Wat treft Koeman aan bij Oranje in aanloop naar het EK 2024?

Het WK voetbal eindigde vorige maand en werd gewonnen door Argentinië. Dat land schakelde in de kwartfinale na penalty’s het Nederlands elftal uit. Het einde van het tijdperk Louis van Gaal bij het Nederlands elftal. Per 1 januari heeft Ronald Koeman het stokje weer overgenomen.

Koeman was al bondscoach van Oranje van 2018 t/m 2020, voordat hij naar FC Barcelona vertrok om zijn droom na te jagen. Hij miste daardoor het EK 2020 dat een jaar werd uitgesteld vanwege corona. In Barcelona liep het ook niet helemaal zoals gewenst en na 1,5 jaar zat hij alweer thuis. Nu keert hij dus terug bij Oranje en gaat hij proberen om het EK 2024 in Duitsland te bereiken.

Het programma van Oranje

Oranje zal in maart de EK-kwalificatie starten met een duel tegen Frankrijk en tegen Gibraltar. Groep B van de EK-kwalificatie, waarin Oranje is ingedeeld, bestaat uit slechts vijf teams. Dat heeft te maken met de Final Four van de Nations League, die in juni van dit jaar worden gespeeld. Daarvoor wist Oranje zich afgelopen september te plaatsen en deze duels vinden in ons eigen land plaats.

De speeldata zijn al bekend, maar de duels nog niet. Kroatië, Spanje en Italië zijn de andere landen die zich wisten te plaatsen. Italië miste nog het WK in Qatar, maar is er in juni wel bij in de finaleronde van de derde editie van de Nations League.

In september, oktober en november worden vervolgens de overige duels in de EK-kwalificatie gespeeld. Het toernooi zelf wordt over 1,5 jaar gespeeld en vindt plaats in Duitsland. Het volledige programma van Oranje in aanloop naar het EK is nog niet bekend, maar zal gedurende de komende 1,5 jaar bekendgemaakt worden.

De selectie van Oranje

Valt Koeman (deels) terug op de oude garde, of zal hij de nieuwe generatie een kans gaan geven? Wie het voetbal nieuws een beetje gevolgd heeft weet dat Oranje het voorlopig nog zonder Georginio Wijnaldum zal moeten doen, hij herstelt nog van een blessure. Daardoor miste hij ook het WK. Onder Koeman was Wijnaldum altijd een zekerheidje en hij vormde tevens een uitstekend duo met zijn maatje Memphis Depay.

De verwachting is dat Koeman grotendeels door zal gaan op de voet die Van Gaal volgde. De grootste vraag ligt momenteel wellicht bij de keepers. Krijgt Andries Noppert ook van Koeman de kans, of valt hij terug op Cillessen of Bijlow, waar hij succesvol mee samenwerkte in zijn vorige periode.

Voorin zal Koeman ook de nodige keuzes moete maken. Wout Weghorst kende natuurlijk een droomwedstrijd tegen Argentinië en verdiende mede daarom een transfer naar Manchester United. Luuk de Jong speelde onder Koeman echter ook vaak de rol als pinchhitter en zal niet zomaar gepasseerd worden. Een boeiende keuze dus.

weghorst naar Manchester United EK 2024
Afbeelding van Karina Setiawan via Pixabay

En dan zijn er nog de talenten die op de deur van Oranje kloppen en het de oude garde mogelijk lastig gaan maken. Xavi Simons mocht tijdens dit WK ruiken aan het grote werk en ook Kenneth Taylor was erbij. Andere talenten die mogelijk hun kans kunnen grijpen in de komende tijd zijn Ryan Gravenberch, Brian Brobbey, Tyrell Malacia en Devyne Rensch. Jurriën Timber was afgelopen WK al een vaste waarde en tellen we eigenlijk niet eens meer bij de talenten.

Het is aan bondscoach Ronald Koeman om in maart weer een evenwichtige selectie samen te stellen die op het EK 2024 voor de titel kan gaan.

Geschreven door:

Als sportjournalist volg ik alle grote voetbaltoernooien zoals het EK voetbal 2024 en het WK 2026. Op ek2024duitsland.nl publiceer ik al het nieuws omtrent het EK 2024 in Duitsland en het Nederlands elftal. Daarnaast bundel ik alle informatie die beschikbaar is over het toernooi op deze website. Hiermee is dit de meest volledige en actuele website over het EK 2024 van Nederland en België.

3 gedachten over “Wat treft Koeman aan bij Oranje in aanloop naar het EK 2024?”

Plaats een reactie