De ontwikkeling van voetbal

Voetbal, HET spel waar je niet meer aan ontkomt als je door zenders op televisie ‘zapt’. De sport is dan ook met afstand de meest bekeken sport op de kijkbuis. Voetbal brengt mensen bijeen en brengt behoorlijk wat emotie met zich mee, er zit veel spanning in zo’n wedstrijd. Door die spanningen ontstaan er natuurlijk wat onenigheden gedurende de wedstrijd, vandaar dat een scheidsrechter die het spel onder controle houdt enorm belangrijk is. Maar de spelregels die hij hanteert, waarom veranderen die nou steeds?

Ontstaan van voetbal

Voetbal is ontstaan rond 1863 in Groot-Brittannië. In dat jaar werd namelijk de Football Association opgericht, deze club van voetballers bedachten een nieuw spel dat lijkt op een combinatie van het tegenwoordige voetbal en rugby. Het moderne voetbal is in het begin van de vorige eeuw in Engeland ontstaan. Het spel had toen slechts 1 regel, de bal mocht met de hand gestopt worden, maar daarna moest je aan de voet verder. Omdat er verder geen regels waren ging het er nogal ruig aan toe soms.

Waarom veranderen regels van het voetbal?

Er zijn verschillende redenen waarom de regels van het spelletje steeds veranderen. Om te beginnen wilt de International Football Association Board (IFAB) het gedrag van spelers veranderen, ten tweede wilt ze de effectieve speeltijd verhogen (dat is de tijd die er daadwerkelijk gespeeld wordt) en als laatste wilt ze natuurlijk voetbal aantrekkelijker maken om naar te kijken.

Veranderende regels

Er zijn de afgelopen jaren dan ook zeker wat regels veranderd. Sommige van deze regels hebben flink wat invloed gehad op het spel, de andere wat minder. Neem als voorbeeld dat er bij sommige categorieën nu 5 keer gewisseld mag worden in plaats van 3 keer. Of dat bij een doeltrap, spelers uit het doeltrap-nemende-team, in ‘de 16’ mogen staan wanneer de bal gespeeld wordt, terwijl aanvallers van het andere team dit nog steeds niet mogen. Deze regels hebben natuurlijk erg veel invloed op het spelletje. Maar een regel die voor wat minder verandering zorgt, was de verandering van de aftrap een aantal jaar geleden. De aftrap hoefde namelijk ineens niet meer met 2 personen genomen te worden.

Andere veranderingen binnen het voetbal

Maar naast dat de regels van het spel zelf veranderen, veranderen er ook andere dingen rondom het spel. Zo was voetbal vroeger eigenlijk alleen bedoeld voor entertainment, maar nu wordt het zelfs ingezet voor andere doeleinde, zoals ‘promotie’ van de LGBTQ+ community, of tegen racisme. Maar ook het publiek verandert, zo wordt er tegenwoordig veel meer gewed op voetbalwedstrijden. Dit kan ook bij internationale wedstrijden, je kan dus zelfs wedden op WK 2022 wedstrijden.

Meest baanbrekende verandering

technologie ek voetbal ontwikkelingen
Photo by Tim Mossholder on Unsplash

Maar de meest baanbrekende verandering(en) komen toch door de technologie. Sensortechnologie speelt hierin een grote rol. Zo zorgt deze technologie er voor dat twijfelgevallen over of een bal over de lijn was of niet, verholpen kunnen worden. De zogeheten ‘doellijntechnologie’ kan feilloos vaststellen of een bal in of uit was. Naast de doellijntechnologie is er ook de video assistant referee (VAR) gekomen, de VAR assisteert de scheidsrechter op het veld vanaf achter de schermen. Hij kan zo goed een moment terugkijken om te beslissen of het een overtreding, goal, handsbal of wat dan ook was. De VAR is tijdens het EK voetbal ook niet meer weg te denken.

Geschreven door:

Als sportjournalist volg ik alle grote voetbaltoernooien zoals het EK voetbal 2024 en het WK 2026. Op ek2024duitsland.nl publiceer ik al het nieuws omtrent het EK 2024 in Duitsland en het Nederlands elftal. Daarnaast bundel ik alle informatie die beschikbaar is over het toernooi op deze website. Hiermee is dit de meest volledige en actuele website over het EK 2024 van Nederland en België.

Plaats een reactie