Potindeling loting EK-kwalificatie 2024 bekend

LET OP: deze pagina gaat over de potindeling van de loting voor de kwalificaties. Wil je potindeling zien voor de loting voor het eindtoernooi? Klik dan op de onderstaande button.

De potindeling voor de loting voor de kwalificatie van het EK 2024 is bekend gemaakt. Het Nederlands elftal is ingedeeld in pot 1 en daarmee een van de groepshoofden. In pot 1 worden de sterkere landen ingedeeld, op basis van prestaties in de Nations League, waardoor de groepshoofden elkaar allemaal ontlopen tijdens de kwalificatiefase.

Frankrijk en Engeland in pot 2, Nederland in Nations League pot

Door de matige prestaties van Frankrijk en Engeland in de Nations League, zijn deze landen ingedeeld in pot 2. Dit betekent dat het Nederlands elftal wel een van deze twee landen kan treffen in de kwalificatiepoule.

frankfurt toneel loting kwalificatie EK 2024 voetbal

Overzicht potindeling loting kwalificatie EK 2024

Nations League pot
Nederland
Kroatië
Spanje
Italië

Pot 1
Denemarken
Portugal
België
Hongarije
Zwitserland
Polen

Pot 2
Frankrijk
Oostenrijk
Tsjechië
Engeland
Wales
Israël
Bosnië en Herzegovina
Servië
Schotland
Finland

Pot 3
Oekraïne
IJsland
Noorwegen
Slovenië
Republiek Ierland
Albanië
Montenegro
Roemenië
Zweden
Armenië

Pot 4
Georgië
Griekenland
Türkiye
Kazachstan
Luxemburg
Azerbeidzjan
Kosovo
Bulgarije
Faeröer
Noord-Macedonië

Pot 5
Slowakije
Noord-Ierland
Cyprus
Wit -Rusland
Litouwen
Gibraltar
Estland
Letland
Moldavië
Malta

Pot 6
Andorra
San Marino
Liechtenstein

Tien kwalificatie groepen

Doordat Nederland de finale van de Nations League gehaald heeft, komt Nederland in een groep met vijf landen. Net als Italië, Spanje en Kroatië. In totaal worden er 7 poules gemaakt met 5 landen en drie met 6 landen.

Welke landen plaatsen zich voor het EK voetbal 2024?

Aan het EK 2024 voetbal doen 24 landen mee. Alle nummers 1 en 2 uit de 10 kwalificatie poules kwalificeren zich rechtstreeks voor het EK voetbal. Gastland Duitsland is als gastland automatisch al gekwalificeerd. De overige drie komen uit EK kwalificatie playoffs.

De kwalificatie voor het EK is een stuk minder streng dan die voor het WK. De nummer één én twee van de poule plaatsen zich namelijk voor de Europese titelstrijd.

De loting voor de kwalificatie van het EK 2024 is op zondag 9 oktober 2022 in Frankfurt.

Geschreven door:

Als sportjournalist volg ik alle grote voetbaltoernooien zoals het EK voetbal 2024 en het WK 2026. Op ek2024duitsland.nl publiceer ik al het nieuws omtrent het EK 2024 in Duitsland en het Nederlands elftal. Daarnaast bundel ik alle informatie die beschikbaar is over het toernooi op deze website. Hiermee is dit de meest volledige en actuele website over het EK 2024 van Nederland en België.

Plaats een reactie