Potindeling loting EK 2024

Op zaterdag 2 december 2023 is de loting voor het EK 2024 voetbal. Het Nederlands elftal heeft zich geplaatst voor het komende EK voetbal en hoort dan samen met de andere deelnemers wanneer, waar en tegen wie ze moeten spelen. Bij de EK loting wordt gebruik gemaakt van een potindeling. Op deze pagina vind je alles over de potindeling loting EK 2024 voetbal.

Pot 1Pot 2Pot 3Pot 4
DuitslandHongarijeSchotlandServië
PortugalTurkijeSloveniëItalië
FrankrijkDenemarkenSlowakijeZwitserland
SpanjeAlbaniëTsjechiëWinnaar play-off 1
BelgiëRoemeniëNederlandWinnaar play-off 2
EngelandOostenrijkKroatiëWinnaar play-off 3

Hoe werkt de potindeling loting EK 2024 voetbal?

Tijdens het EK 2024 worden er zes poules gemaakt met in iedere poule vier landen. Iedere poule wordt gevuld met een land uit een van de vier potten. De plaatsing van landen in deze potten is gebaseerd op de resultaten van de EK kwalificatie. Het gastland, Duitsland, is automatisch toegewezen aan pot 1 en zal komen in Poule A van het EK 2024. Pot 1 zal alle groepshoofden van de poules van het EK 2024 bevatten, die vervolgens worden verdeeld over alle poules.

Op het moment van de loting zijn de drie winnaars van de play-offs nog niet bekend. De teams die deelnemen aan deze EK kwalificatie play-offs, gepland voor maart 2024, zitten tijdens de loting in pot 4.

Uit deze vier potten worden 6 poules getrokken, genaamd Groep A tot en met Groep F, elk bestaande uit 4 landen. De nummers 1 en 2 van elke groep en de vier beste nummers drie na de groepsfase zullen doorgaan naar de achtste finales van het EK 2024.

Nederland in Pot 3

Het Nederlands elftal is in Pot 3 ingedeeld. Dit betekent dat Nederland bij een land uit Pot 1, Pot 2 en Pot 4 in de poule komt op het eindtoernooi.

Potindeling loting EK 2024

Hieronder de potindeling zoals de zaken er nu voor staan (voor aanvang van de laatste wedstrijden op dinsdag 21 november). Kleine kanttekening: de schuingedrukte landen zijn nog definitief zeker van de pot en Kroatië heeft zich nog niet gekwalificeerd maar kan dat vanavond gaan doen.

Pot 1: Duitsland (gastland), Portugal, Frankrijk, Spanje, België, Engeland
Pot 2: Hongarije, Turkije, Denemarken, Albanië, Roemenië, Oostenrijk
Pot 3: Schotland, Slovenië, Slowakije, Tsjechië, Nederland, Kroatië
Pot 4: Servië, Italië, Zwitserland, Winnaar play-off 1, Winnaar play-off 2, Winnaar play-off 3

Geschreven door:

Als sportjournalist volg ik alle grote voetbaltoernooien zoals het EK voetbal 2024 en het WK 2026. Op ek2024duitsland.nl publiceer ik al het nieuws omtrent het EK 2024 in Duitsland en het Nederlands elftal. Daarnaast bundel ik alle informatie die beschikbaar is over het toernooi op deze website. Hiermee is dit de meest volledige en actuele website over het EK 2024 van Nederland en België.

1 gedachte over “Potindeling loting EK 2024”

Plaats een reactie