frankrijk – Honduras en was in het voordeel van Frankrijk.

Deze technolgie zal door de FIFA en KNVB gebruikt blijven worden bij toekomstige Europese en wereldkampioenschappen. Een goed voorbeeld hiervan is het EK 2024 in ons buurland Duitsland waar binnenkort de EK 2024 kwalificaties voor gespeeld worden.

Online wedden op voetbal

Vroeger moest je naar een bureau om je weddenschap op de uitslag van een voetbalpartij te plaatsen. Je kreeg dan een briefje dat je vervolgens kwijtraakte. Tegenwoordig gaat dit allemaal veel makkelijker. Door technologische ontwikkelingen op het gebied van online wedden vertellen sommige websites je precies waar je het beste kunt wedden en welke sites de beste odds hebben.

Online een gok plaatsen is ook veel veiliger dan voorheen. Websites hebben namelijk een vergunning nodig om dit te mogen aanbieden. Ook kun je al je gegevens makkelijk bekijken en weet je snel wat je hebt uitgegeven. Deze technologie is dus echt een verademing op het gebied van gokken op voetbaluitslagen en maakte het gokken een stuk veiliger.

Spelermonitors

Een andere belangrijke ontwikkeling is het monitoren van spelers. Zo dragen de meeste voetbalspelers harnassen of t-shirts die hun biometrische gegevens bijhouden. Denk bijvoorbeeld aan speciale meters voor het bijhouden van de hartslag, spiervermoeidheid of de algemene prestaties van spelers. Op deze manier kan snel worden beoordeeld of een speler goed functioneert of wanneer deze een blessure dreigt te krijgen.

Het komt ook voor dat de meters niet in de shirt of harnassen zijn verwerkt, maar in de schoenen van de spelers.

Kunstmatige intelligentie

Veel voetbalclubs gebruiken opnames van andere clubs om te analyseren wat de strategieën van die clubs zijn. Hierbij wordt gebruikgemaakt van kunstmatige intelligentie dat door middel van algoritmes analyses kan maken. Patronen, speelstijl en formaties kunnen hiermee worden vastgelegd en voorspeld.

Ook wordt deze kunstmatige intelligentie gebruikt om per speler, van eigen club of andere clubs, informatie mee te verzamelen. Zo kunnen bijvoorbeelde zwakheden van spelers worden vastgelegd, waar vervolgens op ingespeeld wordt door de speler hierop te trainen.

Technologie heeft dus een zeer belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van het voetbal en wordt dagelijks toegepast voor de beste spelverloop en het monitoren van spelers en wedstrijden.

Geschreven door:

Als sportjournalist volg ik alle grote voetbaltoernooien zoals het EK voetbal 2024 en het WK 2026. Op ek2024duitsland.nl publiceer ik al het nieuws omtrent het EK 2024 in Duitsland en het Nederlands elftal. Daarnaast bundel ik alle informatie die beschikbaar is over het toernooi op deze website. Hiermee is dit de meest volledige en actuele website over het EK 2024 van Nederland en België.

Plaats een reactie